IZLOŽBA U ZAGREBU

Kako je arhitekt Ante Svarčić projektirao poznatu splitsku ulicu za ”druženje, razgovore i šetnje“

Ulica Ruđera Boškovića, Split 3

 VOJKO BAŠIĆ/CROPIX
Autorice izložbe su urbanistica Jelena Borota te arhitektice Mariana Bucat i Višnja Kukoč, koje djeluju unutar Udruge Inova

Jelena Borota je urbanistica, a Mariana Bucat i Višnja Kukoč arhitektice. Sve tri stanuju, žive, guštaju i rade u Splitu, a ujedno su i članice Udruge Inova, grupe stručnjaka, znanstvenika i umjetnika koja se okupi barem jednom godišnje u okviru manifestacije 50 godina Splita - ulice, kvartovi, stanovnici. Svojim znanjem i iskustvom, među ostalim, kritički promišljaju o doprinosu Splita 3 dosadašnjem i budućem planiranju razvoja Splita. Upravo na tom tragu pripremile su i izložbu "Ante Svarčić i Ulica Ruđera Boškovića", koja se u utorak 16. svibnja otvara u zagrebačkoj Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka.

Nedavno preminuli arhitekt Ante Svarčić (1938. - 2021.) projektirao je zgrade, interijere, a bavio se i urbanističkim planiranjem. Robna kuća „Prima 3" i plažni objekt hotelskog kompleksa na Duilovu predstavlja najuspješnije od njegovih brojnih projekata i ostvarenja, prvenstveno u Splitu i Dalmaciji, no upravo je Ulica Ruđera Boškovića njegovo najznačajnije djelo.

image

Ante Svarčić

VOJKO BAŠIĆ/CROPIX

Izložbom i predavanjem predstavit će se njegov autorski pristup glavnoj ulici realiziranog dijela natječajnog rada Split 3.

"Projektiravši ulicu za "druženje, razgovore i šetnje", Svarčić je više od 50 godina pratio njen šušur s prozora svoga biroa. Stručne brošure, tekstovi, fotografije, nacrti i tipičan alat arhitekta daju kontekst u kojem nastaje Ulica Ruđera Boškovića, programirana, planirana, projektirana i građena za stanare i studente, od Sveučilišta prema športsko - rekreacijskim sadržajima uz more. Nažalost, ostala je nedovršena u posljednjoj, priobalnoj dionici. Kopije originala projekata najvažnijih zgrada u ulici, uz originalne crteže fasada i njihove umjetničke interpretacije daju cjelovit uvid u najvažniji dio Svarčićevog opusa", navodi se u opisu izložbe.

image

Restaurirana maketa

IVAN VRČEK

Izložit će se i nedavno restaurirana maketa koja prikazuje središnji dio ulice građen od 1970. do 1979. godine. Maketa je poklon obitelji Svarčić Udruzi Inova, izradio ju Zlatko Viđak, maketar Urbanističkog zavoda Dalmacije, a restaurirao ju je Vanja Valtrović.

Fotografije na izložbi potpisuju Lea Jurčić i Boris Kragić, a grafiku Ante Milas i Ivan Svaguša Svagi. Izložba je besplatna, a može se posjetiti do 02. lipnja 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:50