Za industriju koja se ponosi kreativnošću i samoizražavanjem, postoji iznenađujuća količina “slijeđenja pravila” kada je riječ o uređenju interijera. Nikada ne miješajte metale, držite se samo jednog uzorka, uvijek ukrašavajte u trojkama… Pravila se samo nižu. I dugo su se ta načela slijedila gotovo dogmatski.
Ali što ako vam kažem da se prava magija ponekad dogodi tek kad se pravila prekrše? Ne sugeriram da se morate potpuno odreći smjernica, ali opušteniji pristup uređenju doma može vam pomoći stvoriti prostor koji ne samo da bolje odražava vaš osobni stil, nego je i prirodnije usklađen s postojećom arhitekturom. Umjesto da očajnički pokušavate prilagoditi prostor krutim pravilima, prihvatite ga onakvim kakav jest i uključite njegove posebnosti u dizajn. Upravo takav pristup često rezultira nekim od najuspješnijih modernih kuhinjskih rješenja.
Takav je slučaj s ovim upečatljivim dizajnom Roundhousea. Ne bojeći se promjena, ova se kuhinja oprostila od tradicionalne forme i umjesto toga prigrlila jedinstvenost prostora.
Većina kuhinjskih otoka ima pravokutni oblik koji stvara vrlo specifičan protok kroz prostor. Zato je ovaj lučni otok pravo otkriće.
„Definitivno smo morali razmišljati izvan okvira s ovom kuhinjom“, priznaje Ben Hawkswell, viši dizajner Roundhousea za Livingetc.
Kao što svatko tko je živio u prostoru s nezgodnim rasporedom zna, malo kreativnosti može učiniti čuda. To osobito vrijedi za uske kuhinje, gdje proporcije lako mogu stvoriti dojam skučenosti ili nelagode.
„Raspored je uključivao dvije staze koje vode do stražnjeg dijela kuće, što je stvarno ograničilo iskoristiv prostor na zidovima. Otok nije bio pravi u odnosu na proporcije, pa smo umjesto konvencionalnog ravnog ili kutnog poluotoka — koji bi bio preblizu blagovaonici — dizajnirali fluidan, zakrivljen radni prostor koji vas pozdravlja čim uđete u prostor“, objašnjava Ben.
Preispitivanje granica onoga kako kuhinjski otok može izgledati omogućilo mu je da istraži potpuno novi pristup dizajniranju. Tako je nastao prostor koji pruža svu funkcionalnost i stil karakterističan za Roundhouse, ali izgleda drugačije od svega što su dosad napravili.
Iako se odabir zakrivljenog otoka na prvi pogled čini neobičnim, taj oblik iznenađujuće dobro doprinosi protoku kuhinje. Otok obično djeluje kao središnje sidro prostora — mjesto okupljanja i druženja. Dajući tom središtu mekše, zakrivljene linije, prostor postaje otvoreniji i opušteniji.
Ovo rješenje nije bilo samo pametan odgovor na zahtjevan tlocrt. „Postalo je istaknuta dizajnerska značajka, savršeno pozicionirajući kuhara za razgovor i povezivanje“, kaže Ben.
Ali to nije bilo jedino pravilo koje su odlučili prekršiti.
„Također smo se odlučili za otvoren prostor za pohranu — dodali smo zračne police obješene sa stropa i drveni stalak za začine po mjeri, koji pametno koristi bivši prozorski otvor. Svakodnevno korištene potrepštine sada su lijepo izložene i lako dostupne“, objašnjava.
Odbacivanje ideje da sve mora biti skriveno i, umjesto toga, isticanje predmeta u prvom planu dodatno naglašava opuštenu, životnu atmosferu ove kuhinje.
Iako sada znamo da je riječ o velikom uspjehu, što je uopće potaknulo Bena da prekrši “zlatna” dizajnerska pravila?
„Odlučili smo ih prekršiti jer je nova kuhinja morala nadmašiti prethodnu u svakom pogledu — ponuditi više prostora za pohranu, bolje radne površine i veći vizualni dojam“, kaže.
Kada radite unutar postojećeg prostora, lako je prepustiti se navici i slijediti stare smjernice, dodajući tek male kozmetičke izmjene. No, mnogo je izazovnije — i isplativije — u potpunosti osloboditi prostor prošlih rješenja i stvoriti nešto potpuno novo. Ova kuhinja dokaz je da se taj rizik itekako isplati.
„Sve se svodilo na stvaranje prostora koji je istodobno funkcionalan i profinjen, te na njegovo usklađivanje s arhitekturom kuće kroz materijale i detalje koji ga čine posebnim“, kaže Ben.
Dizajn
Iako je arhitektura ove kuće predstavljala izazove koje je trebalo savladati, imala je i jedinstvene čari koje je vrijedilo istaknuti. „Raspored prostora predstavljao je i izazov i priliku“, objašnjava Ben.
S ograničenim prostorom na zidovima i brojnim originalnim arhitektonskim značajkama iz tog razdoblja, morao je pažljivo prilagoditi svoj uobičajeni pristup. Rezultat je bio dizajn koji nadopunjuje duh doma, a istovremeno izgleda suvremeno i svježe.
„To je potaknulo kreativniji pristup i dovelo do skulpturalnog, zakrivljenog poluotoka koji ne samo da maksimizira radnu površinu, već i postaje upečatljiva središnja točka prostora“, objašnjava.
Rad u skladu s arhitekturom prostora otvorio je vrata zanimljivim detaljima: „Osobitosti poput starog prozorskog otvora inspirirale su rješenja po mjeri — drveni stalak za začine i viseće police na različitim visinama pretvorili su funkcionalne potrebe u dizajnerske trenutke koji privlače pažnju.“
Spoj funkcionalnosti i upečatljivog izgleda bio je ključan za cijeli proces. Razumjeti kako prostor učiniti praktičnim, ali i estetski skladnim, dovelo je do istinski jedinstvenog rješenja.
„Funkcionalnost je morala ići ruku pod ruku sa stilom, pa smo ugradili pametne dizajnerske mehanizme koji prostor održavaju čistim i promišljenim. Uređaji su skriveni gdje god je to bilo moguće — komoda s dvostrukim vratima skriva aparat za kavu i mikser, dok ormarić s džepnim vratima omogućuje da pećnice nestanu iz vida kada se ne koriste, ostavljajući prekrasne furnirane ormariće u središtu pozornosti“, kaže Ben.
Zadržavanje uređaja u pozadini, uz istodobno izlaganje začina i posuđa na otvorenim policama, savršen je primjer ravnoteže koju je postigao u prostoru. Čak i najljepši uređaji mogu učiniti kuhinju pretrpanom, dok pažljivo izloženi lonci i tave unose dozu autentičnosti i topline.
Pravilo koje se nikada ne smije prekršiti
Postoje li ipak pravila koja Ben nikada ne bi prekršio?
„Ne bojimo se kršenja pravila, ali jedno pravilo uvijek vrijedi — funkcionalnost se nikada ne smije žrtvovati zbog stila“, naglašava.
Upravo ta ravnoteža između stila i funkcije izdvaja ovu malu kuhinju od ostalih. Kuhinje bi trebale biti osmišljene prema načinu života svojih vlasnika — da odražavaju njihovu svakodnevicu, a ne samo vizualni dojam.
„Kuhinja mora svakodnevno besprijekorno funkcionirati — i iako volimo smjele dizajnerske poteze, oni uvijek moraju poboljšati način na koji se prostor koristi, a ne samo njegov izgled“, zaključuje Ben.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....