REKONSTRUKCIJA

Ludbreg ponovno ima svoju najdražu dvoranu koja je žila kucavica društvenog života

 Marija Kranjčec Vurušić
Od 2019. godine dvorana je u sustavnom programu obnavljanja projektima energetske obnove i rekonstrukcijama interijera

Završena je rekonstrukcija velike dvorane Centra za kulturu i informiranje "Dragutin Novak" u Ludbregu, koja je žila kucavica društvenog života toga grada. Radovi su trajali duže vrijeme, i u njoj nije bilo događanja, pa su stanovnici odlazili po sličan sadržaj u obližnji Varaždin. Sad u dvorani funkcionira kino, i koncerti se mogu održavati u puno kvalitetnijem prostoru.

image
Marija Kranjčec Vurušić

Investicija je bila vrijedna gotovo četiri milijuna kuna, a projekt i dizajn interijera potpisuje arhitektonski tim Robert Gradečki i Iva Džidić

Izvor zabave

Sama zgrada građena je 60-ih godina. Svakodnevne projekcije filmova započinjale su reportažama i vijestima. Kasnije je dvorana postala glavni izvor zabave zbog stalnog kvalitetnog programa kazališta, kina i koncerata. Bilo je rijetko i incidenata, kao onaj koji se još pamti, iz 80-ih godina, kada je demoliran dio dvorane na koncertu Plavog orkestra.

Od 2019. godine dvorana je u sustavnom programu obnavljanja projektima energetske obnove i rekonstrukcijama interijera. Investicija je bila vrijedna gotovo četiri milijuna kuna. Dizajn interijera i projekt rekonstrukcije potpisuju arhitektonski tim Robert Gradečki i Iva Džidić iz tvrtke Gradečki projekt. Koncept uređenja imao je dvije jake crte vodilje.

image
Marija Kranjčec Vurušić

KONCEPT UREĐENJA

Dizajn je prvo oblikovan sustavom instalacija koje su ugrađene u prostor, a zatim je pristup usmjeren akustičnom dimenzioniranju, kaže Robert Gradečki (GORE)

- Oblikovanje takve dvorane je specifično, jer mora primiti više različitih sadržaja. Multifunkcionalnost otežava projektiranje, jer postoje velike razlike u potrebama akustike i opreme, kada govorimo o dvorani za kazalište, nastupe orkestra i zborova, ili kino dvoranama, koje bi trebale konkurirati multiplexima. Zato je dizajn prvo oblikovan sustavom instalacija koje su ugrađene u prostor, a zatim je pristup usmjeren akustičnom dimenzioniranju - objašnjava R. Gradečki.

Kolorit je u toplim tonovima, a podovi i zidovi obloženi su prirodnim drvom, bez dodataka štetnih ljepila

Kolorit je u toplim tonovima, a zidovi i pod obloženi su prirodnim drvom, bez dodataka štetnih ljepila i formaldehida. Drvo osim dobrih akustičnih svojstava i topline, omogućuje nevjerojatan i predivan prirodni miris cijele dvorane. Ponosni su na zelenu gradnju i opremanje.

image
Marija Kranjčec Vurušić

- Posebno vrijednim smatram uspješan spoj funkcionalnosti dvorane i estetike. Estetika nije rađena samo zbog vizualnog dojma, nego je proizašla iz funkcionalnosti. Dizajn dvorane projektiran je tako da ostavi dojam na posjetitelja, ali da istodobno ne odvlači pozornost s primarne točke - pozornice i događanja na njoj. Toplina drva, kontrast tamnog stropa i drvenog poda, zidna kompozicija i minimalistički dizajn stolaca, daju svevremenski izgled i doživljaj dvorane - opisuje I. Džidić.

Ispravni put

Dvorana je opremljena s 250 sjedećih mjesta iznimne trajnosti, na kojima se može uživati u 7.1 surround ozvučenju, digitalnoj laserskoj projekciji, ili se, pak, iz udobnosti svojeg doma može pratiti događaje u dvorani koji se prenose preko digitalne streaming kamere visoke razlučivosti. Radove je izvodila tvrtka Oprema pit iz Ludbrega, opremanje namještajem Conformo iz Osijeka, a audio-video sustav AVC iz Zagreba. Pristup takvim rekonstrukcijama, smatra R. Gradečki, postojećih kulturnih centara mora biti upravo takav - cjelovit. Godišnja paušalna ulaganja nisu dostatna za poboljšanje uvjeta u starim i dotrajalim zgradama, u kojima nije bilo ulaganja po 50 godina, pa pristup ravnatelja Branka Dijanošića iz CZKI-ja "Dragutin Novak" u Ludbregu ocjenjuje kao jedini ispravni put. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:36