Humanitarni projekt

Kalendar za 2021. kao artefakt vremena: dio prihoda od prodaje planira dati zakladi Paraolimpijac

Neja Markičević/Cropix
Osim kalendara, nudi jastuke i fototapete, ali i fotografije koje izrađuje na kapafiksu, materijalu koji se lagano montira na zid

Možda smo se u početku ustručavali pitati, ali znatiželja je pobijedila.

- Mađarski mi je materinski jezik. Ako mi je ime možda čudno, to je zbog te jezične pozadine - kaže nam Mariann Makrai, diplomirana profesorica engleskog i njemačkog jezika, koja vodi brend naziva World Thru a Lens. Ako pogledate stranicu, odmah će vas dočekati fotografije s njezinih putovanja.

- Nisam fotograf koji dokumentira turističke atrakcije. Tražim neobično u običnom, stvari nad kojima se baš i ne zamislite toliko, ali koje imaju neko značenje. Dokumentiram ugođaj s ulice. Noć pritom ima magičan efekt. Prozori iza kojih su ljudi, obrisi stvari. Snimke trenutaka koje spašavam od prolaznosti - kaže.

image
Društveno angažirana Mariann Makrai pet posto prihoda od prodaje planira dati zakladi Paraolimpijac
Neja Markičević/Cropix

Iako je World Thru a Lens prije svega fotografski brend, Mariann radi i copywriting, bavi se i prevođenjem, ali i knjigama. Tako je u knjizi, koja sadrži fotografije i tekst o važnosti disanja i uloge pluća, dokumentirala svoj boravak u KB-u Dubrava zbog gripe i upale pluća.

- Knjiga je za mene malo umjetničko djelo s poetskim elementima - kaže. Dala je izraditi i jastuk s motivima na prostoru bolnice, i fototapete, koji se mogu naručiti na njenom webu. Knjigu naziva "Inhaler", pak, napravila je za vrijeme pandemije, a prevela ju je i na engleski jezik.

image
Neja Markičević/Cropix

Upravo za vrijeme pandemije, kad je bila dosta ograničena u kretanju, šetala je svojim i susjednim kvartovima u Zagrebu te bilježila zanimljive trenutke. Oni su sabrani u kalendaru malog formata za 2021. godinu, koji je njezin najnoviji proizvod.

- Kalendar za 2021. je artefakt vremena. Fotografije su dosta sumorne, baš kakva je bila i godina. A uvodna fotografija je ringišpil s tržnice u Dubravi. On služi kao metafora za cijelu godinu koja će uskoro završiti - pojašnjava.

Budući da je i inače društveno angažirana te donira sredstva gdje god može, za ciljeve koje smatra važnima, kao što su ozdravljenje djece i razne humanitarne akcije, odlučila je pet posto od prihoda dati zakladi Paraolimpijac.

- Trebala sam sudjelovati u jednom njihovom kvizu, a prihod od ulaznica je inače išao baš za pomoć toj zakladi. Budući da sam bila spriječena prisustvovati, odlučila sam im ovako pomoći - kaže.

image
Neja Markičević/Cropix

Inače je aktivni član Prijatelja crkve Notre Dame koja je lani izgorjela u požaru, a u sklopu humanitarne akcije za azil za životinje u Sesvetama licitirala je za jedan plakat koji je izradio Art Plakata.

Ove je godine na Kickstarteru pokušala prikupiti sredstva za knjigu radnog naslova "Zgarišta/Heap of ruins", no nažalost nije uspjela. Ipak, knjigu i dalje piše, a ona uključuje priče, sudbine i borbe ljudi sa psihijatrijskog odjela KB-a Dubrava. Terapije se održavaju online od studenoga, što je još jedan zanimljiv moment u ovo vrlo turbulentno vrijeme - kako se liječnici i stariji pacijenti snalaze na platformama za održavanje online sastanka.

Osim kalendara, nudi jastuke i fototapete, ali i fotografije koje izrađuje na kapafiksu, čvršćem materijalu koji se lagano može montirati na zid.

Više na www.worldthrualens.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:10