Prije i poslije

Kako je Ana restaurirala staru komadu iz šezdesetih, korak po korak. Imamo i troškovnik

 Ana Dobrinčić
Kreativna Ana Dobrinčić svaki slobodni trenutak koristi za preuređenje starog pokućstva, o čemu svjedoči i njezin stan u Zagrebu

Ovaj put pokazala nam je restauraciju komada iz šezdesetih.

Obnavljanje starog namještaja uzima sve više maha. Iako su nekada taj posao radili isključivo specijalizirani pojedinca, danas se njime bavi sve više ljudi zbog različitih razloga. Oni koji žive od toga potpuno su posvećeni tom poslu, drugi povremeno zarade nešto novca, a u trećoj su skupini oni koji to rade iz gušta pa sve što obnove ili stave u svoj dom ili daruju prijateljima. Jedna od takvih zaljubljenica je Ana Dobrinčić koja voli tražiti antikne komade namještaja, a potom ih preuređuje i obnavlja čim uhvati slobodan trenutak. Glavni dokaz njezine posvećenosti ovom, nazovimo ga hobiju, je njezin prekrasan stan u Dubravi, prepun divnih komada pokućstva koje je sama obnovila. Već smo nekoliko puta pisali o njezinim vrijednim i talentiranim rukama, a ovom prigodom upoznat ćemo vas s detaljnim opisom restauracije stare komode iz 60-ih koju je Ana našla u oglasniku.

image
Ana Dobrinčić

Nakon što je kući donijela vidno oronulu komodu, Ana ju je rastavila. To znači da je skinula sva vrata, sve ladice, ručkice i noge. Potom je s donje strane zabilježila mjesto gdje želi postaviti nove noge i izbušila dovoljno duboke i široke rupe u koje mogu stati vijci. Nakon toga je nanijela malo ljepila za drvo i postavila nove noge kako bi komoda bila stabilna.

Nakon toga na red je došlo brušenje, pri čemu je uklonila stari sloj boje i laka te kitom popunila manja oštećenja. - Kit sam nanosila postepeno, u nekoliko tankih slojeva kako bih dobila željenu površinu, a nakon što se osušio, pobrusila sam ga da ga izjednačim s ostalim glatkim površinama - objašnjava Ana.

image
Ana Dobrinčić

Prije bojanja trebalo je još jednom prebrisati cijelu komodu kako bi se uklonili bilo kakvi ostaci prašine.

- Spužvastim valjkom nanijela sam sloj temeljnog premaza na bazi vode, a kada se osušio, isto tako sam spužvastim valjkom nanijela sloj boje na bazi vode - opisuje. Nakon što su se oba sloja osušila, ručno je prebrusila komodu kako bi se uklonili tragovi valjka ili mali mjehurići, a kada je taj dio posla bio završen, Ana je nanijela drugi sloj boje koji je ostavila da se osuši, a zatim ga premazala prozirnim premazom.

Kada se cijela komoda osušila, došlo je vrijeme za detalje. Otvoreni dio komode, koji je kupljen sa staklom na prednjoj strani, sada služi kao polica koja je dobila zanimljiv stražnji dio izrađen od drvenih letvica.

image
Ana Dobrinčić

- Izrežite drvene letvice na potrebnu dužinu i lagano ih pobrusite, zatim na njih nanesite dva sloja lazure za drvo, a nakon sušenja, ljepilom za drvo zalijepite letvice na komodu - preporučuje Ana.

Konačan izgled komode dovršila je novim ručkicama u zlatnoj boji koji joj daju izrazitu profinjenost. Jednostavno je probušila rupice i postavila nove dekorativne detalje.

image
Ana Dobrinčić

TROŠKOVNIK

(računajte da će vam ostati većine proizvoda, odnosno materijala će biti dovoljno za više projekata)

• Stara komoda - 80 kn
• Noge - 120 kn (40 kn/komad, Bauhaus)
• Ručkice - 40 kn (10 kn/komad, Hrelić)
• Boja - 115 kn (750 ml) (Bauhaus)
• Temeljni premaz - 95 kn (750 ml) (Bauhaus)
• Završni premaz - 43 kn (375 ml) (Bauhaus)
• Spužvasti valjak - 20 kn (Bauhaus)
• Kit za drvo - 23 kn (750 g) (Bauhaus)
• Brusni papir - oko 20 kn (Bauhaus)
• Letvice (2,4 m x 0,5 cm x 1,9 cm; smreka) (2 komada) - 43 kn (21,5 kn/komad, Bauhaus)
• Lazura - 43 kn (375 ml) (Bauhaus)
• Ljepilo za drvo - 55 kn (250 g) (Bauhaus)

UKUPNO 697 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 23:36