Jedva čekamo

Kuhinje postaju ugodnije, praktičnije i umirujuće te se okreću ovim materijalima u 2022. godini

 The Shaker Workshop/@theshakerworkshop
Povratak umirujućim bojama i suptilnim detaljima dizajna nagovještava ovaj izgled kuhinja u 2022. godini

Trendovi kuhinja za 2022. uzbudljiviji su nego ikad. Kao što smo već pisali u nekoliko navrata kuhinje su u 2021. postale centralna mjesta u domu. Odjednom su se koristile više nego ikada prije, za beskrajno kuhanje i pripremu čaja, kao i za mjesto obiteljski sastanaka i društveni prostor, radni i školski. Ova promjena u funkciji utjecala je na dizajn kuhinje za 2022., pri čemu je ona postala ugodnija, praktičnija i umirujuća te se okrenula prirodnim materijalima i suptilnim detaljima dizajna za stvaranje estetike. Kuhinja 2022. umiruje oči, ruke i dušu.

image
The Nord Room/@thenordroom

"Kuhinje 2022. izgledat će se kao još jedan produžetak doma, u smislu da će se biti kao soba, dodatni životni prostor u kući, a ne kao utilitarno mjesto za pripremu hrane", kaže dizajnerica interijera Joy Moyler. "Ovo će istaknuti profinjeniji materijali, umjetnost i antikviteti, koji će se preseliti u kuhinju tako da postane manje usredotočena na čistu funkciju."

Kao ključni dio kuće, kuhinje su uvijek jako zanimljive kada gledamo trendove uređenja interijera, a ovaj najnoviji niz ideja, novih atmosfera, novih materijala i novih tekstura, jednako je dinamičan kao i uvijek.

image
Rational Kitchens/@rationalkitchens

Oble forme

Zaokruženost u jednom ili drugom obliku - valoviti oblici, lučni oblici ili preveliki elementi - već duže vrijeme nastanjuju se u domovima, trend koji je do sada dominirao dizajnom namještaja, dekoracijama i dodacima. Sada se uključuje u srce doma, a klasične 'tvrde' površine kuhinje dobivaju mekši, zakrivljeniji zaokret jer dizajn prostora uključuje njegovu novu ulogu kao mjesto mira i druženja. Kontrast između zaobljene kuhinjske površine i tradicionalnog tvrdog pravog kuta je dramatičan - potpuno transformira vaše moderne kuhinjske ideje. Zakrivljeni rub poziva vas da prođete rukom duž njega, dok kut od 90 stupnjeva nagovještava potencijal da naletite na njega.

"Tekaće forme i nježne krivulje u kuhinji uvlače vas u neki novi svemir", nastavlja Gary Griffin, menadžer Rational UK.2'Udobne krivulje i nježno zaobljeni rubovi unose meku smirenost u prostoriju, dodajući dašak sofisticiranosti. U kuhinji obline pomažu u stvaranju gotovo mističnog osjećaja, a organski oblici crpe inspiraciju iz prirode."

image
The Shaker Workshop/@theshakerworkshop

Zelena boja

Kako se dizajn interijera kolektivno okreće prirodnim materijalima, oblicima i bojama kao način da se u dom unese umirujući, uzemljujući karakter vani, kuhinja poprima klasičan, bezvremenski ton odabran izravno iz vrta kao ključnu boju za 2022. godinu. Mint je poticajna, blistava, ali suptilna zelena nijansa, ona koja nastavlja kretanje kuhinje prema nježnim pastelnim nijansama, dok odjekuje našu želju da budemo bliski prirodi. To je pomak od kuhinjskih ideja zelene kadulje koje su dominirale neko vrijeme, pomalo poletniji pristup.

"U vremenima ekonomske i društvene neizvjesnosti prirodno je da se začahurimo kod kuće u društvu voljenih osoba, pa će stoga utješna paleta boja nastaviti rasti u popularnosti", objašnjava Rob Whitaker, kreativni direktor Claybrooka. "2022. će biti godina kada će nijanse poput svježe mente, masline i korijandera pronaći prirodni dom u kuhinji. Kao prostorija u kojoj se priprema i kuha hrana, pletene i drvene zdjele punjene lukom i češnjakom odlično idu uz svježe začinsko bilje; pa je prirodno replicirati ove boje u samom prostoru."

image
James Merrell/@jamesmerrellarchitects

Teksture na površinama

Tekstura je možda bila nešto na što smo navikli u trendovima u dnevnim sobama i spavaćim sobama već godinama, ali tek nedavno smo vidjeli da se uvlači u kuhinje. "Vidljivo zrno na drvetu, posebno na furnirima od hrasta i jasena, brušenih metala, brušenih kožnih ili teksturiranih kamenih završnih obrada i betona" sve se češće koriste kako kuhinjski materijali objašnjava Oana Sandu, vodeći dizajner, Blakes London.

Izgled se odnosi na davanje dubine kuhinji, manje na čiste linije i tvrde površine, a više na stvaranje slojevitog izgleda s puno taktilnih materijala. "Teksture i materijali stalno se razvijaju u kuhinjama, a s obzirom da vlasnici kuća imaju povjerenje u svoje dizajnerske izbore, završne obrade postaju sve hrabrije." kaže Graeme Smith, voditelj dizajna u Life Kitchens.

"2022. vidjet ćemo izražajnije taktilne materijale kao što su metalik, beton i vrata s teksturom s teškim drvenim godovima, kao i s efektom mramora i završnim obradama od kamena. Dodajući sofisticiranost kuhinjskom izgledu, ove upečatljive završne obrade pomoći će u povezivanju izgleda kroz karakter i individualnost."

image
Nicolaj Bo/@nicolajbointerior

Drvo

Ništa ne bi moglo ilustrirati sve veću ulogu prirode u kuhinji osim povrata drveta. Za 2022. odložite kist, zaboravite na sjajne završne obrade i umjesto toga prihvatite organske, prirodne ljepote. U kuhinji će se drvu diviti jednako kao i žilici u mramoru, kao jedinstvena demonstracija čuda prirode kao veliki znak životu. Nek drvo zavlada na ormarićima, površinama te na zidovima i podovima.

"Drvo je estetski lijepo, ali također daje umirujuću dubinu domu", kaže Rachel Carroll, direktorica Custom Fronts. "Mnogi ljudi ponovno su se povezali s prirodom tijekom pandemije i žele je vratiti u domove. Održivost drva kao prirodnog materijala također se jako sviđa onima koji su se podsjetili koliko je važno očuvanje okoliša. Era masovne potrošnje bliži se kraju i sve je veća želja za klasičnim, dugotrajnim proizvodima"

image
Trunbull Built/@turnbullbuilt

Kuhinje s karakterom

Što se tiče kuhinjskih trendova u 2022., vidjeli smo veliki pomak od elegantnih, modernih kuhinja. Nakon što smo proveli toliko vremena u njima, želimo da kuhinje sada odražavaju naše živote, kao i naše stilove.

„Sve u svemu, vidimo da klijenti žele da njihovi kuhinjski prostori budu osobni. Toliko smo vremena proveli u svojim domovima tijekom proteklih nekoliko mjeseci da shvaćamo koliko je bitno da svaka soba bude posebna.” objašnjava Melissa Klink, kreativni direktor Harveyja Jonesa. „Ovo je potaknulo mnoge nadolazeće trendove da se usredotoče na dodavanje, a ne na ponovno uparivanje. Sve dok su elementi osobni i smisleni, možemo stvoriti prostore koji su prilagođeni, a ne pretrpani. Zauzvrat, drugi razvoj od prošle godine bio je čišćenje i uklanjanje svega što nije potrebno. To je bilo jako važno za organizaciju i funkcionalnu stranu kuhinje - mora biti učinkovita za naše svakodnevne potrebe, bez dodavanja bilo čega nepotrebnog.”

image
Graham and Brown/@grahamandbrown

Zidne tapete

Čini se da ovdje doista postoji tema kuhinjskih trendova koji ovaj nekada čisto praktičan prostor tretiraju više kao dnevni boravak. Trendovi tapeta u kuhinji ove godine polako dobivaju na snazi ​​i to sve više vidimo. Nikada nismo bili sigurni zašto se tapete izbjegavaju u kuhinjama, boje i pločice su uvijek bile na prvom mjestu. Ali sada želimo da naše kuhinje izgledaju više kao produžetak naših dnevnih soba, zidne tapete imaju smisla, dodajući teksturu i dubinu među čistim linijama.

To je tako jednostavno ažuriranje da biste ga mogli napraviti čak i za samo jedan vikend. Osim toga, to je način za eksperimentiranje s bojom i uzorkom u kuhinji s vrlo malom predanošću. Naručite neke uzorke, zalijepite ih u svoj prostor i živite s njima neko vrijeme i samo vidite koliko interesa to može dodati vašoj sobi.

image
Sadie Druskin/@sadiedruskinhomes

Svijetlo plava boja

Sada je teško izbjeći svjetlo plavu boju. I Dulux i Behr odlučili su se za ovu nježnu pastelnu boju za svoju boju godine i iako smo sigurni da će tamnoplava i dalje biti jako popularna za kuhinje, ova svjetlija boja definitivno stvara mjesta za svoj bljeđi, hladniji pandan.

Mirna i prozračna, to je nijansa koja se može prilagoditi bilo kojem stilu, od seoske kuće do vrhunske moderne, a posebno je dobra ako želite dodati boju maloj kuhinji.

„Odlučivanje za blijede, pastelno plave nijanse u kuhinji može pomoći u stvaranju umirujuće atmosfere u sobi koja je često najnapornija i najprometnija u kući”, kaže dizajnerica Rebecca Hughes. „Ova svestrana boja dobro se slaže s mramorom, prirodnim drvetom i mjedenim dodacima za stvaranje bezvremenskog i klasičnog”.

image
Blakes London/@blakesldn

3D površine

Prošlogodišnji iznimno popularan trend reljefnog stakla seli se na netransparentne materijale za 2022. dok tražimo nove načine za uživanje u površinama s fluidnošću i snagom. Dok trodimenzionalne pločice često prate arhitektonske i geometrijske forme, na kuhinjskim elementima oblici koji se pojavljuju daleko su blaži.

Uz rebraste dizajne, također vidimo rebraste i izbočene površine koje privlače pažnju. „Ljepota trodimenzionalnog pristupa”, kaže Annika Rowson, direktorica Rowson Kitchens, „leži u načinu na koji pruža dubinu i interes, bez nadmoćnosti. Kako se svjetlost mijenja tijekom dana, tako se sjene pomiču po površini stvarajući nove uzorke koji se neprestano kreću, kaže ona. „Volim koristiti smanjenu paletu materijala u umirujućim, komplementarnim tonovima i dopustiti teksturi da sve to oživi.”

image
Nuko Studio/@nukostudio

Biljke

Neprestano pokušavamo pronaći nove načine da unesemo vanjski život unutra, a naša ljubav prema sobnim biljkama pretvorila se u nešto puno... veće. Kućno drveće postaje sve češća značajka na Pinterestu i Instagramu, a vlasnici kuća se odlučuju uzgajati stabla pune veličine u svojim kuhinjama. Masline su bile najpopularnije, dodajući vrlo mediteransku vibru svakom prostoru i stvarajući vrlo jedinstvenu žarišnu točku.

Ali kako kaže Lucy St George, suosnivačica Rockett St George, Greenery: „Budući da mnogi od nas provode više vremena kod kuće, potreba za povezivanjem s prirodnim svijetom kroz naše interijere jača je nego ikad. U 2022. očekujemo nastavak trenda unošenja prirode u zatvorene prostore s fokusom na botaničke palete boja i printeve te zeleno stakleno posuđe, keramiku i stolove. Kao razigranija strana trenda, retro utjecaji s komadima inspiriranim voćem i povrćem također će se pojaviti u domu, od posuđa do ukrasa.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2024 14:10