Savjeti stručnjaka

Kako urediti balkon da bude lijep? Osim financija kod uređenja balkona bitna je još jedna stvar

 IKEA
Dolaskom lijepih, sunčanih dana naš život sve se više seli na otvoreno

Vrtovi, balkoni i terase postaju naši novi dnevni boravci u kojima provodimo skoro sve slobodno vrijeme. I ne žalimo se zbog toga. Ni najmanje. Sigurni smo da ste se svi vi koji imate komad prostora na otvorenom u obliku balkona ili terase često pitali i razmišljali - kako urediti ovo mjesto da bude lijepo, funkcionalno i ugodno. Isto pitanje u toj temi postavili smo i mi našim sugovornicima, ekipi iz tvrtke Moj Balkon (krajobrazna arhitektica Željka Kolak, inženjerka agronomije Dubravka Mišolongin i stručnjakinja za odnose s javnošću Ana Kolak Čada). Svi oni pravi su stručnjaci kada je u pitanju dobro organiziranje i uređenje balkona i/ili terase.

image
ITCHYSAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

- Kod uređenja balkona i terasa imperativi su orijentacija, vrijeme koje će osoba provoditi na balkonu i, naravno, financije. Zato je važno znati što želite od balkona ili terase, a uređenje je najbolje početi idejnim projektom. Na taj način bit ćete sigurni da ćete od dobiti ono što želite. U osnovne savjete za uređenje balkona svakako ćemo staviti dovod vode koja će omogućiti postavljanje navodnjavanja koje će riješiti problem (ne)zalijevanja bilja, pravilan odabir bilja, namještaj koji je poželjno da bude vanjski kako bi odolijevao vremenskim neprilikama i rasvjeta koja će svakom balkonu dati čaroban štih. Balkon ili terasa je produženi dnevni boravak i zelena gradska oaza čija je svrha opuštanje i uživanje te ga tako treba i urediti, slušajući svoje želje i potrebe, a pravilnim odabirom i rasporedom bilja balkon ili terasa mogu biti raskošni u svako godišnje doba - objašnjava ekipa iz tvrtke Moj Balkon i dodaje kako orijentacija određuje puno stvari i glavni je vodič prilikom odabira bilja.

image
EXPLORA_2005/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

- Postoje biljne vrste kojima treba puno sunca pa ih nema smisla saditi na sjenovite balkone i obrnuto. Veličina balkona ili terase i orijentacija diktiraju i izbor zasjene, što se odnosi na tende, dekorativne zavjese i suncobrane. Ako su pozicionirani visoko ili na vjetrovitoj poziciji, treba biti oprezan s odabirom zasjene. Važno je i je li ovaj prostor natkriven ili ne, pa se prema tome biraju materijal i pozicija namještaja - ističu djevojke iz tvrtke Moj Balkon.

image
MöLLER, CECILIA/LIVING4MEDIA/MöLLER, CECILIA

Ako je taj prostor izložen vremenskim utjecajima, najbolje je za drveni namještaj izabrati tikovinu koja je otpornija na vlagu. Metalni i namještaj od kovanog željeza su obično zaštićeni raznim premazima i stoga primjereni za korištenje i na balkonima koji su dosta izloženi različitim vremenskim uvjetima.

Kod kupnje zelenila svakako se treba savjetovati sa stručnjakom jer ne podnose sve biljke jednako izloženost visokim temperaturama, vjetru i kiši. Ako je riječ o stanu u zgradi, treba razmišljati i o tome da se koriste biljke koje se neće morati unijeti u kuću tijekom hladnijih mjeseci. Svakako treba voditi računa i o tome da će na balkonu, ako nije natkriven, kod svake kiše biti problem sklanjanje dekorativnih predmeta, jastučića i prostirki. Zato je zgodno predvidjeti spremišta u klupama za sjedenje.

image
EISING STUDIO - FOOD PHOTO & VID/LIVING4MEDIA

Što se tiče idealne podloge za vaš balkon i/ili terasu, djevojke iz tvrtke Moj Balkon ističu:

- Kod useljenja je podloga balkona ili terase često definirana, no ako postoji mogućnost izbora, pod je najbolje odabrati u skladu sa stilom uređenja. U većini slučaja drveni pod će stvoriti najtopliju atmosferu i odgovara gotovo svakom stilu uređenja, no za njega je najčešće potrebno izdvojiti i najviše novca. Izbor pločica također diktira stil uređenja, a kako je izbor velik, često ostavlja prostor uštedi. Pod također može biti u kamenu, raznim betonskim premazima ili pokriven umjetnim travnjakom. Danas je izbor materijala stvarno velik, a mogu se i kombinirati. Varijanta “uradi sam” je najpovoljnija ako se koristi upravo umjetni travni tepih ili tepih namijenjen korištenju u eksterijeru te gotove podne obloge od umjetnih materijala čija postava nije prezahtjevna. Bitno je naglasiti da takve podloge nisu trajne, no kako su financijski prihvatljivije, mogu se zamijeniti kada se unište.

image
SHUTTERSTOCK

Isto tako, važni su i zidovi balkona i/ili terase.

- Na zidove možete staviti dekorativne sitnice koje će balkon učiniti ugodnim mjestom za boravak, simpatične posude i manje tegle s biljem ili konstrukciju po kojoj će rasti penjačica. Idilično je imati zeleni zid koji će balkon ili terasu učiniti urbanom džunglom, no za njega je potrebno izdvojiti nešto veći budžet - kažu iz tvrtke Moj Balkon,

Za namještaj na balkonu i/ili terasi, najvažnije je da bude primjeren veličini prostora, odnosno da se u konačnici ne zatrpava prostor.

image
SHUTTERSTOCK

Namještaj mora biti jednostavan za održavanje, a istodobno dekorativan i stilski povezan s postojećim unutarnjim prostorom. S detaljima ne treba pretjerivati. Svakako su poželjni jastučići na stolicama i obavezno zelenilo. Ovisno o veličini prostora, zeleilo se može postaviti na nosače na ogradi ili objesiti na nosače na zidovima, a ako nam prostor dopušta, mogu se postaviti tegle za cvijeće na pod pa se možemo poigrati raznim materijalima i veličinama tegle u koje se mogu zasaditi i veće biljke te se time postići efekt prave zelene oaze na vašem balkonu. Svakako treba razmisliti i o rasvjeti. Lijepo izgledaju razni lampioni koji se mogu objesiti na ogradu ili je dovoljno koristiti razne svijećnjake i lanterne koji su predviđeni za vanjsko korištenje.

image
VON EINSIEDEL, ANDREAS/LIVING4MEDIA

Djevojke iz tvrtke Moj Balkon dodaju kako je preporuka da svaki vanjski prostor ima i tendu, suncobran ili pergolu kako bi se stvorila zasjena. U gradu je, pak, to često zeleni paravan koji će štititi vašu zelenu oazu na otvorenom od neželjenih pogleda.

Kako maksimalno iskoristiti balkonski prostor?

- Ako imate prozor koji gleda na balkon, dobro je iskoristiti prozorsku klupčicu za odlaganje tegli za cvijeće, za dekorativne lanterne i razne svijećnjake i slično. Isto tako, česti su vanjski klima-uređaji na balkonu. To se može iskoristiti tako da se dio uređaja zakloni zgodnim dekorativnim maskama od drvenih letvica ili perforiranim limom i ta površina postaje prostor za odlaganje. Svakako treba paziti na veličinu biljke koja se sadi u tegle. Ako ste predvidjeli da ćete zasaditi stablo u nekoj većoj posudi, treba voditi računa i o dimenzijama stabla jer ono može s vremenom zauzeti cijelu terasu. Svakako je dobro predvidjeti podlogu za teglu na kotačićima radi lakšeg manevriranja u prostoru. Praktičan element može biti i izvlačni element za sušenje rublja koji ima i funkciju stolića. Može se iskoristiti i postojeća ograda i na nju se može ugraditi element umjesto stolića.

Kada se biraju boje za balkon i terasu, djevojke iz tvrtke Moj Balkon preporučuju da se odlučite za neutralne boje koje su zahvalna podloga za uređenje.

- Namještaj i detalji su stvari koje mogu biti u živim bojama, a odlično se može poigrati i kod odabira tegli. Teracota je uvijek za preporuku, a moderni su i sivi i bež tonovi žardinijera i posuda za cvijeće - kažu.

ŠTO NAM TREBA NA BALKONU ILI TERASI, A ŠTO NE?

Garnitura za odmaranje, biljke, roštilji i zasjena su najvažniji, a bicikl i kutija sa starim stvarima i automobilske gume baš i ne. Balkon nikako ne treba postati spremište, uredite li ga stvorit će vam veliko zadovoljstvo i postati omiljeno mjesto boravka. A prilikom uređenja razmislite o kutku koji može biti spremište ako vam je potrebno, a to može biti drvena kutija na kojoj se spušta poklopac pa će u kombinaciji s jastucima biti odlično mjesto za sjedenje ili ormar koji će se uklopiti u stil uređenja i sakriti sve stvari koje su dotad bile razmještene po svim kutovima balkona - ističu djevojke iz tvrtke Moj Balkon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2022 10:43