NOVI IZAZOV

Kako preurediti dom za doslovno nula kuna? Evo nekoliko odličnih ideja

 Desenio
Profesionalni dizajneri interijera savjetuju kako da bez da opako ispeglate karticu udahnete novi život starom prostoru

Ako vam je dosadilo kako izgleda vaš dom, a niste u prilici za trošenje novca, postoje načini kako da mu date novi sjaj. Umjesto da kupujete nove stvari, budite kreativni s onim što se već nalazi u vašem domu. Evo nekoliko savjeta profesionalnih dizajnera interijera kako to napraviti za doslovce nula kuna!

image
Caffe Latte

1. Zamijenite mjesta i funkciju komadima namještaja

Jednostavno je nerealno, da ne spominjemo kako je skupo i rasipno, kupovati novi kauč svaki puta kad poželite promjenu u dnevnoj sobi.

- Najjednostavniji način da prostor učinite drugačijim je presložiti namještaj. Premjestite određene komade iz jednog dijela u drugi sobe, mijenjajući mu funkciju i dojam sobe - kaže dizajnerica Katie Simpson.

Na primjer, zamijenite konzolni stol na ulazu za klupu i biljku u lijepom loncu. Možda će taj konzolni stol pronaći svoje mjesto u blagovaonici kao mini švedski stol. Kad ste već kod toga, razmislite o premještanju kreveta uz drugi zid i možete li kauč postaviti u drugom smjeru. Vaš impuls za kupnjom novog namještaja odmah će nestati - vjerujte nam.

image
Mustard

2. Uklonite nered

Često su naši domovi prenatrpani stvarima, a mnoge od njih ili ne koristimo ili nam se više ne sviđaju.

- Prostori obično izgledaju kaotično i neorganizirano što više stvari dodajemo. Jednostavan način da se osvježe je uklanjanje hrpe stvari i čišćenje nakon toga - preporučuje Katie Simpson.

Jako je bitno da se pritom ne preopteretite, jer ćete vjerojatno odustati na pola puta. Maknite višak stvari iz jedne po jedne sobe dnevno (ili, ako nemate previše vremena, iz jedne police ili ladice). Pritom se uvijek pitajte da li još uvijek uživate u nekom predmetu. Ako je odgovor ne, vrijeme je da ga maknete. S druge strane, stvari koje vam se zaista sviđaju stavite na istaknuto mjesto gdje se dobro vide. Neke premještajte sezonski, a sve što vam više ne izaziva radost - donirajte.

image
Luxxu

3. Rotirajte ukrase

Vaza puna pampas trave koja je godinu dana uljepšavala dnevnu sobu vjerojatno bi izgledala jednako primamljivo u ulaznom hodniku. Isto vrijedi i za vašu kolekciju svijeća ili keramičku vazu.

- Moj omiljeni način da promijenim ugođaj svog doma bez trošenja na nove komade je rotiranje ukrasnih sitnica na stoliću za kavu i policama. Ako na polici imate knjige s tvrdim koricama, pokušajte ih staviti na stolić ili konzolu - kaže Kathy Kuo, osnivačica i izvršna direktorica Kathy Kuo Home.

Isprobavanje novih kombinacija rezultira novim, osvježenim izgledom koji ne stoji ništa.

image
Poster Store

4. Napravite galeriju na zidu

Malo je stvari koje tako mogu promijeniti ugođaj u prostoru kao galerija na zidu.

- Sakupite svoje omiljene postere ili zidne dekoracije i rasporedite ih na kako biste stvorili galeriju na zidu. Ovo će stvarno napraviti promjenu i dati novu dimenziju vašem prostoru - kaže Kathy Kuo.

I zapamtite: ne postoji pravilo koje kaže da zid vaše galerije mora ostati statičan. Sezonski mijenjajte ono što je u okvirima kako bi vam uvijek bio zanimljiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:13