ILLAN LUSTER

Luster koji u dom unosi dizajn i umjetnost te malo čarolije koja nam je svima potrebna

 VILLE VAPPULA/
Ideja Illana dolazi iz eksperimentiranja s modelima laserskog rezanja primijenjenih na različite materijale

Zsuzsanna Horvath (zsuzsannahorvath) je mađarska dizajnerica i arhitektica s pohvalnim iskustvom vezanim za dizajn namještaja, izradu različitih vanjskih instalacija i projektiranju javnih zgrada. Nekoliko je godina radila kao arhitektica u Finskoj, surađujući na projektima poput Koncertne dvorane Logomo u Turkuu. Nakon toga odlučila je studirati produkt dizajn na Sveučilištu Aalto i diplomirala je 2018. Od tada živi u Danskoj, gdje vodi vlastiti arhitektonski i dizajnerski studio.

image
Zsuzsanna Horvath
image
Zsuzsanna Horvath

Mi smo se susreli s jednom jako zanimljivom kreacijom ove mlade dizajnerice pod nazivom Illan. Naime, Illan je mađarska riječ koja označava nešto privremeno i prolazno, na primjer miris koji isparava ili osjećaj koji neprimjetno nestaje. Riječ je o hvatanju ljepote i priznavanju trenutka prije nego što prođe, a da se ne damo odvratiti frenetičnim ritmom svakodnevnog života.

image
Zsuzsanna Horvath
image
Zsuzsanna Horvath

Ovo je ujedno naziv i za Zsuzsannin viseći luster. Ideja Illana dolazi iz eksperimentiranja s modelima laserskog rezanja primijenjenih na različite materijale. Kad se listovi papira i drva izrežu u tanke crte, oni dobivaju nove karakteristike. Prozirnost, fleksibilnost i nježno valovito kretanje karakteristike su Illan lustera.

image
VILLE VAPPULA/
image
Zsuzsanna Horvath
image
Zsuzsanna Horvath

Jednostavni koncentrični motiv rezanja oblikuje drvo u skulpturalni trodimenzionalni objekt koji reagira na najmanji pokret zraka. Topli sjaj svjetlosti koji se odbija od drvene površine u kombinaciji s laganim njihanjem stvara opuštajući osjećaj i donosi ugodnu atmosferu u prostor. Luster je na granici između umjetnosti i dizajna, uravnotežujući funkcionalnost, estetiku i malo čarolije koja nam je potrebna u našem svakodnevnom životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:34