Amalgamated

Kolekcija predivnih i kvalitetnih vaza napravljenih od grafitnih olovaka i bojica

 Tuomas Markunpoika
Svaka vaza u kolekciji Amalgamated Tuomasa Markunpoike stvorena je pojedinačnim lijepljenjem jedne strane olovke na drugu

Amsterdamski dizajner Tuomas Markunpoika zalijepio je grafitne olovke i bojice te ih pretvorio u impresivne drvene vaze.

Svaka vaza u kolekciji Amalgamated Tuomasa Markunpoike stvorena je pojedinačnim lijepljenjem jedne strane olovke na drugu, iskorištavanjem prednosti šesterokutnih oblika kako bi se formirao čvrsti blok. Ta je konstrukcija zatim tretirana kao komad drva i obrađena u obliku vaze. Svaki oblik drugačije otkriva unutarnju strukturu olovaka, tvoreći novi uzorak.

image
Tuomas Markunpoika
image
Tuomas Markunpoika
image
Tuomas Markunpoika
image
Tuomas Markunpoika

Vaze su izvana premazane lakom i pčelinjim voskom, a iznutra epoksidnom smolom kako bi bile vodonepropusne.

Faber-Castell neobrađene drvene olovke odabrane su za projekt zbog svoje preciznosti i ujednačenosti, što je bilo ključno u izradi vaza.

POGLEDAJTE VIDEO!

image
Tuomas Markunpoika

"Otkad znam za sebe, imao sam posudu ili dvije pune drvenih olovaka na stolu u studiju - neke nove, neke polukorištene, neke grafitne i neke u boji", rekao je Markunpoika za Dezeen. "Shvatio sam koliko su lijepe i zanimljive kao objekti. Koristeći ih samo za ilustraciju svojih ideja činilo se kao da ih ne koristim u punom potencijalu."

Vaze su ograničeno izdanje i dolaze u tri različita oblika s opcijama boja. "Želio sam koristiti standardne grafitne olovke kao mjerilo", rekao je Markunpoika. "Plava boja je odabrana u kontrastu s prirodnom bojom cedrovine."

image
Tuomas Markunpoika
image
Tuomas Markunpoika
image
Tuomas Markunpoika

Iako je za izradu svake vaze potreban veliki broj novih olovaka, Markunpoika smatra da stvaranje novih unikatnih predmeta s dužim vijekom trajanja opravdava njihovu upotrebu.

"Želim dizajnirati predmete koji traju, predmete u koje se zaljubite i koje nećete baciti", dodao je. "Ne vjerujem da mogu postići isti vizualni učinak s drugim materijalima."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 00:36