KORANA U GOSTIMA

Komičar Goran Vinčić Vinča:"Najmanje sam duhovit u kući, tu supruga valja fore"

 Marko Todorov/Cropix
Posjetili smo ga u kućici na Trnju gdje živi s obitelji i ima mini vrt iz kojeg je ubrao luk koji smo jeli uz čvarke, slaninu i kulen, iako je vani bilo 27 C

"Ja sam u Zagreb došao prije 14 godina, a krenuo sam prije 25, jer sam putovao HŽ-om", kaže Goran Vinčić Vinča, u njegovom besplatnom comedy specijalu "Dežurni krivac", koji je u zadnjih mjesec dana na YouTubeu skupio preko 370 tisuća pregleda.

Ovaj rodom Slavonac iz Mirkovaca poznat je po svojim nastupima, a odlučio je listopadu osvojiti i dvoranu Vatroslav Lisinski. Posjetili smo njega i obitelj na Trnju, u jednoj od ulica koje, iako nadomak središtu grada, izgledaju kao u manjim mjestima u Slavoniji. Ovih proljetnih ljetnih dana prekrasno je stanovati u kućici s dvorištem.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

Mnogima je Vinča poznat i drag lik iz "Stanja nacije". Njegovi nastupi mogli bi se više nazvati ‘rostanjem‘, zadirkivanjem publike. To je i dalje stand up, ali više u interakciji s posjetiteljima. Stand up scena u Hrvatskoj je, kako kaže, najjača u regiji. Odradi 15, 20 nastupa mjesečno i konačno od toga dobro živi.

Razgovarali smo ugodno, ipak je svoje žestoke fore ostavio za posao...

TVOJ OSOBNI STILSKI ZNAK JE?

"Jednostavan, praktičan. Ako me nešto zainteresira počnem skupljati stvari, a te stvari nerijetko počnu skupljati prašinu."

KAKO BI OPISAO SVOJ DOM?

"Utočište, mjesto mira i opuštanja i kreativnog stvaranja. Gdje god sam živio, trudio sam se napraviti sigurno i toplo mjesto koje će me podsjećati na kuću iz djetinjstva, punu graje i veselja."

PREDMET KOJI SI NEDAVNO NABAVIO ZA STAN I BAŠ TI JE DRAG?

"Knjiga koju mi je poklonila moja draga, a riječ o kuharici s originalnim jelima iz popularne serije ‘Sopranosi‘. Osim što volim ‘Sopranose‘, volim i kuhati tako da nam kuća u zadnje vrijeme miriše kao Vesuvio restoran iz serije. Knjiga ima priče i slike iz filma, dok su recepti u tom nekom talijansko-američkom điru."

image
Marko Todorov/Cropix

VEZANO ZA TVOJ POSAO, KOJI SE PREDMETI VIDE U TVOM STANU?

"Osim gitare i stalaka za mikrofon, imam nekoliko slika sa kolegama i par sačuvanih ulaznica. Tu su i tone raznih listova i listića zapisanih fora i natuknica, ali njih držim po ladicama."

image
Marko Todorov/Cropix

NAJDRAŽA KNJIGA I ZAŠTO?

"Obožavam čitati biografije komičara, Don Ricklesa i Robina Williamsa, a jedna od dražih knjiga koje sam pročitao je ‘Zagrebačka veza‘ Nenada Brixyja - sjajni komični triler legendarnog prevoditelja Alana Forda."

GDJE U STANU RADO SLUŠAŠ MUZIKU I KOJU?

"Svugdje i sve što dođe pod ruku! Različito ljudsko stanje i raspoloženje zahtijeva drugi žanr, od Frank Sinatre i Pink Floyda do Ipčeta Ahmedovskog i Beethovena. Najbolja stvar od Floyda? Bez premca: Shine on you crazy diamond."

NAJBOLJI SUVENIR U STANU I OD KUDA JE?

"Jedan slučajni susret u klubu s umjetnikom koji me na brzaka nacrtao donio mi je portret, a uz njega je prvi dolar kojeg sam dobio od sviranja na ulici i 10 kuna koje sam nedavno, od kad je euro, dobio od fanova u Novom Sadu za uspomenu."

image
Marko Todorov/Cropix

TKO BRINE ZA BILJKE U DVORIŠTU?

"Žena! I klinac voli zalijevati tu i tamo, ali više zalije beton od biljaka."

NAJDRAŽA SLIKA ILI FOTOGRAFIJA U STANU I ZAŠTO?

"Imam dvije: obiteljska fotografija sastavljena od puzzli i slika mene i moje drage na dan kad smo se ‘smuvali‘. Ona je Baltazar, a ja Superman. Sreli smo se u Zagrebu tako odjeveni, bilo je neko događanje oko likova iz stripova, knjiga. A zapravo znali smo se još iz škole, ali se nismo dugo vidjeli. I prođe par sati od tog susreta i pošalje ona meni sliku i pomislim si: "Oooo!" i pozovem je van..."

image
Marko Todorov/Cropix

ŠTO TE U STANU PODSJEĆA NA SLAVONIJU?

"Trbuh i frižider!"

ŠTO JE OBAVEZNO U FRIŽIDERU?

"Bez jaja, glavnog proteina, nema ništa! Zatim mlijeko, kobasice, čvarci i domaći sir."

image
Marko Todorov/Cropix

KOLIKO SI DUHOVIT KAD SI DOMA?

"Najmanje sam duhovit u kući, jer bi me inače supruga naglavačke izbacila van! Ovdje ona valja fore (smije se)."

KOLIKO SU TI UKUĆANI INSPIRACIJA ZA POSAO?

"Sve oko mene je inspiracija. Stand up komedija tako i funkcionira, sve može postati komični materijal, mozak mi stalno radi u tom režimu i sve što se oko mene događa na ovaj ili onaj način. I kad se desi nešto loše komičar instant ima foru spremnu, odmah ima što reći, ali nekad ipak šuti...Protiv straha se borimo humorom. Kao male životinje koje se protiv predatora bore tako što se kese, tako se mi smijemo i plačemo od smijeha"

DOBAR PODCAST KOJI SI NEDAVNO SLUŠAO...?

"Louis Ck koji je gostovao u podcastu Andrewa Schultza pričao o komediji, karijeri te usponima i padovima."

ŠTO JE TAJNA DOBROG STAND UP NASTUPA?

"Ja nemam pojma! (smije se) Ali tajna mog stand up nastupa je u iskrenosti u pristupačnosti. Ja sam čovjek iz naroda, gdje god nastupam osjećam se kao kod kuće."

SKUPLJAŠ LI NEŠTO...?

"Stripove! I to Dylana Doga. Imam gotovo sve extra brojeve i cijelu zlatnu seriju koja je izlazila samo u bivšoj Jugi. Taj strip me kupio na prvu kao klinca i ta ljubav je ostala i dan danas. Prvi ikad broj koji sam pročitao je extra broj 25 - Morgana. Talijanski strip crtač Fabio Celoni nacrtao mi je oko tu u ovom "

image
Marko Todorov/Cropix
image
MARKO TODOROV/CROPIX

KOLIKO TI JE U DOMU VAŽAN VRT I DVORIŠTE...?

"Dvorište je nezamjenjivo jer osim što nam daje prostor za igru i roštilj, u njemu uzgajamo domaće povrće. Evo ovaj luk je nabran danas, a imamo još svega - kelerabu, tikvice, mrkvu, salatu..."

image
Marko Todorov/Cropix

MJESTO NA KOJE SE VESELIŠ IĆI USKORO...?

"Veli Lošinj. Imam nastup u njihovom kinu, a usput se malo i okupam."

KAD SI OSJETIO DA SI PREŠAO U MAINSTREAM?

"Krajem 2021. godine pomislio sam: "Gle ti ovo sad", to je bio rezultat mnogo toga, nastupa kroz osam godina, ali i Tik Toka, ‘Stanja nacije‘...."

KOJU RUTINU ZA OPUŠTANJE PRAKTICIRAŠ...?

"Najlakše mi se opustiti uz nekakvu muziku ili dobar film. Pa onda još kad se pravi fina večera ili palačinke, sreći nema kraja."

NAJDRAŽE MJESTO U ZAGREBU ZA KAVU...?

"Ne pijem kavu. Ali zato čaj volim popiti u Bacchusu. Pravi skriveni raj u centru grada."

AKTIVNOST KOJU VOLIŠ? SPORT ILI KAO REKREACIJA…

"Iako tako ne izgleda, sport! Majstor sam karatea, imam crni pojas 2. DAN, a dugo sam bio član legendarnog karate kluba "Tempo", kojeg već 56 godina vodi sensei Ilija Smoljenović, koji je napravio najveći uspjeh hrvatskog klupskog karatea. Uzor mi je, uz mog oca Zorana. Bio sam veliki fun Bruce Leeja. A tukao sam se i u kavezu, MMA, tajlandski boks."

image

Sensei Ilija Smoljenović i Vinča

OA

ODJEVNI PREDMET KOJI SI NEDAVNO DODAO U GARDEROBU I BAŠ TE VESELI…

"Šarenu pidžamu koju sam baš nedavno iskoristio za jedan skeč na RTL-ovom ‘Stanju nacije‘ - i svima se svidjela! Kad imam dobar ukus…"

TVOJE PIĆE JE…

"Moje omiljeno piće je kvas."

KADA SI BAŠ BEZ INSPIRACIJE POMAŽE TI…

"Odmor. Definitivno odmor. Jer bez punjenja baterije nema produktivnog rada."

DOBRA SERIJA ILI FILM KOJI SI RELATIVNO NEDAVNO GLEDAO?

"‘Dolemite is my name‘ je jedan od boljih filmova Eddy Murphyja i obavezno preporučujem gledanje, vrlo inspirativan."

https://www.youtube.com/watch?v=Ws1YIKsuTjQ

NAJDRAŽI STAND UP KOMIČAR...?

"Robin Williams, zbog njega sam počeo stand up komediju i obožavam njegov humor. Nažalost, tragično je preminuo 2014. godine, ali njegova komedija živi i dalje."

NAJBOLJI SAVJET KOJI SI U ŽIVOTU DOBIO…

"Kada je Cezar ulazio u Rim kroz trijumfalna vrata i svi su klicali najljepše stvari u njegovu čast, iza njega u kočiji skriven je sjedio podanik koji mu je vikao da je nebitan, da je nitko i ništa…Svi oni koji su me kroz godine spuštali na zemlju i koji su tu za mene najbolji su prijatelji. Marčelo ima sjajne stihove na tu temu:

‘Zapravo, šta će mi bodrenja

Kada već steknem ordenja?

Čemu rame za plakanje

Onda kad je vreme osmeha?‘"

ZAŠTO VOLIŠ KVART U GRADU U KOJEM ŽIVIŠ....

"Trnje je predivan i miran kvart, sa slatkim kućicama i predivnim susjedima. Ima puno parkova, zelenih površina, a i dalje je praktički u centru pa je sve blizu i dostupno. Odrasli smo oboje u kući, navikli smo se na život u njima, tražili smo nešto s dvorištem, bili smo prije na Trešnjevci isto u kućici."

U KAKVOM SI DOMU ODRASTAO…

"U maloj kući sa sestrom i četvoricom braće. Nismo imali puno, ali nas je bilo puno i nikada mi nije bilo dosadno."

NAJVIŠE VOLIŠ SKUHATI…

"Pasta alla pesto Genovese s piletinom i mozzarellom!"

KADA SI KUĆI JEL VOLIŠ UGOSTITI PRIJATELJE ILI OBITELJ?

"S obzirom na dvorište, često organiziramo roštilj i neobavezna druženja, glavni chef uvijek budem ja, a supruga odradi najveći dio posla."

image
MARKO TODOROV/CROPIX

KAKO IZGLEDA TVOJA SVAKODNEVICA KAO TATE…

"Moj sin mene i suprugu uvijek rano probudi i onda je spreman za cjelodnevnu igru. Ponekad odemo u park, ponekad u igraonicu, a nerijetko odemo i na bazene. Za njim trčati nije lako, pogotovo s mojim kilama (smije se)"

GDJE TE SE MOŽE USKORO GLEDATI?

"Na jesen 16. listopada imam najveći nastup svoje karijere - premijera novog stand up comedy showa ‘Reci mi da se šališ‘, koji radim u organizaciji predivne ekipe iz Aquarius Recordsa. Pripreme su u tijeku i mogu samo reći da ne smijete propustiti Lisinski!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:12