Uradi sam

Kako samostalno izraditi dekorativni makrame, pleteni list u nekoliko jednostavnih koraka

 Berislava Picek/CROPIX
Makrame je tehnika vezanja čvorova u uzorke i koristi se za izradu zidnih ukrasa, torbica, igračaka i ostalih dekorativnih elemenata

Naše stalne suradnice, majku Nedu i kćer Nolu Dečak, oduševile su sve te predivne stvari koje nastaju vezanjem konopa. Odlučile su se za najjednostavniji način vezanja, ali ništa manje efektan. Inspirirajte se!

image
Berislava Picek/CROPIX

Potreban materijal: konop za makrame, škare, drvca, grana i obična špaga.

image
Berislava Picek/CROPIX

1. Izrezati konop na duljinu oko 20 cm i presaviti ga. Taj je konop glavna os oko koje će se vezati drugi konopčići.

Izrezati deset kraćih konopa, jednake duljine. Zatim jedan kraći konop presavijte i umetnite pod glavni konopac.

Pripremljen drugi kraći konop također savijte i stavite s druge strane, nasuprot prvom kraćem konopu, preko glavnog konopa i provucite kroz suprotni konopčić; isto to napravite, samo obrnuto, s drugim konopčićem. Konopčiće s obje strane povucite za krajeve i zavezat će se čvor.

image
Berislava Picek/CROPIX

2. Ponoviti postupak sve do kraja glavnog konopa. Svaki čvor dobro stegnite.

image
Berislava Picek/CROPIX

3. Nanizane konope zavezane u čvorove treba rasplesti jedan po jedan. Možete si pomoći češljem za kosu. Raspletene konopčiće oblikujte škarama (ošišajte) u željeni oblik lista. Kada ste dobili željeni oblik lista i želite li da list bude čvršći, možete ga pošpricati štirkom.

image
Berislava Picek/CROPIX

4. Kroz gornju rupicu koja vam je ostala provucite drvce i običnu špagu kojom ćete objesiti vaš list na veću granu koja će poslužiti kao mobil; duljinu na kojoj će list visiti odredite sami. Možete se igrati i napraviti razne veličine listova i u različitim bojama. Takva dekoracija u jesen može vam krasiti balkon ili prozor.

image
Berislava Picek/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 22:41