TRENDOVI

Kakva promjena! Ove četiri boje zavladat će našim domovima u 2024., ne možemo se odlučiti koja je bolja!

 Porcelain Superstore, Divine Savages, Melody Maison, Beach House Art
To su nježna peach fuzz, nijansa nevena, crna i sivoplava

Promjenu u domu najlakše je napraviti uz pomoć boja. Ovisno o budžetu i željama, prebojajte zidove, kupite novi komad namještaja ili oplemenite prostor sitnicama i dekoracijama u trendi bojama. Donosimo vodič kako hit nijanse najbolje uklopiti u vlastiti životni prostor.

PEACH FUZZ: Nježnost i zajedništvo

image
Nat Maks

U prosincu 2023. Pantone Color Institute objavio je izbor za boju godine, a ove je to peach fuzz, topla nijansa breskve između ružičaste i narančaste. Usred globalnih sukoba i stresa koji nas okružuje, ta nježna nijansa služi kao podsjetnik da usporimo i brinemo se o sebi i drugima, a odabrana je da izrazi čežnju za zajedništvom i udobnošću tijekom nesigurnih vremena, objasnili su u Pantone Color Instituteu. Od toplih boja izlaska ili zalaska sunca do udobnosti meke dekice, ova boja povezuju duboku ljudsku potrebu za mirom s potrebom za okupljanjem i vezom. Za razliku od prošlogodišnje pobjednice viva magente, peach fuzz univerzalna je nijansa. Jednako će dopadljivo izgledati na zidu dnevnog boravka ili spavaće sobe, ali i odlučite li se za detalje u toj boji - vazu, tepih, fotelju, posteljinu, poster...

BOJA NEVENA: Toplina tamnožute

image
Traumteppich.com

Prigušeni žuti tonovi već su nekoliko sezona popularni u interijerima, a ove su se godine izdvojili oni nijanse nevena. Riječ je o tamnožutoj boji kojoj je dodana kapljica narančaste, a zahvaljujući njoj u svaku će prostoriju unijeti dašak topline i vitalnosti. Boja nevena idealna je za prostore kojima nedostaje svjetla i živahnosti. U njima će dobro funkcionirati čak i na zidu, što bi u interijerima punim svjetla bilo previše. U dnevnoj sobi izgledat će lijepo ako je na jednom zidu jer će se detalji na njemu jako isticati. Uz to, tepih, sofa ili fotelja boje nevena podignut će svaki prostor. Detalji ove boje odlično funkcioniraju i u šarenilu. Prednost je to što joj ne smetaju druge intenzivne ili tamne boje i uzorci.

CRNA: Tamna strana

image
PullCast

U proteklih nekoliko godina crna se uvukla u sve prostorije naših domova, od kuhinje i kupaonice do dnevnog boravka i spavaće sobe, a u 2024. njezina popularnost neće jenjavati. Poznato je da crni detalji unose u prostor profinjenost i eleganciju, dok veći komadi djeluju moćno i daju dašak drame. Donedavno je bilo popularno obojiti crnom zid u dnevnoj sobi, a sada je in staviti bazično crnu tapetu s uzorkom, a jedan od najpopularnijih ove godine je onaj meduze. Mnogi pretpostavljaju da će crna boja u interijeru učiniti prostor skučenim i tamnim, no to ne mora nužno biti točno. Crni zidovi mogu izgledati beskrajno kao noćno nebo, što ovisi o veličini prostorije, nijansi crne i drugim stvarima koje se u njoj nalaze. Budući da je neutralna, crna odlično funkcionira s mnogim bojama, od bijele, sive i boje drva do tamnih tonova, a u kombinaciji sa zlatnom djeluje vrlo luksuzno.

PLAVA: Olujno nebo

image
Circu

Kada je riječ o dizajnu interijera, plava je boja već godinama u vrhu, jedino što se svake sezone promijeni ton koji dominira. Ove godine to je nijansa olujnog neba, elegantna sivoplava koja će se jednako dobro uklopiti u dječju sobu, kao i u dnevni boravak. Nadahnuta prirodnim elementima, djeluje umirujuće i opuštajuće. Idealna je za zidne tapete, tepihe, sofe, fotelje, taburee... U spavaćoj sobi djeluje umirujuće i meditativno, a često se koristi u dječjim sobama gdje se odlično slaže s bijelom. Aktualni trend možete unijeti u dom i detaljima poput posteljine, zidnih dekoracija, tepiha... Jedna od najvećih prednosti plave boje jest njezina prilagodljivost različitim stilovima pa tako i nijansa olujnog neba ima puno lica, od čiste elegancije do zaigrane nevinosti. Vrijedi ih istražiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 07:15