NESVAKIDAŠNJI PRIZOR

Kuća izgrađena visoko u srcu stijene i okružena samo netaknutom prirodom

 AirBnB
Nevjerojatni prizori koji spajaju arhitekturi i prirodu dočekuju vas na ulazu, a i sama unutrašnjost poštuje taj isti odnos

Cotignac, malo naselje u južnoj Francuskoj, smjestilo u podnožju ogromne stijene dugačke 400 metara i visoke 80. U davno doba selo je bilo ispod ogromnog vodopada La Cassole, koji je s vremenom skrenut na drugu stranu i sada prolazi istočno od sela. Spomenuti slapovi su formirali pukotine u stijeni i okamenjene kaskade. U tim pukotinama i špiljama izgrađena je utvrda, kao i dvije takozvane saracenske kule kako bi se imao dobar pogled na horizont.

image
AirBnB
image
AirBnB
image
AirBnB

Priča kaže da su kule bile povezane sa stijenom i da se do nje dolazilo kroz tajne prolaze. Ta stijena i njene trogloditske nastambe služile su kao skrovište za stanovnike, njihova stada i hranu u razdobljima invazija. Postojala je špilja dovoljno velika da u nju stanu svi stanovnici i njihova stada kada je to bilo potrebno. Druge šupljine, u podnožju stijene, također su služile kao skloništa za životinje u kojima se još uvijek mogu vidjeti ostatci hranilica, regala, golubinjaka...

image
AirBnB
image
AirBnB
image
AirBnB

Stijena je do kraja 19. stoljeća bila i vrlo aktivan kamenolom. Za izgradnju sadašnjeg sela u podnožju stijene kopao vadio se kamen s istog mjesta. Broj šupljina i njihova upotreba stoga su evoluirali tijekom vremena. Danas je Stijena simbol sela Cotignac i njegove povijesti.

Baš na tom mjestu našla se i ova neobična kuća koja će šarmirati sve željne nesvakidašnjih prizora, a posebno one avanturističkog duha. Kuća je doslovno izgrađena u srcu stijene, unutar prirodnog okruženja, a ne protiv njega. Ova građevina je antipod gotovo arhaične vizije koja smatra da je potrebno posjeći drveće da bi se imalo više prostora za izgradnju kuće.

image
AirBnB
image
AirBnB

U ovom egzotičnom okruženju oduševit će vas prirodna svježina okoliša, tišina koju vlada visoko na stijeni i iznad svega izgled kuće, kako izvana tako i iznutra koji je u potpunom skladu s ovim izvanrednim mjestom. Iako izgleda nepristupačno, kuća je smještena svega 200 metara od centra sela, a do nje se dolazi pješačkom stazom. Nevjerojatni prizori koji spajaju arhitekturi i prirodu dočekuju vas na ulazu, a i sama unutrašnjost poštuje taj isti odnos. Autentičan rustiklani stil možda nije za svakoga, ali je odraz poštivanja prošlosti, gdje u potpunosti možete uroniti u jedan sasvim drugi svijet. Dvije spavaće sobe, kuhinja i blagovaonica te kupaonica pružaju sasvim dovoljno prostora da se odmorite od svega u ambijentu koji se viđa samo jednom u životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:48