CESCA CHAIR

Kultni stolac slavi 100 godina postojanja i još uvijek je privlačan i u trendu

 SHANNON MCGRATH
Stolac Cesca bio je revolucionaran zbog svog jedinstvenog oblika i kombinacije materijala

Kada se lijepi dizajn upari s kvalitetnim materijalima, određeni namještaj može jednostavno trajati vječno. Stolac Cesca, koji je 1928. godine dizajnirao mađarski arhitekt i dizajner namještaja Marcel Breuer, jedan je takav komad koji je postao trajni element u svijetu dizajna interijera. Iako 100-godišnji dizajn teško možete nazvati trendom, minimalistička stolica ponovno se pojavila u Instagram feedovima, blagovaonicama i uredima.

image
BRIAN ANDERSON
image
WAYFAIR

Stolac Cesca bio je revolucionaran zbog svog jedinstvenog oblika i kombinacije materijala. Inspiriran okvirom bicikla, Breuer je konzolnu podlogu izradio pomoću cjevastog čelika, inovativnog materijala koji se u to vrijeme obično nije koristio u dizajnu namještaja. Upario je elegantni industrijski okvir s više tradicionalnih materijala (umetci od bukve i tkane trske) kako bi stvorio neočekivani dizajn od miješanog materijala koji je odmah privukao široku pozornost.

image
Marie-Lyne Quirion

Prvotno izdan pod imenom B32, a kasnije preimenovan u čast Breuerove kćeri Francesce, stolac Cesca postigao je vrhunsku popularnost 1970-ih i 80-ih objašnjava povjesničarka dizajna i autorica Amy Azzarito. Danas je stolac ponovno popularan - Kombinacija industrijskih i prirodnih materijala zbog kojih su stolci izgledali tako novo i svježe u 1920-ima još uvijek je izgled kojem danas gravitiramo - kaže Azzarito.

image
SHANNON MCGRATH

Bezvremenski stil stolca čini ga kameleonom, dobro se kombinira sa širokim izborom dizajnerskih stilova. - Trska je tradicionalni materijal, a oblik stolaca je prilično je moderan i minimalistički, pa je sjajan za kombiniranje s klasičnim ili modernim komadima - kaže Alessandra Wood, povjesničarka dizajna. Tkani detalji također se mogu uklopiti u eklektičniji dekor u boho stilu ili zagrijati elegantne suvremene interijere.

image
KNOLL

Iako izvrsno funkcionira kao stolac za blagovaonicu, Cesca također može pružiti ugodno sjedenje u dnevnim prostorima i kućnim uredima. Tkano sjedalo nudi udobno mjesto za sjedenje, dok ga lukavi okvir čini atraktivnim kao samostalni komad. Wood predlaže da se koristi u kutu spavaće sobe, predsoblja ili hodnika kao skulpturalno naglašen stolac.

image
ALLMODERN
image
KNOLL

Cesca je sada kolekcionarski predmet, a licencirane verzije originalnog stolca prodaje Knoll (knoll) u iznosu od oko 1.000 američkih dolara. No budući da Breuer nikad nije patentirao svoj dizajn, drugi dizajneri namještaja brzo su prilagodili vlastite verzije Cesci, zbog čega su antikne replike sada široko dostupne po otprilike 200 dolara. Najautentičnije verzije potražite na stranicama kao što su Etsy ili eBay pod ključnim pojmovima "vintage Cesca stolac" ili "Marcel Breuer stolac za blagovanje". Tradicionalni model nema rukonaslona, ali možete pronaći i takve stilove te one s tapeciranim sjedištem.

image
DESIGN MILK

Bez obzira tražite li kompletno novi blagovaonski set ili samo jedan stolac, ovaj kultnI primjerak je svakako dobro ulaganje. Nakon stoljeća dugog trajanja, bezvremenski stil očito neće tako skoro nestati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 22:13