Kreativni brk s Opatovine

Upoznajte Stellu Lučić, predsjednicu udruge Mala zvijezda

Kada ste zadnji put prošetali Opatovinom i razgledali štandove? I pritom ne mislimo na štandove s robom, nego na one umjetničke – s raznim unikatnim suvenirima, ručno rađenim dekoracijama i sitnicama za dom? U posljednje vrijeme umjetnički štandovi iznad Dolca zauzimaju sve važniju ulogu u jednoj od najstarijih zagrebačkih ulica i upotpunjuju turističku ponudu u centru grada, a nama je “u oko” posebno upao jedan štand ili bolje rečeno kućica pod brojem 34. Riječ je o kućici Udruge Mala zvijezda, na kojoj se prodaju originalne, ponekad otkačene, a ponekad romantične te često pomične pozivnice i čestitke za razne prigode, zatim broševi, dekoracije za zid, natpisi, suveniri, albumi za slike, spomenari… Sve ručni rad, od korica do unutrašnjosti.

Naslijedila talent

U kućici smo susreli simpatičnu i duhovitu Stellu Lučić, predsjednicu udruge Mala zvijezda, koja se prije sedam godina počela ozbiljnije baviti kreativnim radom. Njezini prvi radovi odnosili su se na drugačije rođendanske pozivnice za njezinu djecu, zatim na pozivnice za vjenčanje dragih prijatelja, čestitke i zahvalnice za neke osobe iz javnog života… I tako se, malo-pomalo, širila potreba za drugačijim dizajnom, a svaki projekt za nju je bio novi izazov. No, kako ne bi sve ostalo na projektima u smislu malih kućnih radinosti, osnovala je udrugu te proširila ponudu, iako čestitke i dalje čine većinu asortimana.

– Kreativnost je u mom slučaju uvelike nasljedna. Mama je umjetničkog duha i od malih nogu nas je poticala na šivanje, izrezivanje i rad rukama.. Tada nismo bili vezani za TV i igrice, nego smo izrezivali i krojili odjeću od papira za lutkice i šivali krpene igračke, puno smo crtali i slikali… Dobra stvar za nemirnu djecu… – prisjeća se Stella. Danas radi čestitke za različite prigode kao što rođenje djeteta, krštenje, pričesti, vjenčanja, godišnjice te, naravno, rođendanske.

– Napraviti otkačenu, ludu ili romantičnu čestitku za nekoga mi je uvijek bio poseban izazov. No, najdraže mi je kada vidim da te iste čestitke stoje na vidnom mjestu i ne spremaju se u ladice, nego su podsjetnik na određenu osobu ili događaj. U današnje vrijeme, nažalost, ne dobivamo često čestitke – osim onih policijskih. Izgubila se draž pisanja. Voljela bih potaknuti ljude da se vrate pisanju kao u ona ne tako davna vremena kada nije bilo SMS-a, e-maila ili fb profila – ističe i dodaje kako su uvijek tražene i čestitke inspirativnog sadržaja, s porukom koja će nekoga ohrabriti ili oraspoložiti. Za sve to treba imati i inspiracije, a Stella kaže kako ju crpi uglavnom iz osjećaja ili raznih oblika u prirodi. Ako je, pak, riječ o personaliziranim čestitkama, uvijek voli saznati što više detalja o osobi koja će ju primiti.

Reciklirani materijal

Čestitke i ostale dekoracije izrađuje najčešće od recikliranog materijala, papira i kartona razne debljine, satenskih vrpca, drva, tekstila… – Pazim da je sav materijal dobro iskorišten i da je dugo u upotrebi. Skupljam svakakve stvari, od komadića šarenog papira, rasparenih perlica, traka, plastike… Sve što mogu iskoristiti za čestitke. Neke tiskare mi daju svoj škart, otpadni papir, i to mi puno pomaže – kaže i dodaje kako je godinama skupljala i detalje za uređenje, koje je sad iskoristila. – Zbog financija i malog prostora štanda došli smo na ideju da iskoristimo drvene kašete i od njih napravimo police za izlaganje. Osim toga što su bile besplatne, lako su prenosive i potpuno drugačije. Turisti koji prolaze se zaustavljaju i slikaju ih. Vrlo im je zanimljivo kako smo ih iskoristili.

Kako je to otvoreni tip prodaje, odnosno vani na ulici, nije bilo jednostavno sve posložiti da bude estetski ugodno, funkcionalno i da su troškovi minimalni – kaže i dodaje kako kupci najviše “padaju” na originalnost i kreativ-nost. I, naravno, duhovitost, baš kao i kada stavi svoje brkove i privlači prolaznike! – Većina kupaca voli biti primijećena pa tako i kupe čestitku koja uvijek oduševi primatelja – ističe Stella, po struci grafička tehičarka, ali nikad nije imala priliku raditi u struci jer smjer koji je završila više ne postoji, tiskare su modernizirane i u digitalnom obliku. A planovi za budućnost? Stella u smijehu kaže neozbiljni planovi snimiti emisiju s Knjazom, gostovati na 8. katu, upoznati O. Winfrey, upisati tečaj glume i osvojiti sedmicu na Lotu, a oni ozbiljni plasiranje proizvoda na inozemno tržište, pokretanje “kreativnog” časopisa, voditi svoju emisiju, izdati slikovnicu i priču za djecu, otvoriti pravi dućan s čestitkama u kojem će se održavati radionice…

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:07