Impozantna bijela kuhinja

Kuhinjska poslastica za prave gurmane

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Ovog tjedna vam donosimo pravu kuhinjsku poslasticu za sve ljubitelje minimalizma. I hedonizma. Ovo nije još jedan gurmanski recept. Ovo je recept za gurmansku kuhinju. U sklopu adaptacije zagrebačkog stana rodila se i ona. Impozantna bijela kuhinja.

Kada smo uplovili u ovaj projekt adaptacije stana za mladu četveročlanu obitelj, primarni zadatak nam je bio stvoriti sobu viška. Dvosoban dom pretvoriti u trosobno obiteljsko carstvo. Gdje će svaki član obitelji imati svoju privatnost. I svoje mjesto u velikom zajedničkom dnevnom prostoru. Što u 65 kvadrata, uz minimalne intervencije, nije uvijek jednostavno. Na obostrano zadovoljstvo, to smo projektom adaptacije i postigli.

No, prava funkcionalna i nadasve estetska vrijednost stana je njezin gurmanski kutak. Bijela, svježa, minimalistička kuhinja. Već na prvi pogled pretpostavljamo da je upravo ona novo središte doma. Da će upravo ovdje obitelj provoditi velik dio vremena. Da će se u ovom kreativnom okruženju stvarati nove gurmanske kreacije.

I to je baš ono što su klijenti htjeli. Stvoriti ognjište doma svoga. Koje nije kamin, televizor i kauč. Njima je središte doma sam proces kuhanja. Što je puno više od samog miješanja sastojaka u loncu. To je proces kvalitetnog obiteljskog okupljanja. I kroz tu ideju rodila se prva bitna odluka o budućem izgledu njihovog dnevnog prostora. Kuhinja mora biti velika. Ali nenametljiva. I mora biti i blagovaonica. Kuhinja s blagovaonskim šankom. Mala tvornica proizvodnje i konzumacije na licu mjesta.

Druga želja klijenata je bila sačuvati konstrukciju stare kuhinje te je osvježiti novim frontama. Iako pozdravljamo reciklažu i restauraciju, ponekad to nije moguće. Naime, kod izvođenja stolarskih radova postojeći kuhinjski korpusi bi se morali dodatno jačati, restaurirati i dorađivati što komplicira kvalitetu izvedbe i ne predstavlja znatnu uštedu. Po savjetu majstora, stara kuhinja je otišla u nove ruke, a naša gurmanska obitelj je odvažno počela pripremati svoju novu kuhinjsku avanturu.

U odnosu na cjelokupan dnevni prostor možemo reći da je to kuhinja bogatih dimenzija. Svojom dužinom od sedam metara proteže se na dva kuhinjska zida, s dodatna 2 metra spremišnih ladica ispod kuhinjskog blagovaonskog otoka.

No, zahvaljujući čistoj bijeloj fronti iverala, veći dio kuhinje se vizualno stapa sa zidovima, čime ona postaje prirodan dio prostora. Iza fronti ormarića se ne skriva samo kuhinjski pribor. U određenim trenucima ormarići postaju maske. Maske za ventilaciju, za dimnjak koji prolazi kraj pećnice, za vrata koja su nekada postojala na mjestu današnjeg frižidera. I to je tajna njene elegancije. Čiste linije. Funkcionalnost. I prstohvat vizualnih varki.

Ono što je čini posebnom su materijali njenih detalja. Točnije upotreba drva, crne boje i metala.

Topli tonovi hrasta protežu se kroz dva ključna trenutka svake kuhinje. Kroz radnu ploču, mjesto gdje nastaju sve kuharske kompozicije. I kroz blagovaonski stol, gdje sve to kuhanje nestaje brzinom munje.

Zanimljiv detalj je obloga u drvnom dekoru hrasta na kuhinjskom zidu. Što nije česta pojava. Kod takvih odluka moramo napomenuti da drvo treba dodatno zaštiti. Od vode, pare i topline ploče za kuhanje. Pločice ili staklo bi bili sigurniji izbor. Ali ova odluka je unijela dodatnu dozu topline i posebnosti u kuhinjski prostor.

Svojim kontrastom nam pogled otima uski crni kuhinjski element. Ako ste punoljetni, to je dio kuhinje koji vam toplo preporučujemo. Radi se policama. Policama za vinske boce. Koja se odlično uklapa uz crni sudoper, ploču za kuhinje, pećnicu, podesive barske stolice te crnu stropnu rasvjetu.

Posljednja dekorativna grupa sadrži metalne kuhinjske elemente. Imitacija metala započinje sa sivim podnim pločicama, proteže se na hladnjak, pećnicu i vidljivi dio nape te završava u odabiru kuhinjske miješalice za vodu, zdjelica i kutijicama za začine.

Možda smo ovog puta malo detaljnije raščlanili samo jedan kutak stana. Ali to smo vam i htjeli predočiti. Koliko izgled može zavaravati. Čak i kada je riječ „samo“ o kuhinji. Koliko nešto što djeluje izuzetno jednostavno može biti kompleksno. Koliko priča, problema i komplikacija može sakriti malo bjeline u prostoru. Što je česta pojava u dizajnu. I životu općenito. Kada nešto izgleda lagano, lepršavo i lako, vjerojatno to i nije tako. Zasigurno iza toga stoji puno rada, truda, vremena i promišljanja.

Do sljedećeg tjedna šaljemo vam veliki pozdrav iz naše arhitektonske „kuhinje“ u Jurkovićevoj,

Vaš tim 4uHa

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 23:34