SANORA ART INTERIORS

Klaudia Jurić iz Pazina po narudžbi izrađuje unikatna umjetnička platna za interijere

 Lea Jurčić i Klaudia Jurić
Od početaka u umjetničkoj školi pa sve do danas – crtanje, slikanje i izrada Klaudiu prate u stopu i obilježavaju njezin put

Diplomirana modna dizajnerica iz Pazina, Klaudia Jurić nedavno je privukla našu pozornost svojim umjetničkim dekoracijama za dom koje izrađuje pod imenom Senora Art Interiors pa smo je odlučili kontaktirati i doznati više o noj i njezinom radu.

- Pohađala sam Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Puli, gdje sam se usmjerila na tekstilni odjel pa je sasvim logičan nastavak obrazovanja bio upis na Fakultet za modni dizajn u Ljubljani, smjer "Tekstilije i oblačila". Upravo tijekom studija počela sam težiti inovaciji, istraživanju i eksperimentiranju, a sada je to razvidno u mom radu i načinu izražavanja. Trenutačno radim u obiteljskoj firmi za dizajn interijera GIORGINI, a povremeno vodim radionice kreativnog izražavanja u Centru za mlade "Alarm" Pazin - govori nam Klaudija.

image
Lea Jurčić i Klaudia Jurić

Od početaka u umjetničkoj školi pa sve do danas – crtanje, slikanje i izrada Klaudiu prate u stopu i obilježavaju njezin profesionalni put. Govori nam kako je uvijek izrađivala i poklanjala slike za prijatelje te drage ljude, a onda je radeći u dizajnu interijera počela uviđati da one mogu postati dopuna projektu, svojevrsni završni naglasak. Tako je nastala ideja izrade umjetnina za potrebe klijenata, a u posljednjih se nekoliko mjeseci proširila i na širu publiku. Slike se izrađuju po narudžbi, no u ateljeu uvijek postoji i nekoliko radova kao produkt kreativnog izražavanja u slobodno vrijeme.

image
Lea Jurčić i Klaudia Jurić
image
Lea Jurčić i Klaudia Jurić

- Sama inspiracija dolazi iz procesa istraživanja teksture i materijala, to je zapravo najbitniji dio rada za mene. Različiti materijali i njihova tekstura u kombinaciji s alatima dovode do raznovrsnih rezultata, koji kasnije mogu poslužiti kao nadahnuće za daljnje djelovanje. Također, nekad je polazišna točka sama tematika koja me navodi na proučavanje i eksperimentiranje kako pomoću teksture prikazati ono što vidimo, doživimo i osjećamo – opisuje nam dizajnerica.

image
Lea Jurčić i Klaudia Jurić
image
Lea Jurčić i Klaudia Jurić
image
Lea Jurčić i Klaudia Jurić

U procesu nastanka izrazito je važan dio sama priprema, koja uključuje istraživanje raznih izvora iz svijeta mode, dizajna i interijera. Izrada potom kreće od materijala i alata koji se koriste i pomoću kojih se gradi kompozicija rada. Sam je proces katkada unaprijed isplaniran, no Klaudia nam priznaje kako najviše voli kada spontano otkrije nove mogućnosti i kreativna rješenja. U radovima najčešće dominiraju linije u svim oblicima jer pomoću dobivenih slojeva različitih materijala stvaraju se unikatne kompozicije, dobiva se volumen te krajnja struktura.

image
Lea Jurčić i Klaudia Jurić
image
Lea Jurčić i Klaudia Jurić
image
Lea Jurčić i Klaudia Jurić

Sama izrada uključuje više tehnika, odnosno umjetnica koristi mješovite medije kao što su npr. gips, glet, akril, boje za zid… Sve što se nađe u ateljeu iskoristi se za izradu radova. Velik je naglasak na eksperimentiranju s različitim medijima jer se tako dobiju drukčiji, originalni i kreativni rezultati. Samo vrijeme izrade nikada nije isto, ovisi o veličini i o tome koliko je neki rad kompliciran, ali to je obično vrijeme od nekih mjesec dana. Međutim, svakodnevno nadodavanje slojeva i sušenje ipak je nešto dugotrajniji proces pa se izrada katkada i otegne.

image
Lea Jurčić i Klaudia Jurić
image
Lea Jurčić i Klaudia Jurić
image
Lea Jurčić i Klaudia Jurić

- Moji su radovi pretežito na velikim dimenzijama. Najmanja dimenzija koju koristim u svome radu je 80x80 centimetara, a sve veće dimenzije zapravo prilagođavam prostoru za koji je predviđena slika. Cijena radova je različita, ovisi o količini i okvirima koje izrađujem za svaku sliku tako da se ona dogovara prilikom narudžbe – zaključuje Klaudia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 11:21