KULTURNO DOBRO

Kuća koju je sagradio jedan zagrebački trgovac imala je štalu za šest konja i dvije pivnice

 GORAN MEHKEK/CROPIX
Nikola Uđbinac podigao je ovu zgradu na mjestu stare kuće plemića Blabočaja 1848. godine

Koliko ste puta prošli pored ove zgrade kada ste posjetili Gornji grad? Zove se Kuća Uđbinec i nalazi se na uglu Ulice A. Gustava Matoša 1 i Kapucinskih stuba 2, među slikovitim ulicama i prolazima.

Ovu zgradu predstavljamo u sklopu naše akcije upoznavanja s nepokretnom kulturnom baštinom Zagreba, koje su kulturno dobro. Svejdoči o bogatoj prošlosti grada.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

"Poluugrađena jednokatna uglovnica tlocrtnog U oblika sagrađena je godine 1847- 48 za trgovca Nikolu Uđbinca. Cjelovito je sačuvana prostorna struktura kuće i bidermajersko pročelje s drvenim portalnim okvirom.", stoji u dokumentaciji Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Trgovac Nikola Uđbinac sagradio je ovu zgradu na mjestu stare kuće plemića Blabočaja. U knjizi Lelje Dobronić "Zagrebački Kaptol i Gornji grad nekad i danas" pronalazimo da je 1851. godine prodana na Dobrovoljnoj prodaji kuće. Tada je na prvom katu imala osam soba, dvije kuhinje, jednu komoru i širok zatvoreni ganjak, te u razizemlju šest soba s predsobljem, štalu za šest konja, dvije suše, dvije posebne pivnice, s prostranim ulazom, dvorištem i vrtom.

"Ova je kuća građena upravo pred revolucionarnu 1848. godinu i rijedak je primjer gradnja tog razdoblja...Dvokrilna kovana podrumska vrata u veži ukrašena su skromnim rokoko ornamentima", zapisala je Lelja Dobronić.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Stara građevna i danas plijeni pažnju svojom ljepotom i elegancijom, skrivajući davne priče koje su se odvijale unutar njenih zidova. Vrt koji je iza kuće mogao bi predstavljati mirnu oazu usred gradske vreve, ali djeluje pomalo zanemareno.

Portal D&D pisat će o nepokretnim kulturnim dobrima najprije Zagreba, a poslije i drugih gradova, u našoj akciji koja želi sve podsjetiti koliko smo bogati baštinom i koliko je važna briga o baštini. Možda vas naša akcija potakne i na ugodnu šetnju gradom kako bi neke od njih i sami otkrili. Ove su zgrade pod zaštitom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:02