Revolucija

Kako ojačati zgrade? Špricajte je dobrim bakterijama. Novi sustav za čišćenje zraka i prostora

 BIOORG/
Uskoro će biti dostupan i na hrvatskom tržištu, novi sustav za čišćenje zraka i prostora, koji je ovog tjedna predstavljen u Zagrebu

Mi ćemo time prskati kontejnere u zgradama, tako počinje ova priča", kaže nam Marko Ružić, vlasnik tvrtke Tempus savjetovanje, na predstavljanju i radionici "BioOrg sustav za čišćenje zraka i prostora pomoću dobrih bakterija" održanoj nedavno u Westinu.

image
DAVOR PONGRACIC/CROPIX/

REVOLUCIJA

- I onda sam se sjetio da sam na Zelenom savjetu za zgrade 2018. slušao belgijskog biologa, a i ja sam biolog pa me to zanimalo, koji je govorio o nečemu što bi se dalo koristiti upravo za kontejnere u zgradama. Međutim, pokazalo se da je taj sustav puno više, to je revolucija u pristupu održavanju zgrada - smatra M. Ružić koji nam je demonstrirao koliko je proizvod zdrav tako da ga je pošpricao u usta.

Što su dobre bakterije?

Nalazimo ih u prirodi, ali i zdravim organizmima. U predstavljenim proizvodima čak je 11 vrsta dobrih bakterija koje proizvode specifične izvanstanične enzime koji apsorbiraju organska onečišćenja, čestice prašine, ugljikovodike i grinje

Predstavnici tvrtke BioOrg Int. - Metatecta nv, Koen de Koster i Filip Willocx objasnili su okupljenima prednosti i tehničke detalje sustava.

- Devedesetak posto vremena čovjek provodi u unutarnjem prostoru, a unutarnji može biti gori od onog vani zbog onečišćenog zraka, zato je važno u kakvom prostoru boravimo - kaže Koen de Koster.

image
DAVOR PONGRACIC/CROPIX/

No, kakve su to dobre bakterije? To su bakterije koje nalazimo u prirodi, ali i u zdravom organizmu ljudi i životinja, na lišću, u tlu... U njihovim je proizvodima 11 vrsta dobrih bakterija odabranih iz najčistijih europskih šuma. Kako su rekli, one imaju učinak snage u pročišćavanju zraka, čiste bez vode, kemikalija i uz manji otpad, a i financijske uštede na troškovima čišćenja i održavanja zgrade. Stvara se biofilter na svim površinama. Njihove bakterije proizvode specifične izvanstanične enzime koji apsorbiraju organska onečišćenja, čestice prašine, ugljikovodike, ali i grinje. Nanosi se suhim prskanjem te uklanja prašinu i neugodne mirise. Zato je, tvrde, idealan i za kućne ljubimce. Međutim, može se ugraditi i u sustav za raspršivanje u HVAC jedinici.

image

Kako bi se demonstriralo koliko je proizvod zdrav, vlasnik tvrtke Marko Ružić pošpricao ga je ravno u usta

DAVOR PONGRACIC/CROPIX/

LJUDSKO ZDRAVLJE

- Zelena gradnja postala je uistinu važna. Dokazi za održivost najčešće se traže u postupcima certificiranja zgrada, a jedan od kvalitetnijih certifikata svakako je DGNB certifikat koji evaluira gotovo 40 različitih indikatora u šest kriterija kvalitete: ekološke, ekonomske, tehničke, socio-kulturološke, procesne i lokacijske. Upravo u segmentu socio-kulturološke kvalitete indikator je kvalitete unutarnjeg zraka koji zapravo provjerava ima li u prostoru štetnih čestica za ljudsko zdravlje - kaže Snježana Turalija, direktorica obrta GREENiKA.

Pogodno je rješenje za starije zgrade i one u kojima su gotovo uvijek razne hlapljive tvari iz građevinskih proizvoda

Dodaje da je, primjerice, ovaj proizvod izvrsno rješenje za nove zgrade u kojima su gotovo uvijek razne hlapljive tvari iz građevinskih proizvoda i tehnologija, a pogotovo za starije zgrade u kojima se godinama talože štetne stvari za ljudsko zdravlje, u bojama, premazima, namještaju, tepisima i slično.

Sustav koji će uskoro biti dostupan i na hrvatskom te na tržištu zemalja u okruženju, putem tvrtke Durante u partnerstvu s Tempus savjetovanjem, obrtom za usluge poslovnog savjetovanja. U početku za poslovne zgrade, hotele, servise i slično, a s vremenom i za kućnu uporabu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:35