VIŠE ZELENILA, MANJE DEPRESIJE

Kvartovi s kvalitetnijim krajolikom imaju manju stopu nasilja, a nekretnine veće cijene

 /Shutterstock
Fran Poštenjak napravio je analizu izravnog učinka zelenila, odnosno stabala u hrvatskim gradovima na građane

Brojna su provedena istraživanja dokazala benefite povezanosti čovjeka s prirodom. Primjerice, šetnja šumom dokazano opušta, jača imunitet, smanjuje indikator stresa i depresiju. Također, boravak u prirodi kod djece potiče maštu i kreativnost, kognitivni i intelektualni razvoj, socijalizaciju u društvu i emocionalne veze s drugim ljudima. Čak je dokazano da se bolesnici koji u bolesničkoj sobi imaju pogled na zelenilo kraće oporavljaju od operacija i da studenti lakše zadržavaju koncentraciju te imaju subjektivni osjećaj veće efikasnosti ako imaju direktan doticaj s prirodom. Također, pokazalo se da su zaposlenici čija su radna mjesta na neki način povezana sa zelenilom produktivniji i zadovoljniji svojim poslom.

Analiza izravnog učinka zelenila, odnosno stabala na građane

Prodaja i najam

S obzirom na to da ljudi sve manje odlaze u prirodu, važno je da u svojim gradskim sredinama budu okruženi zelenilom. Fran Poštenjak, poduzetnik iz Jastrebarskog i vlasnik tvrtke Arboring, kojeg se naziva "prvim hrvatskim doktorom za drveće", napravio je analizu izravnog učinka zelenila, odnosno stabala u hrvatskim gradovima na građane. U njoj je istaknuo kako zelenilo u gradovima, osim mentalnih koristi za ljude, generira i mnoge fizičke koristi koje ovise o pokrovnosti stabala i udjelu zelenih površina u gradovima, odnosno o količini lisne mase koja se nalazi u gradovima.

image
Fran Poštenjak

- U vlastitom istraživanju koje smo proveli na području nekoliko hrvatskih gradova, procijenili smo da godišnje koristi, koje se odnose na uklanjanje zračne polucije, iznose od oko 3000 do 8140 eura po kvadratnom kilometru.

Drugi autori su istražili kako, osim uklanjanja zračne polucije, zelenilo smanjuje negativan utjecaj oborinskih voda, pročišćava vodu, popravlja karakteristike tla, smanjuje buku, utječe na usporavanje prometa, a ako je pravilno planirano, pruža znatne uštede energije za hlađenje i grijanje u okolnim objektima - nabraja Poštenjak, koji je ujedno i član poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku.

Zelenilo smanjuje zagađenje zraka i negativan utjecaj oborinskih voda, uz to prigušuje buku...

U velikim gradovima, nastavlja, stanovi koji se nalaze u blizini velikih parkova postižu od osam do 20 posto višu otkupnu cijenu od onih koji nisu u blizini takve zelene infrastrukture, a isto istraživanje pokazalo je da taj pozitivan utjecaj seže do oko dva kilometra udaljenosti parka od nekretnine.

- Dokazano je da prisutnost velikih, kvalitetno održavanih stabala može podići cijene rezidencijalnih nekretnina između tri i 15 posto i da je vrijeme prodaje tih nekretnina skraćeno. Također, prilikom iznajmljivanja nekretnina koje se nalaze u kvalitetnom okruženju, mjesečne rente mogu porasti i do sedam posto - kaže poduzetnik iz Jastrebarskog.

image
/Shutterstock

Vandalizam

Spominje i mnoga istraživanja u svijetu koja su pokazala da je u naseljima s više zelenila zabilježeno manje ispisanih grafita po fasadama, bacanja otpadaka u okoliš i općenito manjih prekršaja poput vandalizma.

- Opaženo je i da kvartovi koji imaju kvalitetnije oblikovan krajolik i više prirodnih stabala imaju manju stopu agresije i nasilja u obitelji, čak do 25 posto. Nadalje, što se tiče prekršaja, studije su pokazale da je u naseljima s velikim brojem stambenih jedinica, s malim udjelom površine pokrovnosti zelenilom, zabilježeno do 52 posto više kaznenih dijela, 48 posto prekršaja vezanih uz nekretnine i 56 posto nasilnih kaznenih dijela u usporedbi s naseljima gdje je taj udio veći - otkriva Poštenjak. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 04:18