HIT NAKIT

Kewik Wood & Resin Jewelry: čaroban biljni svijet u malom

Ivana Lozić po struci je profesorica biologije i kemije, a svoju je ljubav prema prirodi i struci spojila u čaroban posao iz snova - izradu prirodnog nakita.

U Ivani se odmalena krije mala kreativka koja je u studentskim danima izrasla u ljubiteljicu botanike. U međuvremenu je po struci postala profesorica biologije i kemije, ali je mala kreativka ipak prevladala i tako je početkom 2016. godine započela priča s nakitom Kewik. Svoju je struku i ljubav prema prirodi spojila u izradu unikatnog nakita od smole i drveta.

- Više od pola godine nakon spoznaje što je zapravo moj posao iz snova bavila sam se istraživanjem i usavršavanjem tehnike izrade nakita od drveta i smole, nabavljala alat i učila njime upravljati te kupovala materijale potrebne za nakit. U kolovozu 2016. konačno je nastala Facebook stranica Kewik Wood and Resin Jewelry gdje sam započela s prezentacijom svojih radova - započinje Ivana svoju priču o poslu iz snova.

Započela je s predivnim ogrlicama, koje zovu čarobnim biljnim svijetom u malom. Danas u ponudi, osim ogrlica, ima i prstenje, narukvice, naušnice, privjeske za ključeve, držače za torbice pa čak i lampe.

Nakit koji izrađuje od epoksidne je smole u koju dodaje materijale koje sama uzgaja ili koje prikupi u prirodi. Najčešće su to lišće, cvijeće, razni plodovi, gljive, školjke, ovisno o godišnjem dobu. - Također, prvi u Hrvatskoj možemo ponuditi seriju nakita rađenu od smole te drveta oblikovanog prema skici, uključujući i materijale pronađene u prirodi - kaže nam Ivana.

- Inspiraciju za svaku svoju kolekciju pronađem u prirodi. Od kad radim nakit, barem jedan dan u tjednu provedem u šumi, na planinarenju ili na nekom izletu. Uvijek se vratim s novim materijalima, vrlo često i s novim idejama. - priča nam Ivana.

Ivana je u pola godine naučila sve što treba znati o ovom poslu. Samu izradu nakita započinje inspiracijom, što je iznimno bitan dio njezina rada jer, kako kaže, ljudi osjete kada je nakit rađen s ljubavlju.

Nakon inspiracije slijedi faza pripreme u kojoj Ivana prikuplja materijale iz prirode te ih suši i preša. Tek kada je materijal u potpunosti posušen, može ući u smolu. - Ona je u početku tekuća i sastoji se od dvije komponente koje se moraju pažljivo, u točnom omjeru, promiješati. U još tekuću smolu dodajem biljni materijal, gljive, pigmente, šljokice, itd. Za stvrdnjavanje smole potrebno je između 24 i 48 sati, nakon čega može ići drugi sloj - opisuje nam Ivana proces izrade te dodaje kako je za neke potrebno i više slojeva smole, što produljuje vrijeme izrade. Nakon što privjesak izvadi iz kalupa, slijedi brušenje, poliranje i bušenje rupica za metalne dijelove.Čarobna jesenska kolekcija

- Kewik nakit je prepoznatljiv po tome što se mijenja s godišnjim dobima. Svaka nova kolekcija inspirirana je bojama i promjenama koje trenutačno godišnje doba nosi - opisuje nam Ivana posebnosti svojeg brenda i dodaje kako u njezinoj najnovijoj jesenskoj kolekciji prevladavaju žuta, narančasta i crvena te je ona mozaik napravljen od komadića lišća.
Upravo zbog ovog apstraktnijeg dizajna Kewik jesenska kolekcija odmah nam je zapela za oko. Dodatno, ono što njezine kolekcije, pa tako i ovu, čini uistinu čarobnima je i dodavanje šljokica, pa zaista izgledaju kao iz bajke. Međutim, to nije sve od jesenske kolekcije. - Novitet u ovogodišnjoj jesenskoj kolekciji je drvo ruže koje sam ukomponirala uz smolu i mislim da je kombinacija boja idealna za ovo godišnje doba. Na tom sam dizajnu radila najdulje dosad, ali sam vrlo zadovoljna i ponosna rezultatom - objašnjava nam Ivana.

Ako je jesenska ovako čarobna, kakva će tek biti zimska kolekcija...

Budući da je jesenska kolekcija ovako čarobna, veselimo se vidjeti kakva će tek biti zimska pa smo zamolili Ivanu da nam kaže nešto i o tome. - Sa zimom će sigurno doći i Kewik zimska kolekcija. Kako će izgledati, još ne znam. Inspiraciju ću vjerojatno dobiti tek kad zahladi. Prošle godine djelomično su me inspirirale snježne kugle koje svi volimo u vrijeme blagdana. Dio kolekcije su bile ogrlice koje predstavljaju snježnu idilu kakva je i u tim kuglama, u koje smo svi barem jednom poželjeli ući - zaključuje Ivana.

Vjerojatno ste u nekom trenutku pomislili isto što i mi - ovo će biti idealan dar za dragu nam osobu.

Ono što je također predivno u cijeloj priči jest da Ivana radi i nakit po narudžbi, onaj koji nije isključivo vezan uz kolekcije godišnjih doba. Tako na Facebook stranici Kewik nakita ovaj tjedan možemo pratiti posebne narudžbe koje su se sakupile tijekom vremena. Takve su bile i predivne četiri ogrlice s ljubičicama.

"Ova mi se jako urezala u pamćenje, narudžba iz lipnja prošle godine. Riječ je o četiri ogrlice s ljubičicom, o vječnoj uspomeni na baku Ljubicu. Osim što je narudžba posebna sama po sebi, još je posebnija zato što nosi sa sobom dvije "slučajnosti". Prva je ta da sam imala još točno četiri, zadnja, cvijeta ljubičice. Druga, još zanimljivija, "slučajnost" je da je paketić putovao neuobičajeno dugo... kako bi ogrlice stigle na adresu baš na bakin rođendan", piše u opisu fotografije ogrlica s ljubičicama na Facebook stranici.

Ivanin rad možete pratiti na Facebook stranici Kewik Wood and Resin Jewelry i na Instagramu, a putem mrežne stranice možete naručiti svoj čarobni komadić nakita.

Foto: Ivana Lozić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. ožujak 2024 00:07