Baš kako treba

Lagom, švedska tajna uravnoteženog i sretnog doma: Naučite kako ugraditi ovaj koncept

 Alvhem
Lagom je onaj “baš kako treba” osjećaj kada nemate ni previše ni premalo. Saznajte kako ga postiću u svome prostoru

Skandinavski način življenja je po mnogo čemu onaj na kojem smo zavidni. Sjevernoeuropska regija koja nam je donijela hygge ujedinjuje nekoliko najsretnijih zemalja svijeta, koje se konstantno visoko rangiraju u kategorijama uključujući očekivani životni vijek, socijalnu podršku, slobodu i velikodušnost. Jasno, Skandinavci rade nešto kako treba, a u Švedskoj je jedna od tih stvari lagom.

Lagom (koji se izgovara kao "lah-gum") je švedska riječ koja se slobodno prevodi kao "sasvim dovoljno". To je filozofija koja potiče ravnotežu u svim aspektima života i ukorijenjena je u uvjerenju da je umjerenost ključ sreće. Datira još iz vremena Vikinga, izraz dolazi od švedske riječi zaostajanje ili "tim", piše novinarka Helen Russell u svojoj knjizi Atlas sreće: Globalne tajne kako biti sreta.

image
Unsplash

"Prema narodnom predanju, laget om, ili 'oko tima', bila je fraza koju su koristili Vikinzi kada se rog pun medovine proslijedio uokolo tako da je svatko dobio svoj pošteni dio - ni previše ni premalo", objašnjava Russell. Fraza je kasnije skraćena u lagom, a gotovo 1000 godina kasnije, ta riječ ostaje vodeći princip za svakodnevni život u Švedskoj. Sada, i ostatak svijeta počinje uzimati u obzir ovaj koncept.

Iako lagom nije specifičan za dom, ključan je u stvaranju ugodnog, nenatrpanog izgleda. Kuća kreirana u lagom stilu zauzima slatko mjesto između minimalizma i maksimalizma, sadržavajući dovoljno onoga što volite da izazove sreću i potakne smirenost. Evo 7 načina da ugradite lagom u svoj dom kako biste pronašli savršenu ravnotežu.

image
Unsplash

1. Odbacite ono što vam ne treba

Nered je antiteza lagomu. To ne znači da morate rasprodati većinu svojih stvari, ali trebali biste pomno pogledati što zauzima prostor u vašem domu. Prođite kroz svaku sobu i očistite predmete koji vam ne donose radost niti služe svrsi u vašem životu. Smanjite svoje vlasništvo dok vam ne ostane samo ono što vam treba ili što uistinu volite.

2. Počnite s neutralnom podlogom

Da biste postigli ravnotežu u svojoj shemi boja, postavite temelj neutralnih tonova i unesite boju kroz naglaske. Na primjer, počnite s bijelim zidovima i neutralnim namještajem, a zatim ubacite zidnu umjetnost ili pregršt svijetlih jastuka kako biste dodali pravu količinu boje. To ne samo da pomaže u stvaranju mirne atmosfere, već vam također daje fleksibilnost da promijenite paletu bez ponovne obrade cijele sobe.

image
Unsplash

3. Pažljivo kupujte za svoj dom

Lagom vas potiče da odbacite naviku impulzivne kupovine ili kupovine samo zbog uzbuđenja. Pogotovo kada je u pitanju vaš dom, važno je donijeti svjesne odluke o kupnji kako ne biste zaglibili u stvari koje vam ne trebaju. Umjesto da skačete na svaki prolazni trend ili prodaju, razmislite o dugoročnom. Investirajte u bezvremenski namještaj koji će trajati i dajte prednost kvalitetnoj izradi u odnosu na jeftinu cijenu.

4. Prigrlite naglašeni zid

Obojite samo jedan akcentni zid ako je prekrivanje cijele sobe u boji previše za vaš ukus. Ili stvorite privlačnu značajku nanošenjem tapeta ili ukrasnih obloga na samo jedno područje. Pogodili ste lagom ako se prostor čini personaliziranim i dojmljivim, ali ne i neodoljivim.

image
Unsplash

5. Koristite zidove za pohranu

Iskoristite prednosti zidova koji će vam pomoći da pohranite osnovne potrepštine i prikažete ono što vam je važno, a da ostatak prostora ostane čist. Objesite police, montirajte ormariće ili obložite zid policama za knjige kako biste povećali kapacitet pohrane, a da pritom ne zauzmete previše prostora na podu. Za otvorene police svakako uredite predmete koje spremate kako biste izbjegli izgled prenatrpanosti.

6. Ukrasite rabljenim predmetima

Ne morate kupovati potpuno novi namještaj kada taj komad koji ste dobili i dalje funkcionira i uklapa se. Ako je potrebno, nanesite svježi sloj boje ili nove detalje. To će dodati karakter vašem domu bez dodavanja nepovoljnog utjecaja na okoliš.

image
Unsplash

7. Istaknite ono što volite

Okruživanje stvarima koje volite ključni je dio lagoma. Dodati nekoliko predmeta koji izazivaju sreću, bilo da je to zbirka omiljenih knjiga, par pažljivo njegovanih sobnih biljaka ili zid galerije dragih obiteljskih fotografija. Umjesto da ih gurate u pretrpani prostor, neka ovi posebni artefakti stoje sami kako biste mogli istinski cijeniti ono što imate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:02