Originalni predmeti

Keramika inspirirana brezom, prirodom i cvijećem Nikoline Kudelić iz brenda NKCeramics

 Željko Hajdinjak/Cropix
Upoznajte Nikolinu Kudelić autoricu izložbe posvećene udomiteljskim obiteljima "Neka bude svjetlost" u Muzeju anđela u Varaždinu

NKCeramics sinonim je obiteljske sinergije i maštovitih ideja trojice dječaka, majke odgojiteljice i oca neurokirurga. Na prvi pogled naizgled nepovezane profesije supružnika zapravo donose cijeli univerzum sklada i jednostavnosti te ljubavlju prožete keramičke radove koji su se u vrlo kratkom vremenu isprofilirali u prozračnu, nježnu i prepoznatljivu kreativu.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Nikolina Kudelić ima 37 godina i rođena je Zagrepčanka koja već godinama živi i radi u Varaždinu.

- Ja sam magistra ranog i predškolskog odgoja, a najviše od svega na svijetu volim putovati. Ta putovanja i različite kulture svijeta utjecali su na moj umjetnički smjer i ishod izražavanja. Uz mnoge obveze, svoje slobodno vrijeme provodim hobistički, zajedno s obitelji u kućnom ateljeu u procesu stvaranja keramike. Bogatstvo medija i raznolikost tehnika koju glina pruža, omogućava nam da kao obitelj djelujemo svatko u svojoj preferenciji te da provodimo ugodno vrijeme zajedno - priča Nikolina koja se u kreativnost, likovnost i umjetničko izražavanje zaljubila još kao djevojčica, a poslije ih je samo nadograđivala.

image
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Željko Hajdinjak/Cropix

U ponudi brenda su vaze, čajnici, lampe, šalice, tanjuri, posude za voće... a Nikolina priznaje da je najdulji period koji je posvetila u izradi vaze bio čak 48 sati

image
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Željko Hajdinjak/Cropix

EFEKT IZNENAĐENJA

- Svako ljudsko biće duboko o sebi ima kreativnost. Ranim djetinjstvom i osnovnoškolskim obrazovanjem dominiraju likovne, glazbene i tjelesne aktivnosti koje njeguju razvoj osobnosti svakog djeteta, ali odlaskom na srednjoškolsko obrazovanje, ulaskom u pubertet, većina djece prestane tražiti tu kreativnost u sebi i zanemaruje ju. U ranim tridesetim godinama dogodio se pomak u svijesti kada sam shvatila da moram zaviriti u svoju nutrinu i da stanje svijesti ovisi o povezanosti s prirodom i u prirodi. Posao mi nalaže stalnu kreativnost i zapravo se kroz proces stvaranja s djecom rodila ljubav prema glini - govori i dodaje kako je njezin prvi keramički predmet nastao kroz projekt "Od slova do krova" s djecom u vrtiću.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

- Od ostataka gline, koje mi je bilo žao baciti, izradila sam zdjelu i u biskvit otisnula listove kadulje. Budući da je zauzela posebno mjesto u našem domu i da su svi naši gosti lijepo reagirali na nju, to je bio glavni putokaz da se ulovim u koštac s ne tako lakim procesom učenja o glini kao materijalu, različitim tehnikama izrade glinenih predmeta, izučavanjem keramičarskih boja i glazura, načina paljenja. Slikar nakon završetka uporabe platna, kista i boje svoj krajnji produkt doživljava u trenu, ali proces izrade keramičkog predmeta uživa za pravo poodmakli efekt iznenađenja. Proces nastajanja predmeta od gline traži transformaciju grude gline u trodimenzionalni oblik, nakon čega se predmet suši, podvrgava bojenju keramičarskim bojama, čije se svojstvo mijenja nakon paljenja, te nanošenju glazure koja također zahtijeva specijalne procedure. U dugotrajnom i mukotrpnom procesu keramičar mora ispuniti mnoge preduvjete ako želi prilikom otvaranja peći biti zadovoljan krajnjim rezultatom. Efekt iznenađenja uvijek postoji i zato je keramika čarobna i nezamjenjiva. Veliki majstori umjetnosti polagali su puno vremena u fizičku prisutnost prilikom učenja određenog zanata. Danas ICT tehnologija pruža svojim korisnicima svijet na dlanu, čime dostupnost sadržaja i bogatstvo ponude pružaju stalni izvor novih znanja i vještina - objašnjava Nikolina Kudelić.

image
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Željko Hajdinjak/Cropix

RADIONICE GLINE

A što se sve može pronaći u ponudi brenda NKCeramics? Svašta - vaze, čajnici, lampe, šalice, tanjuri, servisni tanjuri, posude za voće, uglavnom uporabna keramika inspirirana drvom breze, prirodnim motivima, cvijećem.

- Inspiracija često dolazi od samih klinaca koji svijet vide drugačijim očima i najčešće i iz drugog kuta gledanja na svijet. Vremenski okvir određen je vrstom i načinom izrade određenog predmeta. Najdulji vremenski period koji sam posvetila u izradi vaze bio je 48 sati. Najdraža tehnika koju i najčešće koristim u svom radu jest apliciranje malih kuglica na već izrađeni predmet - otkriva Nikolina kojoj se nedavno ostvario i veliki san. Otvorena je, naime, njezina prva samostalna izložba u Rajskom vrtu Muzeja anđela u Varaždinu gdje se ova svestrana kreativka prvi put predstavila lokalnoj publici svojim keramičkim svjetiljkama te brojnim keramičkim uporabnim predmetima.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

- Izložba pod nazivom "Neka bude svjetlost" posvećena je udomiteljskim obiteljima i svoj djeci čiji su roditelji u danom trenutku svog života odlučili prestati njegovati tu nevidljivu, a opet toliko jaku i nezamjenjivu vezu sa svojom djecom. U suradnji s Muzejom anđela u Varaždinu drugu godinu zaredom održavam radionice gline "Oblikuj glinom, okrijepi se vinom" te mnoge polaznice i polaznici s velikim entuzijazmom dolaze opustiti se od napornog radnog tjedna, nasmijati se i raditi rukama. Radionice su predviđene i primjenjive svim dobnim skupinama, a u bliskoj budućnosti namjeravamo proširiti ponudu i na slične radionice za djecu - kaže Nikolina čije radove možete pogledati na društvenim mrežama pod nazivom IG: @nkceramics, FB: Nk ceramics.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. studeni 2022 15:03