DODATNI PROSTOR

Kako pametno i funkcionalno iskoristiti prostor ispod kreveta

 Karin Matz
Kreveti s integriranim spremištem postoje, ali korisnici također mogu i pričvrstiti namještaj po mjeri na postojeći krevet

Tijekom posljednjih nekoliko godina istražujemo različite načine iskorištavanja malih prostora u stambenoj arhitekturi, osobito u posljednjem desetljeću. Od učinkovitog namještaja do kuhinja s transformabilnim sustavima do prilagodbe osnovnih kućanskih aparata, arhitekti su počeli tražiti učinkovite načine optimiziranja oskudnog podnog prostora ili stvaranja prostora fleksibilnijim u višenamjenskim tipologijama i tipologijama mješovite namjene.

image
Ruetemple

Krevet, kao neizostavni element, bitan je faktor u ovim eksperimentima. Njegove se funkcije mogu ispuniti bez potpunog gubitka dragocjenog prostora koji zauzima, a iskustvo spavaće sobe može se obogatiti pomnim razmišljanjem. Kako možemo ponovno osmisliti i iskoristiti mogućnosti tradicionalnog kreveta?

image
ROBERT PUPETER/

Pričvrstite spremište na postojeće krevete ili ugradite unaprijed dizajnirane opcije

Kreveti s integriranim spremištem postoje na tržištu, ali korisnici također mogu dizajnirati i pričvrstiti namještaj po mjeri na postojeći krevet. Najvažnije što treba uzeti u obzir u ovom procesu su točne mjere— ne samo ukupnu površinu i visinu koju zauzima krevet, već i dimenzije predmeta koje namjeravate pohraniti. Učinkovita komoda s ladicama može biti duboka između 50 i 60 cm s minimalnom visinom od oko 20 cm. Kod viših kreveta moguće je dodati 2 ili više ladica, jednu na drugu. Dizajneri se također mogu igrati s različitim veličinama, materijalima i bojama, osobito ako su ladice izložene. Za mobilne ladice, dizajneri mogu koristiti opcije kao što su kotačići ili klizni sustavi. Također se mogu stvoriti i lakša rješenja; na primjer, nizak metalni stalak s kotačićima za pohranu knjiga, časopisa ili cipela.

image
Katsumi Hirabayashi

Proces podjele raspoloživog prostora ispod kreveta posebno je važan jer vrlo duboke ladice mogu zauzeti previše bočnog prostora kada se otvore, ometajući cirkulaciju ili otežavajući korištenje. Osim toga, potrebno je paziti da donje spremište ne ometa rukovanje plahtama i dekama pri namještanju kreveta, odvajajući ladice nekoliko centimetara od ruba. Iako se u novim projektima ovaj proces može provesti pomoću softvera za dizajn ili modeliranje, u projektima preuređenja, podjela područja može se testirati na licu mjesta. Na primjer, korisnici ili dizajneri mogu zalijepiti ljepljivu traku na pod kako bi vizualizirali i odredili stvarnu veličinu pohranjenih predmeta.

image
Konstantin Dubovec

Za pohranjivanje rijetko korištenih stvari, donji prostor se također može pretvoriti u neku vrstu tajnog "kovčega" s poklopcem koji se otvara pod određenim kutom kada se madrac izvadi. Naravno, ladice, police i kovčezi mogu se kombinirati, konfigurirajući prostor prema specifičnim zahtjevima korisnika.

image
Karin Matz

Kreativno dizajniranje kreveta od nule

Ako su kreveti bitan dio izvornog arhitektonskog dizajna, cijeli proces koji je gore objašnjen bit će još lakši, budući da dizajneri mogu konfigurirati dimenzije skladišnog prostora i kreveta u tandemu. Neki arhitekti dizajniraju vlastite krevete slijedeći konvencionalnu estetiku, dok drugi kreativno inoviraju kako bi prostor učinili dinamičnijim. Kao jednostavno, jeftino rješenje, neki projekti stvaraju krevete dizajniranjem jednostavnih vodoravnih površina i postavljanjem madraca na njih. Obično izrađene od drva, ove strukture mogu se ugraditi u zidove, lebdeći iznad tla i oslobađajući veliku količinu prostora ispod.

image
Francesco Di Gregorio

U složenijim i zanimljivijim slučajevima, neki arhitekti proširuju mogućnosti tradicionalne spavaće sobe, podižući krevet ili igrajući se s razinama kako bi se prilagodili neobičnim konfiguracijama i mješovitim prostorima. Konačno, krevet i namještaj mogu postati jedan element s više mogućnosti, stvarajući "topografije" koje miješaju prostor za spavanje sa spremištem, pomoćnim stolićima, rasvjetom, sobnim biljkama i mnogim drugim korisnim elementima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 06:13