OBLICI I BOJE

Kako kombinirati i uskladiti različite stilove pločica? Ovo je sve što trebate znati

 Unsplash
Upoznajte se s osnovama kombiniranja oblika, boja i završnih obrada za najbolju simfoniju pločica

Svi ljubitelji pločica će složno zaključiti – što više pločica, to bolje. No, iako bih s njim rado prekrili svaku površinu, postoje određene stvari koje treba uzeti u obzir pri kombiniranju pločica različitih veličina, oblika i uzoraka na zidovima i podovima. Budući da polaganje velikih površina zahtijeva znatna ulaganja, vrijedi uzeti uzorke i eksperimentirati s tim kako pločice funkcioniraju zajedno. Ovih devet savjeta nudi smjernice o tome kako kombinirati pločice za najbolji izgled.

image
Merits Design Group

1. Uravnotežite obrasce

Upotrijebite male pločice s uzorkom, kao što su ove staklene pločice, za stvaranje značajke na poleđini ili drugom malom području, ali ne preko cijele sobe. Kombinirajte ih s običnim pločicama velikih razmjera i izbjeći ćete dizajn koji vas čini nervoznim.

image
Tamara Marie Designs

2. Uparite uzorak s običnim pločicama

Ograničite upotrebu pločica s uzorkom na jednu površinu - bilo pod ili zid. Ovdje crno - bijele pločice položene u šesterokutni uzorak zauzimaju središnje mjesto, dok bijele pločice za tuš pružaju pozadinu koja pojačava svjetlost.

image
Touch Interiors by Bronwyn Poole

3. Igrajte se s razmjerom

Jedan od najvažnijih savjeta za dobro miješanje pločica je stvaranje ravnoteže kombiniranjem malih i velikih uzoraka. U ovoj kupaonici uspješno su kombinirane tri vrste pločica: sićušni heksagonalni mozaici na kadi i zidovima, srednje šesterokutne pločice na oplatu umivaonika i velike duguljaste pločice na podu. Jednobojna paleta pomaže u stvaranju skladne cjeline.

image
Guggenheim Architecture + Design Studio

4. Neutralan kamen

Svjetloplave metro pločice od poda do stropa daju posebnu osobnost velikom tušu. Kako biste ublažili izgled i stvorili kohezivan dizajn, uparite ih s prirodnim sivim kamenom, koji dodaje zanimljiv izgled s neutralnim uzorkom koji se ne nastoji natjecati.

image
Dickey Design

5. Kombinirajte mat završne slojeve

Za kupaonicu s taktilnom privlačnošću, odaberite dvije vrste mat pločica i razbijte velike površine alternativnom površinom, kao što je ova izložena cigla, ili običnim obojanim zidovima.

image
Coelle Hope

6. Kombinirajte mat i sjajne

Izbjegnite kombiniranje pločica slične veličine i užurbanih uzoraka odabirom jednog mat stila i jednog sjajnog. Ove metro pločice visokog sjaja na zidu lijepo se kombiniraju s mat završnim šesterokutnim podnim pločicama.

image
Tamara Marie Designs

7. Kombinirajte oblik, a ne boju

Za jednostavnu mješavinu koja funkcionira u svakom prostoru, uzmite dva dizajna pločica u istoj boji, ali različitih oblika i pustite da linije za fugiranje formiraju uzorak.

Ovdje su svijetlosmeđe šesterokutne podne pločice idealna nadopuna pravokutnim tuš pločicama velikog formata u istoj boji.

image
Capital Mark Interiors

8. Budite dosljedni uzorku

Koristite pločice u različitim bojama i veličinama, ali održite oblik dosljednim za skladan izgled. Ova kupaonica uključuje duguljaste pločice u dvije različite boje, ali isti uzorak opeke na svakoj površini stvara vizualnu vezu između ravnina.

image
CG&S Design

9. Ograničite svoju paletu boja

Za kupaonicu s puno različitih površina, smanjite natjecanje između uzoraka odabirom ograničene palete boja. Uz samo sivu i bijelu boju, ova shema djeluje elegantno i kohezivno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 06:50