Uljepšajte dom

Lijepi mali stanovi uređeni za poželjeti: 12 garsonijera sa savršenim rasporedom

 Pablo Enriquez
Kako kreirati savršeno malo gnijezdo, za malo novca bez građevinskih zahvata?

Samo zato što je vaša garsonijera manja od 40 četvornih metara, ne znači da se u njoj morate osjećati kao u sobici studentskog doma. Naravno da ne možete povećati broj kvadrata stana. No, uz dobro planiranje prostora i pametnim odabirom namještaja, možete iskoristiti svaki rasploloživi kvadratni centimetar prostora i stvoriti dom koji zaslužujete - bez velikih građevinskih zahvata.

image
Labl Studio

RASPORED S FOKUSOM NA DRUŽENJE

Stvorite dojam većeg prostora tako što ćete kreirati odvojene stambene zone. Ali koliko kvadratura dodijeliti za svaku od zona? Razmislite što će vas učiniti više sretnijim. Volite gledati filmove s prijateljima? Nema problema. Vlasnici ovog studio apartmana kreirali su veliki dnevni boravak dostojan zabave žrtvujući spavaći dio i prostor za objedovanje.

image
Max Touhey

PRETVORITE SVOJU GARSONIJERU U HOTELSKU SOBU

Ako ste uvijek u pokretu i vaš je stan mjesto gdje se samo tuširate i spavate, zašto ga ne biste uredili kao hotelsku sobu? Na primjer, ovaj stan od 28 četvornih metara ima sve karakteristike kao i moderni hotelski smještaj. Sve je u njemu postavljeno na metar od kreveta, uključujući elegantnu čajnu kuhinju, nekoliko komada retro namještaja i, naravno, mini bar (na prozorskoj dasci). No, zvijezda ovog stana, kao i u svakoj elegantnoj hotelskoj sobi, je udoban krevet.

image
Cyrille Robin

UREDITE STANČIĆ NAMJEŠTAJEM IZ SREDINE PROŠLOG STOLJEĆA

Kada je riječ o dizajn malog prostora, ništa ne može nadmašiti odabir namještaja iz sredine prošlog stoljeća. U usporedbi s mnogim suvremenim stilovima, dizajn iz sredine prošlog stoljeća fokusiran je na pod, što čini stropove i prozore višim. Takav je slučaj i u ovom osunčanom studio apartmanu površine 25 četvornih metara na Montmartreu u Parizu.

image
Fantastic Frank

POVEĆAJTE ŽIVOTNI PROSTOR GALERIJOM

Ako imate visoke stropove, razmislite da spavaći dio smjestite u potkrovlje. Na isti je način ovaj mali studio stan od svega 18 kvadrata u Stockholmu postao dupleks sa spavaćom sobom na katu i udobnim dnevnim boravkom. No, to nije jedini razlog zbog kojeg ovaj stan izgleda veće. Zidovi i dekor u bijeloj boji također su pridonijeli stvaranju otvorenog i prozračnog prostora. Ako vas muči gdje smjestiti stvari, uvijek možete iskoristiti stepenište za ugradnju dodatnih ladica i polica.

image
Lundin

MULTIFUNKCIONALAN NAMJEŠTAJ

Ovaj dugi stan u Gothenburgu u Švedskoj, manji je od 18 četvornih metara i dobar je primjer kako pametno smješten namještaj, u ovom slučaju krevet, može transformirati minijaturno stanovanje u maleno udobno utočište. Ovdje je lijepo uređen krevet postavljen na savršenom mjestu, a služi za spavanje i druženje.

image
Bosa Properties

OPTIMIZIRAJTE PROSTOR

Kada je riječ o optimizaciji prostora, Graham Hill je pravi čarobnjak, jer može stvoriti dojam dvostruko većeg prostora. Njegova tvrtka, LifeEdited, surađuje s arhitektima i dizajnerima u stvaranju iznimno udobnih mikro-apartmana. Hillov trenutni projekt je studio apartman od 32 četvorna metara uređen za par i njihova dva psa. Održavanje rasporeda fluidnim bilo je ključno kod osmišljavanja ovog stana, kako bi prostor mogao transformirati prema potrebama vlasnika, što je bilo moguće uz dvostruku ulogu namještaja. Komad poput modularnog kauča i "rastezljivog" stolića za kavu mogu brzo preobraziti dnevnu sobu u blagovaonicu. Pogledajte zid nasuprot TV-u? Skriva krevet.

image

Fantastic Frank

ISKORISTITE SVAKI KUTAK

U ovom je malom gnijezdu iskorišten svaki kutak kako bi se stvorile tri odvojene stambene zone. Mala niša u kutu stvarila je savršeno mjesto za krevet i dodatni prostor za pohranu. Nasuprot stola za blagovanje nalazi se dvosjed kao glavni element dnevnog boravka. Tepih ispred je poslužio kao vizualna barijera između područja.

image
Huge Domains

ISKORISTITE PODNOŽJE KREVETA

Postavljanje namještaja uz podnožje vašeg kreveta još je jedan sjajan način za razdvajanje dnevnog i spavaćeg prostora. Možete koristiti kauč ili stol, ili oboje, kao što je prikazano u ovom svijetlom i živopisnom mikro-potkrovlju u centru Los Angelesa. Ima li vaš stan ulazni hodnik? Pokušajte glavnu sobu ne zatrpavati stvarima i namještajem koji možete smjestiti u hodnik.

image
Pablo Enriquez

DIZAJNERSKA RJEŠENJA VRIJEDNA ULAGANJA

Ako ste vlasnici garsonijere (studio apartmana), razmislite o ulaganju u pametne ugradbene uređaje i fleksibilan namještaj, koje će vaš prostor učiniti većim, što također može povećati vrijednost nekretnine kada dođe vrijeme za prodaju.

image
Pablo Enriquez

Evo nekih izvrsnih dizajnerskih rješenja. Ovaj studio stan u prvoj mikro-stambenoj zgradi u New Yorku, koju su dizajnirali arhitekti iz nArchitects studija, ima transformirajući namještaj i integriran prostor za pohranu koji maksimizira kvadraturu stana.

image
Pablo Enriquez

Ugrađeni zidni ormara iza kauča skriva Murphyjev krevet, dok komoda ispod TV-a pruža dodatni prostor za odlaganje stvari. Inovativno rješenje kao što je višestruka uloga kuhinjske konzole koja može biti stolić za kavu, radni stol ili prostor za objedovanje još je jedan plus ovog pametno dizajniranog stana.

image
Laurel & Wolf

NISKI STROPOVI? NEMA PROBLEMA!

Podjela prostora na različite funkcije u studio apartmanu oblika kutije s niskim stropovima pravi je izazov. Tajna leži u odabiru pravog namještaja. Ovaj stan u San Franciscu uređen je različitim niskim namještajem, koji ne zauzima puno okomitog prostora, tako da se strop čini višim.

Ovaj je raspored koji lako možete kopirati, a postavlja krevet u pune veličine u blizini niske sofe kako bi se stvorio dodatan prostor za sjedenje. Pregrada u podnožju kreveta najviši je objekt u stanu, a odvaja prostor spavanja od blagovaonice.

image
White Stone Studio

ZAVJESE? DA MOLIM!

Ne želite da vas gledaju iz kuhinje dok ste u krevetu? U spavaćoj se sobi možete osjećati ugodnije ako postavite pregradu. Danas postoji puno načina na koje možete stvoriti željenu privatnost, od pregrada do kliznih staklenih stijena. Ali i jednostavne zavjese mogu biti jednako učinkovito rješenje, kao u ovom stanu veličine 41 četvorni metar.

image
IKEA

POVOLJNA RJEŠENJA

Transformacija vaše garsonijere u udoban jednosobni stančić je moguća i s više povoljnih elementa. Tri su detalja u ovom stanu bila dovoljna za stvaranje malog udobnog utočišta.

Prvo, Ikein KALLAX regal (košta svega 1299 kuna), a poslužio je kao funkcionalna pregrada. Ako tražite rješenje koje neće blokirati sunčevu svjetlost, ova je jedinica savršena mala prostorna particija. Također, pruža praktičan prostor za pohranu, koji je potreban u gotovo svakom stanu.

Slijedi lijepi, veliki tepih postavljen u dnevnoj sobi. Budući da su zidovi goli, šarena podna obloga daje prostoru malo stila i osobnosti. I posljednji element je stolić/sanduk. Budući da je proziran, čini se kao da ne zauzima površinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 07:50