Hvar ima baš sve

Lana Bedeković Rosandić, vlasnica marketinške agencije otkriva top mjesta u gradu Hvaru

 SHUTTERSTOCK
Skrivene uvale, mirisno modro more, polja lavande, čarobni maslinici, šušur dalmatinskog otoka

Duge kave i ručkovi u malim otočkim restoranima, lounge barovi s odličnom glazbom i zabava do dugo u noć - Hvar ima baš sve.

image
Lana Bedeković Rosandić, arhitektica i vlasnica marketinške agencije Alert

Vlasnica marketinške agencije Alert i arhitektica, Lana Bedeković Rosandić, otkrila nam je kako je njezina hvarska priča počela kao ljubav na prvi pogled, još u studentskim danima. Hvar se otada promijenio, a opet je nekako ostao isti. Istina, i ona se, kaže, promijenila pa su joj neka mjesta postala draža, a u drugima je rjeđe pa je ovo lista njezinih omiljenih mjesta, starih i novih.

image
Lana Bedeković Rosandić

1. LOĐA & HOTEL ELISABETH PALACE

Hotel Palace Elisabeth prvi je hvarski hotel s pet zvjezdica, a sagrađen je na mjestu same svjetovne vlasti u hvarskoj povijesti, u rezidencijalnom kompleksu Kneževe palače na glavnom gradskom trgu, najvećem u Dalmaciji. Nakon propasti Venecije, palača gubi sjaj, postaje zapuštena te je na kraju srušena na prijelazu 19. u 20. st.

Kako Hvar ima dugu tradiciju lječilišnog turizma, na njezinu mjestu stvoren je lječilišni hotel carice Elizabete koji je uspio kako-tako opstati tijekom prošlog stoljeća. U spomen na stoljetnu venecijansku baštinu koja je ovom gradu ostavila predivne kamene spomenike te slavu stare Austrije koja je potaknula razvoj turizma u malenoj, udaljenoj provinciji, hotel Palace Elisabeth spojio je ta dva svijeta i donio novi sjaj gradu Hvaru.

Naslonjeni na hotel, ovdje su i Lođa i Leroj, sat kula, upravo otvoreni, nakon dvije godine obnove. Pronađeni, dosad nepoznati zidni oslici iz ranog 16. stoljeća, dijelom su restaurirani i postavljeni u prostor Lođe. Ponovno je uspostavljena komunikacija s Lerojem otvaranjem istočnih vrata na mjestu na kojem su bila ranije. Kula s gradskim satom, hvarski Leroj, dobila je infrastrukturu koja dosad nije bila sastavni dio te građevine. Postavljene međukatne konstrukcije omogućile su otvaranje kule posjetiteljima koji sada mogu vidjeti restaurirano izvorno zvono iz 1564. godine, originalni satni mehanizam iz 19. stoljeća te pogled s terase na grad koji je prije bio dostupan samo rijetkima.

image
SHUTTERSTOCK

2. HOTEL PARK

U samom centru, jedan od najboljih hotela u Hvaru ujedno je mjesto druženja s odličnom atmosferom - idealno za doručak ili večernje piće uz živu glazbu, osobito jazz. Na početku uličice u kojoj je i kultni, uvijek odličan Lola bar, mjesto je kraj kojeg morate proći i kad ste samo u laganoj večernjoj šetnji gradom jer ovdje imate osjećaj kao da je cijeli svijet u Hvaru. Ambijent je jako romantičan...

image
Lana Bedeković Rosandić

3. FALKO BAR

Falko bar ono je mjesto za koje znaju samo oni koji za njega trebaju znati. Smješten na rubu grada, 20-ak minuta lagane šetnje uz more, skriven u šumici… Falko bar nosi ime po svom vlasniku Falku, chefu neodoljivog šarma koji je sa svojom još šarmantnijom suprugom Natašom, zagrebačkom arhitekticom, sagradio ovo divno mjesto. Falka i Natašu uvijek ćete tamo sresti, zbog njih je tamo atmosfera neodoljiva, takva da želite ostati zauvijek slušati odličnu glazbu, uz lagani ručak upoznavajući sve one zanimljive ljude iz cijelog svijeta koji su zaljubljeni u ležeran lifestyle, ali i Falka i Natašu.

image
Lana Bedeković Rosandić

4. KAVA 37

Iako otvoren (prije koju godinu), novi coffee shop Kava37 u gradu Hvaru već je postao kultno mjesto. Osim što ima najbolju kavu i goste iz cijelog svijeta, što ga čini uistinu kozmopolitskim, ovdje se svako jutro cijede i svježi sokovi od naranče, ispijaju sokovi od mente, kadulje i lavande te služi divan doručak. Obožavam onaj u zdjelicama s grčkim jogurtom, granolom i svježim voćem ili friško pečene kroasane.

image
SHUTTERSTOCK

5. PAKLINSKI OTOCI

Paklinski otoci,"Pakleni otoci", nekima su najljepši dio Hvara. Idealni za pobjeći kad upeče podnevno sunce u gradu i nakon tko zna koje jutarnje kave, ovdje se malim barkama odlazi u hladovinu, na plivanje na brojne malene skrivene plaže ili sunčanje na kamenim terasama okrenutima suncu i prekrasnim izoliranim lagunama. Legenda kaže da su Paklinski otoci rođeni iz tajne ljubavi između boga mora Posejdona i nimfe. Paklinski otoci su preko puta grada Hvara. .

Na najvećem otoku, Sv. Klementu, smjestila se uvala Vlaka u kojoj ljudi žive oduvijek. U istoj uvali smjestila se konoba Dionis do koje možete doći i pješice šumskim putem od Palmižane, laganim hodom trebat će vam 30 minuta.

Domaće, ležerno okruženje s pogledom na maslinik, lozu i more, a dočekat će vas starinski recepti i osebujan vlasnik Pjerino. Rezervirajte unaprijed jer broj mjesta je ograničen. Predlažemo pitu od balancana ili peku od hobotnice ili janjetine. Ne propustite i domaće kolače!

image
Lana Bedeković Rosandić

6. PACHAMAMA

Pachamama Beach je još jedno mjesto na koje bježite kako biste proveli beskonačan, lijeni dan uz dobru klopu, laganu glazbu i u prekidima uskočili u čisto, mirisno modro more. Izvan grada, u uvali Mekićevica, dostupan pješice iz uvale Pokojni dol, ili još bolje barkom kojom će vas pokupiti vlasnica Manuela (jedna i jedina, nema tko je ne zna u Hvaru), Pachamama neobično je mjesto okruženo s jedne strane morem, a s druge stoljetnim maslinicima, ružmarinom i lavandom. Sve na ovom mjestu inspirirano je igrom i dekorirano neobičnim novim i starim predmetima koji svejedno čine sklad, pogotovo u kombinaciji s vrhunskom glazbom i mirisima otoka.

image
Lana Bedeković Rosandić

7. PASSAROLA

Passarola, jedno od najljepših mjesta u gradu, omiljena je destinacija foodieja, nalazi se u samoj staroj jezgri.

Ovaj poznati hvarski restoran, u kojem je radio i slavni chef, miljenik svjetske elite Hrvoje Zirojević, a koji se sada smjestio nedaleko, u Laganiniju, već od svog otvorenja u vrhu je domaće gastroscene, ponajprije zahvaljujući sjajnom i briljantno osmišljenom meniju, pomalo osebujnom, no iznimno maštovitom i suvremenom, hrabro spajajući tradicionalne okuse Hvara u modernoj izvedbi. Passarola se nakon ponoći pretvara u noćni bar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 22:09