ZAGREBDOX

Kolika je važnost samo jedne zgrade za život grada? Film o sisačkoj željezariji na festivalu

 ZAGREBDOX
Tridesetak ostvarenja ogledat će se u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji natjecateljskog programa

Punoljetno, 18. izdanje ZagrebDoxa održat će se od 3. do 10. travnja u prostorima Kaptol Boutique Cinema i publici ponuditi da u kino dvoranama zakorači u brojne životne priče, situacije, odnose i dijelove svijeta koji su danas, više no ikad, manje dostupni i određeni brojnim restrikcijama. Uz osamdesetak ostvarenja, publika će kroz raznovrsne autorske koncepte, pristupe i poetike moći propitivati smisao podjela, granica, ratova, individualne odgovornosti, kriza kao posljedica funkcioniranja sustava, ali i važnost kontakta, odnosa, komunikacije, suživota, samostalnosti, individualnosti i snalaženja.

Tridesetak ostvarenja ogledat će se u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji natjecateljskog programa ZagrebDoxa, dok su ostali filmovi razmješteni po službenim programima kao što su Biografski dox, Majstori doxa, Teen Dox te uvijek popularnim programima Kontroverzni dox i Stanje stvari.

Natjecateljski program donosi brojne filmove prepoznate na festivalima diljem svijeta. Premijerno na ZagrebDoxu svoje filmove predstavit će I nekoliko domaćih autora: "Veće od traume" Vedrane Pribačić, "Mjesta koja ćemo disati" Davora Sanvincentija, "Hrvatskog narodnog preporoda" Gorana Devića te "Babajanja" Ante Zlatka Stolice, dok će u Hrvatskoj premijerno biti prikazan film "Mlungu – Bijeli kralj" Davida Lušičića, prenosi Vizukutura.

image
ZAGREBDOX

Autorica Pribačić prati svakodnevicu triju žena koje žive s traumom silovanja iz Domovinskog rata, kao i proces njihova osnaživanja kroz javno izlaganje na grupnoj terapiji; Sanvincentijev uradak audiovizualni je esej koji zagovara imaginaciju kroz putopis konstruiranih i anonimnih pejzaža; Dević se vraća rodnom Sisku, bilježeći kroz tjedan dana život zgrade izgrađene prije 60 godina za radnike nekad izuzetno važnog industrijskog pogona bivše Jugoslavije – Željezare Sisak. Stolica se u kratkom esejističkom dokumentarcu s elementima horora suočava sa misterioznom ženom, ključnom figurom njegovih djetinjih strahova, dok je u fokusu Lušičićeva filma protagonist najveće zapljene droge u povijesti Južnoafričke Republike – hrvatski pomorac uhićen zbog krijumčarenja 230 kilograma kokaina u svojoj brodskoj kabini na putu iz Argentine u Europu.

Na ZagrebDoxu će biti prikazan i aktualni pobjednik Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Amsterdam (IDFA) u natjecateljskom programu Envision – film Octopus libanonskog autora Karima Kassema, metafizičko filmsko istraživanje posljedica eksplozije u bejrutskoj luci. I novi film renomiranog, festivalskoj publici znanog poljskog autora Paweła Łozińskog The Balcony Movie dio je međunarodnog natjecateljskog programa. Dvije godine Łoziński je kamerom bilježio susjede, prolaznike i nasumične posjetitelje s vlastitog balkona. Film je dobio Grand Prix u kategoriji Critics Week Award na međunarodnom festivalu u Locarnu.

Pored filmskog programa, ZagrebDox uključuje i platformu ZagrebDox PRO posvećenu edukaciji filmskih profesionalaca, kao i niz dodatnog sadržaja u formi posebnih projekcija, diskusija, prezentacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:15