Dobre male kuhinje

Kako sve potrebne elemente ugurati u postojeću skromnu kvadraturu male kuhinje

 INSTAGRAM/@SMALLKITCHENDESIGN/
Ako živite u malom stanu, vjerojatno ste suočeni s malim prostorom koji morate urediti kako znate i umijete

Male kuhinje uvijek su veliki izazov za opremanje i uređenje vlasnicima, ali i dizajnerima, a najveći problem predstavlja upravo kako sve potrebne elemente ugurati u postojeću skromnu kvadraturu. Raspored osnovnih elemenata u kuhinji može ograničavati i zadanost prostora, poput položaja prozora, vrata ili radijatora. Oni uvelike diktiraju dimenzije. Dobro je da osnovni elementi budu jednostavnih, ravnih linija, bez posebnih dodataka.

U nedostatku radne plohe uvijek će dobro doći izvlačna ploha skrivena u donjem kuhinjskom elementu. Ona može poslužiti i kao stol za objed. U maloj kuhinji često koriste stolice bez naslona ili one na sklapanje koje se mogu skloniti uza zid kada ne trebaju ili ih se može koristiti za druge prostorije u domu.

Stol također može biti sklopiv i pričvršćen jednom stranom za zid te se prema potrebi sklopiti uza zid. Ako je prostor iznimno skučen, uvijek postoji varijanta da osnovni elementi budu manjih dimenzija - štednjak s dva kuhala umjesto s četiri, mikrovalna pećnica ili mini pećnica umjesto klasične te sudoperi koji će imati samo jedno korito, bez ravne plohe, odnosno ocjeđivača. Kako je perilica posuđa postala neizostavni element u modernim kuhinjama, vrijedi razmisliti i o modelu manjih dimenzija.

Umjesto klasične, viseće nape, dobra ideja izvlačna napa skrivena na dnu gornjeg ormarića. U vrlo malim kuhinjama hladnjak se, radi uštede prostora, može izmjestiti u smočnicu ili hodnik. To je manje praktično rješenje, jer je bitno da su osnovni elementi povezani i da je ono nužno nadohvat ruke, čime se i optimizira kretanje po kuhinji, no ponekad je potrebno napraviti i takav kompromis. U malim kuhinjama svakako je bolje rješenje ugradbeni hladnjak.

Mali pomagači poput stalka za začine ili noževe u kuhinji nemaju samo praktičnu nego i estetsku dimenziju i unose toplinu, šarm i atmosferu doma. No, istodobno ti mali pomagači su dodatni prostor za pohranu alata, posuđa i ostalih kuhinjskih sitnica. Međutim, u malim kuhinjama oni trebaju biti svedeni na minimum ili barem jednostavnog, neupadljivog dizajna jer puno detalja, uzoraka i boja stvara nered. Urednost je u malim prostorima važnija nego u velikima. Trebalo dozirati pomagače i nastojati da za njih pronađemo mjesto unutar samih elemenata - ugradnjom dodatnih polica u ormarićima, iskorištavanjem vrata ormarića za vješanje mini polica za začine, sredstva za čišćenje, plastične posude, poklopce, pomoćni pribor za jelo, vrećice...

No, ne želi svaki vlasnik kuhinje jednako uređenje. Svatko od nas treba odrediti prioritete: netko tko ne kuha puno vjerojatno će se odreći pećnice i nape te tako dobiti više prostora za pohranjivanje stvari. Nekom drugom će biti važno imati perilicu posuđa, iako time gubi prostor za pohranu.

image
HALLOT, OLIVIER/LIVING4MEDIA/

Dobro je što danas postoji jako puno mehanizama unutar elementa koji pomažu iskoristiti čak i najmanje i najteže dostupne prostore. U maloj kuhinji je bitan baš svaki centimetar, pa je uvijek bolje uložiti malo više u mehanizme koji uvelike olakšavaju svakodnevni život.

Osim toga, postoje i estetski trikovi koje treba uzeti u obzir. Treba odabrati namještaj svijetlih boja i jednostavnog dizajna, kupiti ormariće s uskim frontama koji po mogućnosti idu do stropa. Dobar vizualni trik su i gornje fronte s ogledalima jer reflektiraju svjetlo i prenose ga u tamne dijelove prostorije te općenito povećavaju prostor.

Umjesto ručkica, za fronte odaberite otvaranje ormarića i ladica potiskom ili urezivanjem udubine s unutarnje strane fronti te umjesto donjih ormarića duboke ladice u koje se može smjestiti znatno više posuđa i pribora za jelo.

Uski izvlačni elementi u koji su ugrađene metalne rešetkaste police bolje su rješenje od klasičnih ormarića jer u njih stane više posuđa i namirnica, a usto je sve preglednije pa time i funkcionalnije.

Umjesto klasičnog stola, odaberite uski šank jer ne zauzima puno mjesta, a može imati i više funkcija, poput pripreme hrane, radne plohe i mjesta za odlaganje aparata, dok se donji dio može iskoristiti za ormariće.

image
KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO/

Sve ove ideje najlakše je postići namještajem po mjeri, tako ćete najbolje iskoristiti svaki centimetar te prostor prilagoditi svojim potrebama. A onima kojima prostor za pohranu nije prioritet jer manje kuhaju ili, pak, uređuju prostor za najam ili odmor, uvijek rado predložim kuhinju bez gornjih elemenata, eventualno s jednom otvorenom policom jer prostor izgleda prozračnije i prostornije.

Često je velika prepreka kod preuređenja - budžet. Nije samo mali prostor, nego i naše financijske mogućnosti. No, i tome se može doskočiti. Uvijek bitno unaprijed postaviti budžet i na taj način izbjeći neugodna iznenađenja.

Također je vrlo bitno postaviti prioritete i odlučiti što stvarno morate imati, a čega ste se spremni odreći ako vam budžet ili prostor to ne dopuštaju. Iako je u maloj kuhinji preporuka koristiti svijetle boje, ako se sve dobro isplanira možete bez problema imati i tamne fronte ili barem neku kombinaciju. Naravno, u tom slučaju dobro je dodati i rasvjetu ili staklene i otvorene elemente.

image
SCOFFONI, ANNE-CATHERINE/LIVING4MEDIA/

KAKO POVEĆATI KUHINJU?

Postoje načini na koje se može postići dojam da je kuhinja veća nego što zaista jest - i to bojom. U malim kuhinjama dominiraju svijetle nijanse s eventualnim akcentima u pastelnim, jarkim ili tamnim bojama, i za to postoji dobar razlog. Svijetle boje, prije svega bijela i bež, preporučuju se za male kuhinjske interijere.

Kombinacija više boja i uzoraka, kao i otvorene police te mnogo detalja mogu rezultirati time da se vizualno smanji prostor. Zatvorene kuhinjske fronte jednostavnih, izduženih i ravnih linija s malim ručkama (ili još bolje bez njih) te u svijetlim nijansama idealne su za manje kuhinje. Tako se stvara dojam prostornosti. Pojačat će ga i jednostavnim dizajnom aparata poput hladnjaka i štednjaka te jednobojnim zidovima i(li) podovima. Keramičke pločice velikih dimenzija, osim što su u trendu, pomažu stvaranju iluzije većeg prostora, naročito one na kojima su fuge slabo ili nimalo vidljive.

Također se može staviti i zidna obloga od ogledala te se na taj način dobije dojam većeg prostora. Rasvjeta je također vrlo bitna. Ako se pravilno isplanira i postavi, može stvoriti dojam puno veće i ekskluzivnije kuhinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 15:04