10 PRAVILA

Kako urediti sobu u kojoj će vaša nova najdraža osoba na svijetu provesti ugodne i sretne dane djetinjstva

 Britta Bloggt, living4media
Arhitektica Marija Šarušić i profesionalna organizatorica Kristina Zvonar Brkić savjetuju kako organizirati i opremiti bebin kutak

Posljednjih godinu, dvije svjedočimo pravom baby boomu na domaćoj sceni. Brojni su glumci, blogeri, estradnjaci i ostale manje ili više poznate osobe s TV ekrana postali roditelji prvi put, neki već imaju prijašnjih iskustva, a neki su se tek pohvalili lijepim vijestima. No, nisu oni jedini. Čini nam se da je sve više kolegica, prijateljica i susjeda u slatkom iščekivanju.
I doista, riječ je najveselijim mjesecima u životu, uz naravno uvjet da je trudnoća uredna i da je trudnica sretna i zdrava. Ipak, moramo priznati da su to ujedno i veoma stresni mjeseci koje brojne buduće majke koriste ne bi li isplanirale i organizirale savršen kutak za novog člana obitelji. Kako bismo vam olakšali u tom procesu, razgovarali smo s arhitekticom Marijom Šarušić iz Nimar arhitekture, koja je izdvojila nekoliko glavnih savjeta i smjernica za uređenje bebinog kutka u roditeljskoj sobi, odnosno za uređenje dječje sobe.

image
Bauer Syndication, living4media


1. Uoči dolaska prinove roditelji bi se trebali posvetiti čišćenju stana od svih suvišnih komada. Treba biti realan i zapitati se kada se neka stvar posljednji put koristila i je li stvarno potrebna. Zašto ih ne biste darovali, reciklirali ili čak prodali.


2. S obzirom na to da male bebe prvih nekoliko mjeseci, u većini slučajeva, spavaju u roditeljskoj sobi, potrebno ju je reorganizirati i nabaviti osnovne elemente namještaja za bebu. Među njima su krevetić, ormarić za prematanje i odlaganje osnovnih stvari. Ako dijete neće hraniti na krevetu, majci je eventualno potrebna fotelja za dojenje.


3. Na umu treba imati dimenzije dječjeg krevetića. Najčešće su 120 x 60 i 140 x 70 centimetara, a barem s jedne strane poželjno je osigurati slobodan prostor od minimalne širine 60 centimetara. Također, krevetić ne bi trebao biti blizu izvora svjetlosti, hladnog zraka te prevelike osunčanosti. U zimskim mjesecima krevetić ne bi trebao biti ni blizu izvora grijanja. Na tržištu postoji velik broj krevetića, a najpraktičniji bi bili modularni, koji se prilagođavaju djetetu i mogu se koristiti do njegove desete godine.

image
Studio Lumino, living4media


4. Osim rasporeda namještaja, važno je razmisliti i o ostalim aktivnostima koje se rade s malom bebom. Tako vam treba zona za prematanje i oblačenje, zona za hranjenje i zona za igranje. Prostor treba organizirati tako da sve stvari potrebne za pojedinu aktivnost budu na jednom mjestu. Primjerice, za prematanje su potrebni podložak, pelene, blazinice, posuda s vodom i krema. Držite ih sve zajedno kako ne biste tragali za stvarima po domu ili ostavljali dijete samo na komodi za prematanje.


5. Teško je odoljeti dekoriranju i bojanju bebinog kutka u roditeljskoj sobi, ali treba biti svjestan da će dijete najvjerojatnije kroz godinu dana dobiti vlastitu sobu, koja će u potpunosti biti prilagođena njegovim potrebama.


6. Ako imate mogućnost izbora, dječja bi soba trebala biti najosunčanija prostorija u domu. To su najčešće sobe orijentirane na jugoistok ili jugozapad, idealne veličine oko 10 kvadrata. U njoj bi se za početak trebali osigurati prostori za igru, spavanje i presvlačenje, a tijekom godina i prostori za učenje, odnosno školske obveze, kreativno izražavanje te za oblačenje i uređivanje.

image
Bauer Syndication, living4media

7. U sobi je, uz dovoljno dnevne svjetlosti, potrebno osigurati prirodne i tople materijale na podu te kvalitetnu umjetnu rasvjetu. Izrada namještaja po mjeri dugotrajno je najisplatljivije rješenje jer se time maksimalno iskorištava prostor te izbjegavaju troškovi preuređenja i kupnje novog namještaja svakih nekoliko godina. Pritom treba imati na umu da se soba mijenja kako dijete raste, pa sve buduće faze treba predvidjeti kako bi izrada po mjeri dugoročno bila praktična i funkcionalna.


8. Govorimo li o maloj djeci, dječji krevetić dobro je rješenje još neko vrijeme, a nakon toga treba razmišljati o krevetu klasičnih dimenzija 90 x 180 centimetara. Sve su popularniji kreveti s gornjim konstrukcijama koji čine "kućicu", ali i kreveti na kat čiji je prostor ispod iskorišten za odmor i igru, a kasnije i za učenje. U početku soba treba imati i zonu za igranje i spremanje igračaka, a namještaj se ne mora nužno staviti uza zid, već se može iskoristiti u obliku pregrada između spomenutih zona.


9. Do velike promjene u sobi dolazi kad dijete krene u školu. Tada ju je potrebno raščistiti od prevelike količine igračaka, a naglasak se daje kutku za učenje uz radni stol, kvalitetan ergonomski stolac, stolnu rasvjetu i police za odlaganje školskog pribora, školske torbe i slično.


10. Na kraju, ovisno o djetetovoj dobi, pokušajte ga uključiti što je više moguće u uređenje sobe, neka samo ili uz vašu pomoć odluči što želi zadržati, što baciti, koje boje zidova želi...

image
Bauer Syndication, living4media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:13