JOIE DE VIVRE

Kako životnom prostoru udahnuti malo života s pariških ulica?

 /SHUTTERSTOCK
Savjete je podijelila Ajiri Aki, osnivačica Madame de la Maison i autorica knjige Joie: A Parisian’s Guide to Celebrating The Good Life

Ajiri Aki osnivačica je Madame de la Maison, poznatog pariškog online butika putem kojeg se iznajmljuju i prodaju elegantni antikviteti i zanimljivi predmeti, pronađeni na tamošnjim buvljacima, poput starinskih ogledala, stalaka za kolače, srebrnih pladnjeva i platnenih salveta. Iako je rođena u Teksasu, oduvijek ju je privlačio francuski način života.

Ljubav prema okupljanju za stolom, druženju, zabavama i radovanju malim stvarima naslijedila je od roditelja, a često je svoju majku, inače nigerijsko-jamajkanskog porijekla, molila da za svakodnevne obroke izvadi fini porculan. Kasnije je sama sebi obećala nikad neće oklijevati koristiti dragocjene komade u domu.

Nakon studija preselila se u New York, gdje je radila kao stilistica i na modnim izložbama u Metropolitan Museum of Art i Museum of the City of New York. U slobodno vrijeme se družila svojim meksičkim prijateljicama koje su, baš kao i ona, uživale u hrani, piću i plesu. Kako bi u potpunosti prigrlila francuski stil, 2011. godine preselila se u Pariz gdje se udala i osnovala obitelj. Grad svjetla joj je, kako kaže, donio mnoga blaga, ali joj je nedostajao osjećaj zajedništva i radosti koji je dijelila sa svojom latino ekipom. Stoga je stvorila Madame de la Maison, sa željom da potakne druge da se okupljaju za blagovaonskim stolom i slave život malim stvarima.

U suradnji sa Stacey Caldwell napisala je knjigu “Where’s Karl?: A Fashion-Forward Parody.”, a ove je godine izdana njezina nova knjiga "Joie: A Parisian’s Guide to Celebrating The Good Life" kao svojevsan pariški vodič temeljen na njezinom iskustvu u tom gradu i savjetima koje je dobivala od prijatelja, od toga kako se brinuti za srebro do toga gdje su najbolji buvljaci i kako se cjenkati. Povodom izdane knjige Ajiri Aki je za House and Home dala intervju na temu kako životnom prostoru udahnuti malo pariškog "joie de vivre".

Za početak se, kaže, trebamo okružiti predmetima koji nam donose radost i pričaju priču o nama, našim putovanjima ili nekoj drugoj uspomeni.

- Ako želite svom stolu dati malo pariškog štiha, dodajte malo antikviteta, boja i možda preskočite perfekcionizam. Svaki dom bi također trebao imati nekoliko poslužavnika koje možete koristiti za knjige, za piće, za posluživanje hrane ili za izlaganje. Nikada ih ne možemo imati previše. Osim toga, nikad ne možete imati previše posuda za šampanjac, koje služe i kao vaze za cvijeće - rekla je.

Ajiri Aki najviše uživa u osmišljavanju ambijenata, a voli se igrati stolnjacima različitih stilova i boja, tanjurima i cvijećem.

- Možete ih staviti u male vaze u snopovima ili sve u jednoj velikoj vazi. Isto možete učiniti i sa zelenilom ili poljskim cvijećem, koje se ponekad ne cijeni toliko - savjetovala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 06:13