Uradi sam

Kako obojiti bilo koju tkaninu vezanjem, plus 6 zabavnih uzoraka koje možete isprobati

 TI-JA/GETTY IMAGES
Ako tražite način da unesete novi život vašoj odjeći i tkaninama, bojanje vezanjem je jednostavna i zabavna aktivnost za sve uzraste

Tie-dye je oblik bojanja, gdje gumene trake ili konop — sprječavaju da tkanina bude obojena po cijeloj površini. Ova tradicija bojanja datira iz 6. stoljeća i može se pronaći u mnogim kulturama diljem svijeta. Za malo inspiracije pogledajte japanski shibori, indijski Bandhani i nigerijski Adire.

Ne postoji pogrešan način za bojenje ovom tehnikom. Na kraju dana, to je oblik umjetnosti.

Budući da postoji toliko mnogo varijabli s kojima se možete poigrati, poput sklopivih uzoraka, boja i stilova, tie-dye je uzbudljiv način za izradu jedinstvenih kreacija koje su jednostavne i spremne za nošenje već sljedećeg dana.

image
YONGYEEZER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

ŠTO TREBATE?

  • Tkanina ili odjevni predmet
  • Plastične boce
  • Boja (u prahu ili tekućini)
  • Gumice
  • Rukavice
  • Plastične krpe ili vreće za smeće
  • Stalak (opcionalno)
  • Vreće za pohranu koje se mogu ponovno zatvoriti
  • Voda
  • Sudoper ili kanta
image
SIX_CHARACTERS/GETTY IMAGES

KAKO VEZATI-BOJATI?

Pripremite svoje odjevne predmete i radni prostor. Pokrijte sve površine koje trebaju zaštitu krpama ili vrećama za smeće. Ako imate pribor za bojanje, pripremite boje prema uputama. Postavite žičanu rešetku preko plastične krpe. Stalak sprječava nakupljanje boje ispod vašeg predmeta, a krpa sprječava neželjene mrlje.

Operite svoj predmet: Operite svoj predmet sapunom i vrućom vodom (ili u perilici rublja bez omekšivača) kako biste uklonili kemikalije koje sprječavaju lijepljenje boje na vlakna. Ostavite predmet vlažnim, što pomaže da se boje bolje rasplinu.

Odaberite i savijte svoj uzorak, ako ga koristite. Odlučite se o svom uzorku i bojama koje želite koristiti prije početka bojenja kako biste bili sigurni da imate sve materijale koji su vam potrebni. Slijedite upute za savijanje vašeg uzorka. Nemojte žuriti da nabori budu lijepi i oštri, jer stvarno može utjecati na ishod.

image
BELLANATELLA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Zavežite svoj uzorak. Zavežite gumene trake oko svog predmeta. Čvrsto vezani uzorci će trebati više boje da prodru duboko, dok labavo vezani uzorci imaju bolje stapanje boja.

Obojite svoj predmet. Stavite rukavice i istisnite boju izravno na tkaninu. Ovdje se možete poigrati s time koliko boje nanesete i koliko boja koristite. Preokrenite svoj predmet i nastavite nanositi boju, tako da se ista boja nastavlja preko rubova i stražnje strane. Ne zaboravite koristiti rukavice može biti prilično neuredno.

Pustite da se boja upije. Stavite svoj predmet, još vezan u zatvorenu vreću. Održavanje vašeg predmeta vlažnim omogućuje boji da u potpunosti prodre u sva vlakna tkanine. Pričekajte 6 do 8 sati ili prema uputama za vašu boju.

Isperite i operite predmet. Pažljivo odrežite gumice i ispirite predmet hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Zatim tkaninu operite i osušite prema uputama za bojenje. Ako perete u zatvorenom prostoru, pobrinite se da brzo očistite sve mrlje od boje u sudoperu ili kadi kako biste izbjegli trajne fleke. Nakon što se osuši, vaša je nova kreacija spremna za nošenje ili korištenje.

image
TULIP TIE DYE SUMMER/

TIE-DYE UZORCI

Spirala

Stisnite središte košulje i okrećite stisnutu tkaninu dok cijela tkanina ne postane zbijeni kotačić (trebao bi izgledati kao pak). Postavite gumice preko predmeta, stvarajući kriške, poput pizze. Obojite svaki dio, nastavljajući nanošenje boje na stražnjoj strani. Svaki dio možete napraviti u drugoj boji, svaka dva možete napraviti u istoj boji ili koristiti istu boju za cijelu tkaninu.

Gužvati

Lagano zgužvajte svoj predmet, a zatim ga lagano pričvrstite gumicama. Slobodno nanesite boju(e) na prednju i stražnju stranu. Imajte na umu da će se boje pomiješati kada bojite s više boja: možete testirati svoju kombinaciju boja na komadu tkanine kako biste bili sigurni da vam se sviđa njihova miješana boja.

Pruge

Presavijte svoj predmet u harmoniku, preklapajući prema dolje. Ako želite vodoravne pruge, skupljajte tkaninu počevši s jedne strane. Za okomite pruge, preklopite s donje ili gornje strane. Zavežite gumene trake duž duljine bloka. Što su vam povezi udaljeniji, to će vaše pruge biti veće. Obojite svaki dio u naizmjenične boje kako biste stvorili pruge.

Harmonika

Harmonikom presavijte svoj predmet vodoravno, dok ne formirate dugačku traku. Zatim labavo ponovite uzorak savijanja okomito, sve dok vaš predmet ne formira kompaktnu pravokutnu ciglu. Povežite ciglu vodoravnim i okomitim gumenim trakama, poput tic-tac-toe mreže.

Ledena boja

Zgužvajte svoj predmet, pričvrstite ga gumicama i stavite na žičanu policu. Pokrijte svoj projekt kockicama leda, a zatim posipajte nepomiješani prah izravno na led. Kako se led topi, on aktivira boju i stvara šareni efekt akvarela.

image
BELLANATELLA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kako obrnuti boju

Obrnuto bojite svoju košulju tako što ćete ukloniti pigment s tkanine tamnije boje koristeći izbjeljivač umjesto boje. To se može učiniti u bilo kojem od gornjih uzoraka.

Koristeći 50-50 mješavinu izbjeljivača i vode, skratite vrijeme čekanja od 6-8 sati na maksimalno 30 minuta. Ali svakako ga pripazite: ako ga držite predugo, izbjeljivač može uništiti vašu tkaninu.

Za šareni efekt ostavite svoj predmet zavezan tijekom ispiranja i zavežite izbijeljena područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 18:07