GRAFIČKI DIZAJN

Koji je vama najbolji plakat Borisa Bućana? Pogledajte ovih desetak

 Fotografije plakata ustupio Vanja Rakočević
Cijene originalnih plakata su od 3000 eura do 6000 eura i više, ali neki se rijetko nađu na tržištu umjetnina

"Žar ptica" Borisa Bućana kao i ostali njegovi plakati, čak i kad su reprodukcija, u domovima su u Hrvatskoj postali standard pokazatelj dobrog ukusa. Najbolji hrvatski grafički dizajner Boris Bućan i slikar od nedavno nije više s nama.

image
V.R
image
V.R
image
Fotografije plakata ustupio Vanja Rakočević

No za Bućanom su ostala prekrasna djela, čiji originali često dosežu vrtoglave cijene. Lani smo pisali kako je početna cijena ‘Žara ptica‘ 100 tisuća kuna na aukciji održanoj u Rennert’s Gallery u New Yorku. U katalogu je tada pisalo je da je Bućanov plakat "zapanjujuće originalan, istodobno bizaran, zanosan i raskošan". Plakat Žar ptica nastao za balet Igora Stravinskog našao se među 300 najboljih plakata u svijetu u knjizi Plakati. No i druga su njegova grafička djela vrhunska, kao što je plakat za predstavu Othello, Zebra Lisinski, Giselle i drugi.

image
V.R.
image
V.R.
image
V.R.

Cijene njegovih originalnih plakata su od 3000 eura do 6000 eura i više. Očekuje se da će od onih najboljih još rasti. Međutim, originali plakata kao ovih na slikama i još neki rijetko se nađu na tržištu umjetninama.

image
V.R.
image
V.R.
image
V.R.
image
V.B
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2024 15:19