INSPIRIRAJTE SE

Kreativne ideje za zavjese koje će 'podići' svaki prostor

Tijekom dekoriranja i uređenja prostora shvatit ćete da su zavjese savršena ideja za brzo i jednostavno 'osvježenje' čitavog interijera

Zavjese mogu upotpuniti izgled sobe i pomoći vam da u potpunosti preobrazite svoj dom. Dok se mnogi DIY projekti često povezuju s napornim radom i riskantnim penjanjem po ljestvama, vješanje zavjesa ipak je brz i jednostavan proces. Važno je jedino da imate sav potreban alat i znate 'prave korake'.

Da bismo vam pomogli u postavljanju zavjesa, za vas smo izdvojili savjete koji će vam dobro doći u postavljanju zavjesa na prozore.

Alati i materijali koji vam trebaju za postavljanje jesu zavjese, krovni okovi, ljestve, metar, olovka, bušilica, zaštitne naočale, pegla i čavlići.

Kako postaviti zavjese?

1. Izmjerite dimenzije

Najprije izmjerite svoje prozore kako biste bili sigurni da ćete dobiti ispravne zavjese i/ili šipke. Da biste odredili duljinu štapa, izmjerite širinu prozora i dodajte nekoliko milimetara. Svaka zavjesa trebala bi biti široka barem kao prozor, ali možda i šira. Mjerite od mjesta na koje namjeravate objesiti štap za zavjese pa sve do poda.

2. Postavite držač zavjesa

Olovkom označite rupe za držače, s time da svaka zagrada mora biti postavljena na visinu koju ste prethodno odredili. Obavezno provjerite jesu li oznake na olovci ravne, inače će cijelo postavljanje ispasti pogrešno. Bušilicom izbušite prethodno označene rupe i pričvrstite držače zavjesa na zid.

3. Postavite šipke i zavjese

Ako su zavjese koje mislite postaviti nove ili ih još niste koristili, najprije ih izglačajte peglom za rublje i na taj se način riješite postojećih nabora. Lagano navucite zavjesu na šipku i to je to.

Trikovi koji će vam pomoći

Prije postavljanja, dobro razmislite o tome kakve ćete zavjese postaviti u prostoriji. Nije svejedno koju ćete boju odabrati, kao ni duljinu. Ako nemate visoki stop te biste željeli postići vizualni dojam prostranosti, odaberite zavjese koje se prostiru od prozora pa sve do poda. Tako će vaš interijer izgledati veće, unatoč maloj kvadraturi.

Foto: Arhitectural Digest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:12