JEDNOSTAVNO, LIJEPO I FUNKCIONALNO

Kako organizirati mali stan za četiri osobe

7 načina za organizirati mali studio apartman za četiri osobe

U turizmu, studio apartman je prostor koji pruža smještaj za najviše četiri osobe, i to dva spavaća mjesta na bračnom krevetu te dva pomoćna spavaća mjesta na kauču na razvlačenje. Međutim, pravi je izazov u mali prostor smjestiti i bračni krevet i kauč, a da cijeli prostor izgleda lijepo i funkcionalno u isto vrijeme.

Izazov s kojim se stalno susrećemo su mali interijeri, no što kada od 20-ak kvadrata pokušavate dobiti mjesto za življenje funkcionalno do te mjere da imate i dio za opuštanje, spavanje i kuhanje? Za dijeljenje prostora na više zona najjedonstavnije se odlučiti za male pregrade ili police. Ako ipak nemate mjesta za pregrađivanje te smatrate da bi to dodatno vizualno smanjilo vaš prostor, odredite kutak za svaki od djelova prostorije koji želite. U nastavku vam donosimo sedam načina na koje možete namjestiti i uspješno organizirati svoj mali studio apartman.

1. Funkcionalna pregrada

Od nekoliko greda možete napraviti pregradu koja ima više funkcija. Osim što će odvojiti spavaći dio od ostatka studio apartmana, na nju možete postaviti kuku, malo stolić ili napraviti klasične police, tako da odmah imate i funkcionalni prostor na kojem ćete moći ostavljati stvari.

2. Kauč na svojoj uobičajenoj poziciji

Podijelite svoj studio apartman na dva dijela, i to na način da kauč postavite na njegovu uobičajenu poziciju u dnevnom boravku - na sredinu. Smjestite ga ispred bračnog krevera i na taj način odvajate spavaći dio i dio za druženje, a kuhinju i malu blagovaonicu možete smjestiti s bilo koje strane.

3. Visoka i dugačka polica za knjige

Ako smatrate da vam je u studio apartmanu potreban spavaći dio koji će biti odvojen baš kao što bi bio s običnim zidom, potražite visoke i masivne police za knjige.

4. Obična polica za knjige

Ako vam ipak ne treba toliko intime u spavaćoj sobi kao u prethodnom prijedlogu, pronađite obične police koje će vizualno podijeliti prostor na dva dijela.

5. Podijelite apartman po zonama

Ako imate malo veći studio apartman, možete ga podijeliti prema zonama - tako da svaki kutak apartmana ima svoju funckiju. Tako je na slici spavaći dio postavljen u jedan kut koji se razlikuje od ostatka interijera. Na zidove su postavljene dugačke police koje vizualno označavaju granicu tog dijela interijera.

6. Napravite mjesta u prostoru

Najveći problem malih prostora uvijek je mjesto za pohranu stvari. Stoga si olakšajte i napravite "mini galeriju" unutar vašeg studio apartmana. Postavite krevet na kat, a ispod ostavite mjesta za ormariće. Ako vam pohrana stvari ipak nije problem, od prostora ispod kreveta na kat možete napraviti i malu oazu za opuštanje tako da postavite samo dvosjed i stolić.

7. Što kada bračni krevet zauzme većinu prostora?

Ako bračni krevet dominira vašim malim interijerom, odaberite jedran kut u koji ćete postaviti dvosjed, fotelju ili oboje, te uz nekoliko detalja stvoriti prostor za opuštanje i druženje. Umjesto klasičnog stolića možete iskoristiti i malo čvršći komad namještaja za sjedenje koji će moći poslužiti i kao stolić kada to bude potrebno.

Izvor: apartmenttherapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:01