Low cost stil

'Uradi sam' kućni projekti, recikliranje, korištenje starog ...

Koliko smo samo puta već čuli tu famoznu riječ recesija? Utjecala je na sve sfere života pa tako i na stanovanje te uzrokovala porast fenomena DIY tj. ‘uradi sam’ kućnih projekata, recikliranja, korištenja starog… Toga su svjesni i stručnjaci, koji su se također fokusirali na povoljne materijale, ali na primjenu neočekivanih, originalnih i inovativnih rješenja.

Karakteristična boja: Narančasta

Ako crvena potiče strast i energič- nost, a žuta sreću i koncentraciju, njihova kombinacija – narančasta – predstavlja entuzijazam, očaranost, odlučnost, privlačnost, uspjeh, ohrabrenje i poticaj. Narančasta podsjeća na sjaj sunca pa se može koristiti u svim prostorijama doma jer unosi toplinu bez obzira na godišnje doba. Osim toga, povećava dotok kisika u mozak, proizvodi okrepljujući učinak i potiče mentalne aktivnosti. Svjetlije boje narančaste potiču opuštanje pa ih je dobro koristiti u kupaonici, ali i kuhinji gdje potiču apetit, dok jarkonarančasta tijekom dana može biti teška, ali ugodna tijekom noći pa se mogu birati takvi pokrivači. Zbog svoje uočljivosti može se koristiti za privlačenje pozornosti i isticanje najvažnijih elemenata, što bi mogli biti detalji u boravku.

Kakavim osobama odgovara? Kreativcima s malim budžetom

Ljudima koji su osvježavajuće iskreni, koji vjeruju da je priroda najveći dizajner svih vremena i da umjetnost ne može bez drva i koji smatraju da su ručno rađene, domaće stvari najbolje. Stil zapravo odgovara svima. Od kreativaca koji imaju iskustva u izradi namještaja te često vole mijenjati izgled svojeg doma, do dizajnera i arhitekata, naročito onih mlađe generacije koju se, otkad su počeli raditi, susreću s malim budžetima, ali velikim željama i ambicijama investitora, pa na svojem primjeru žele pokazati i ovaj način uređenja interijera. Naravno, i umjetnicima kojima je dom ujedno prostor za kreativan način izražavanja.

Brzi trik za postizanje ovog stila: Reciklaža! Reciklaža! Reciklaža!

Recikliranje, inovacija i originalnost recept su za postizanje low cost interijera. Od paleta se mogu izraditi brojni komadi namještaja, a čak i ako netko nije talentiran, detaljne upute lako se mogu pronaći na internetu. Na zidove se mogu objesiti dekorativni tanjuri, “umjetnička djela” mogu nositi potpis samih vlasnika, zanimljive tapete mogu se izrezati i uokviriti te na taj način postati velika slika u određenoj prostoriji, pojedini se zidovi mogu obojiti u boju koja imitira školsku ploču, na zidu se može iscrtati i uzglavlje kreveta, kao i mjesta u kuhinji na kojima će se objesiti lonci i kuhinjski pribor. Razni materijali mogu se prenamijeniti i od njih izraditi lampe, police…

Sjajan primjer low cost interijera pogledajte ovdje i ovdje

Foto: Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 09:16