KAKAV PRONALAZAK

Kupio zdjelu na rasprodaji za 33 eura, a sada će za nju dobiti skoro pola milijuna eura

 /SHUTTERSTOCK

Koji je vaš najbolji pronalazak na rasprodaji? Za neimenovanog čovjeka iz Connecticuta, obična rasprodaja u New Havenu donijela je ponudu života. Muškarac je kupio malu plavo-bijelu porculansku zdjelicu s cvjetnim motivima za samo 35 dolara. Nakon detaljnijeg pregleda, posumnjao je da bi njegova kupnja mogla biti antikvitet. Ispostavilo se da je kupio porculansku zdjelu dinastije Ming iz razdoblja Yongle iz ranog 15. stoljeća. Prema Sotheby‘su—koji je pomogao identificirati zdjelu - rijedak će se komad vjerojatno prodati za između 300.000 i 500.000 dolara, prenosi My Modern Met.

Međutim, ispitivanjem kvalitete porculana, glazure i cvjetnih motiva, stručnjaci su uspjeli utvrditi da je nastao u vrijeme vladavine cara Yongle. Ovo razdoblje od 1403. do 1424. smatra se jednim od najboljih razdoblja kineske carske proizvodnje porculana. Ova mala zdjela vjerojatno je napravljena za upotrebu na dvorovima ovog vladara iz dinastije Ming. Briljantni plavi dizajni stvoreni su tijekom razdoblja eksperimentiranja s tehnikama kobalta uz strogu kontrolu kvalitete. Stoga je mala "lotosova zdjela" (nazvana po svom obliku) gotovo neusporediv primjer majstorstva.

Cvjetni motivi na zdjeli podsjećaju na motive prikazane na islamskom Bliskom istoku. U kobaltu, lotos, božur, krizantema i cvjetovi nara okružuju posudu. Porculanom iz razdoblja Yongle trgovalo se po cijelom svijetu, dosežući do zemalja Bliskog istoka i istočne Afrike. Međutim, prema stručnjacima iz Sotheby‘sa, rijetkost je pronaći tako mali komad izvan Kine, jer su uglavnom veći komadi slani u inozemstvo.

Poznate po svojoj ljepoti i izdržljivosti, porculanske posude su i danas cijenjene. Nije poznato kako se zdjela lotosa iz dinastije Ming našla na rasprodaji dvorišta u Connecticutu. Podrijetlo - znati odakle je predmet došao i kako je prelazio iz ruke u ruku - cijeni se u svijetu umjetnosti i iz znanstvenih i iz etičkih razloga. Međutim, ova zdjela predstavlja misterij. Identificirano je samo šest popratnih zdjela, koje se uglavnom čuvaju u prestižnim muzejskim zbirkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 17:56