Zbogom hygge

LAGOM O sjajno, evo i novog skandinavskog trenda koji treba pratiti 

Zbogom hygge: 2017. je godina lagoma

U 2016. godini svijet je postao opsjednut danskim konceptom življenja, hyggeom. U prijevodu, stvaranjem tople atmosfere u domu. Danska ideja udobnosti može se pronaći u svemu, od ugodnog zvuka pucketanja vatre u kaminu do savršenog para super skupih čarapa, hygge koncept oduvijek je bio dio skandinavske kulture. No, prošle je godine hygge prihvaćen i prigrljen i u drugim europskim zemljama, a u Americi je postao pravi hit s objavljenih više od dvadeset knjiga na tu temu.

Međutim, ove će godine udobnost doma zamijeniti novi cool koncept koji dolazi iz Švedske - lagom.

Ovaj novi švedski koncept znači "ni previše, ni premalo" i stavlja naglasak na umjerenost i održivost te potiče svoje sljedbenike da pronađu ravnotežu u svojim životima.

Umjerenost je ključ ovog koncepta koji treba uzeti u obzir prilikom uređenja doma. Prema pravilima lagom koncepta, težiti treba ka minimalizmu koji je poput skandinavskog dizajna praktičan, funkcionalan i jednostavan te lišen svih suvišnih detalja.

No, umjerenost se ovdje ne odnosi samo na stil uređenja interijera i estetiku, već i na druga područja vašeg života. Riječ je o puno široj životnoj filozofiji koja uključuje brigu o okolišu i društvenoj zajednici, točnije o društveno održivom ponašanju koje nam je svima poznato, ali sve dosad nije dobilo onaj potrebni zamah i pronašlo puno sljedbenika unatoč stalnim vapajem pojedinaca, grupa i pojedinih država. Ono što želimo reći jest da ovaj koncept nije ništa novo, nije nešto što već nismo znali. No, došao je trenutak da ozbiljnije svi zajedno shvatimo i prihvatimo posljedice lakoumnog ponašanja koje nam je nametnuo kapitalizam i potrošačko društvo. Kada izlazite iz svoga doma, isključite uređaje iz struje i zatvorite vodu dok perete zube, na primjer.

U sklopu Tjedna održivosti, IKEA je u Probnoj kući predstavila i rezultate istraživanja o održivim navikama Zagrepčana kod kuće koji su pokazali kako većina ne štedi resurse, poput električne energije i vode te da više od 73% ispitanika baca hranu.

U nastavku vam donosimo glavne smjernice lagom koncepta koje možete već danas primijeniti.

INVESTIRAJTE U ODRŽIVOST

Krenite s malim i jednostavnim promjenama, kao što je zamjena žarulje sa žarnom niti LED žaruljom. Ova promjena ne samo da je bolja za okoliš, već ćete u konačnici imati i manje račune za električnu energiju. Zatim, kada dođe vrijeme da zamijenite postojeće uređaje, poput hladnjaka, perilice rublja i dr., neka vam novi budu energetski učinkoviti (A+ ili A++).

Istina je da su oni još uvijek jako skupi za hrvatske pojmove, ali ćete s njima u konačnici ostvariti bitnu uštedu. Možda vam se trenutačno ovo čini snobovski i znamo, ne možemo se mi uspoređivati sa švedskim životnim standardom, ali poslušajte nas i stavite prije kupovine izračun na papir i iznenadit ćete se kad shvatite kolike su, dugoročno gledano, uštede.

PRIGRLITE KREATIVNU PRENAMJENU STARIH PREDMETA I RECIKLIRANJE

Nemojte olako bacati stariji namještaja koji ste naslijedili ili kupili prije puno godina samo zato što ne odgovara vašoj trenutačnoj shemi boja u domu. Umjesto toga, dajte korištenom namještaju još jednu šansu i udahnite mu novi život. Tapecirajte ga u novu tkaninu ili obojite u neku drugu boju, ili mu pronađite novi kutak u svom domu.

UNESITE DIO PRIRODE U SVOJ DOM

Uključite prirodu u dekor svog doma sobnim biljkama. Mogu to biti sukulenti, puzavci ili vertikalni vrtovi. Dodajući dašak zelenila ne samo da ćete unijeti život u prostor, što je trenutačno jako trendi, već ćete imati i zdravstvene koristi.

DOVEDITE SKLADIŠTENJE STVARI DO SAVRŠENSTVA

Poklonite stvari koje ne trebate ili ne koristite, nekome će sigurno dobro doći, i uložite u dobra rješenja za pohranu stvari. Tako ćete smanjiti potrošnju i kupovinu namirnica koje vam zapravo stoje skrivene na dnu police, ali ih niste vidjeli zbog kaosa koji vam vlada u ormarićima.

Znamo, i nama je hygge koncept bio zabavniji, ali ponekad treba biti i pametan, a dobre zabave će uvijek biti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 11:16