Dobre intervencije

Kako što bolje iskoristiti prozore i osvjetljenje koje prozor može pružiti u stanu i kući

Apartman Lagoa, studio Estúdio Minke

 @SCARPA ANDRE/
Prozor je vanjski otvor koji osigurava rasvjetu i ventilaciju unutrašnjosti zgrade

Ova povezanost s kontekstom, dodana odgovarajućoj rasvjeti, čini ga temeljnim u kući. Moguće je poboljšati i iskoristiti taj slobodni prostor koji nam je raspolaganju da ima različite namjene. Stoga smo sakupili nekoliko savjeta o tome kako iskoristiti pragove za stvaranje novih funkcija u sobi.

image
TEXTURE ON TEXTURE/

KLUPA

Jedan od najklasičnijih dizajna je dnevni boravak s klupama u prozoru. Koristi se stoljećima, posebno u viktorijanskoj arhitekturi kroz erker. Ovaj dizajn pruža udoban prostor za razgovor, čitanje ili razmišljanje o krajoliku.

image

Apartman MD, studio Estudio Itinerante de Arquitetura

CRIS FARHAT/
image
GAEL DEL RÍO/

URED

Sve je više potrebno imati radni prostor unutar kuće. To može biti izazovno u malim prostorima, ali uz dobar dizajn moguće je iskoristiti prednost osvjetljenja koje prozor može pružiti i stvoriti mali ured oko njega.

image

TINTO Nikkei Cuisine & Bar, StudioDuo Architecture

Đỗ Sỹ/

PULT

Budući da se otvaraju, prozori uvijek povezuju prostore. Između prostorija ili na pročeljima, mogu se projektirati na visinama da služe kao pultovi, što može pomoći da se zamute granice između interijera i eksterijera te arhitekturu učiniti razigranijom.

image

Paulicéia apartman, studio Ricardo Abreu Arquitetos

RENATO NAVARRO/

VRT

Nismo mogli ne spomenuti kvalitetu svjetla oko prozora, jedan od glavnih razloga zašto uz njega postaviti žardinjere ili vaze. Zelenilo može stvoriti dijalog s gradskom vegetacijom i donijeti osjećaj proširenja prostora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:59