PRIČA IZ ĐURĐEVCA

Kako je pijetao Krešo postao inspiracija za izradu drvenih daski za serviranje domaćeg brenda

 Mario Ištvan
Mario Ištvan bavi se gradnjom ručno rađenih drvenih dječjih kućica za igru i zabavu, ali i ručno rađenih drvenih kuća od trupaca. U slobodno vrijeme se, kaže, igra s ostacima drvnog materijala

U jednom od nedavnih beskonačnih "skrolanja" društvenim mrežama naišla sam na uporabno-dekorativni predmet u obliku pijetla domaćeg brenda Woodmar. Vlasnika brenda Maria Ištvana upoznala sam prije sedam godina, kad smo predstavili njegov projekt kuće sagrađene od drvenih trupaca osuvremenjene staklenim stijenama nedaleko od Koprivnice, koja je bila i nominirana za najljepšu najmanju drvenu kuću u Europi. Dugo se nismo čuli, a daska sa crvenom pijetlovom krestom mi je namamila osmijeh na lice pa sam ga odlučila kontaktirati da vidim što ima novoga.

image

Daske se mogu koristiti i kao dekorativni predmeti u domu

Mario Ištvan

Mario se inače bavi gradnjom ručno rađenih drvenih dječjih igrališta, odnosno kućica za igru i zabavu, ali i ručno rađenih drvenih kuća od trupaca za svakodnevni život. Fizički je to težak posao s obzirom na to da se svaki turpac ručno obrađuje i slaže u konstrukciju, ali i psihički iscrpljujući. Mario se u svaki projekt maksimalno daje, a svaki je projekt zapravo unikatni, što znači da nije riječ o nekoj velikoj serijskoj proizvodnji. Stoga je i realizacija svakog projekta dugotrajna.

image

Jedna od faza izrade daske

Mario Ištvan
image
Mario Ištvan

Upravo, kaže, radi na jednoj kući koju naziva "kraljem", referirajući se na "kraljicu šume" koju je sagradio za privatnu investitoricu u Gorskom kotaru. U slobodno vrijeme, kaže, "igra" se s ostacima optadnog materijala, a budući da je riječ o vrhunskom probranom drvu, još prije dvije, tri godine počeo je izrađivati daske za serviranje od ostataka drvenih daski koje su korištene u ranijim projektima. Osim što su ručne izrade, daske za serviranje izrađene uglavnom od lokalnog drva trešnje, kruške, šljive i oraha, posebne su i po vidljivim ranama, čvorovima, godovima... te ručkama u obliku rogova, polukruga ili kruga.

image
Mario Ištvan

Izrađuje ih u radionici na obiteljskom imanju u Đurđevcu. Na njemu imaju farmu domaćih pijetlova i kokoši koje slobodno šeću imanjem, a jedan stari pijetao imena Krešo često zainteresirano dolazi do radionice.

image

Mario je povlačio poteze kistovima s ostacima boja po ploči, a prva slika pijetla je nastala samo u minutu i pol

Mario Ištvan
image
Mario Ištvan

- Složili smo malu terasu u šumi na imanju, uz vrt i dječja igrališta koje izrađujem sa timom. I tako ja sjedim na stolcu u šumi, kad evo Kreše. Sunce ga obasjalo, njegove su se boje prelijevale, a to me baš zadivilo. Kako cijelo imanje i kuću slažem s "no limit" idejama, trebale su mi velike slike, a kad sam prao kistove od boja korištenih za bojenje dječjih igrališta koje izrađujemo, sa svakim sam kistom povukao potez po ploči. I tako je prva slika pijetla nastala u minutu i pol. A onda sam izradio i dasku u obliku pijetla - prepričava Mario svoju "igru".

Poslao nam je i fotografije pijetla Kreše.

image

Pijetao Krešo često dolazi do radionice

Mario Ištvan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 21:03