Made in Croatia: Ana Tevšić

Lampe koje zrače čistom pozitivom

Ana Tevšić ima 25 godina, iza sebe diplomu Studija za dizajn, nekoliko vrlo zanimljivih radova iz sfere produkt dizajna te čak četiri izlaganja na međunarodnim izložbama u Londonu i Berlinu. Ana ima i široki osmijeh, vedrinu te nevjerojatno pozitivan stav u životu koji ju tjera da ide dalje i da se nenametljivo probija kroz svijet produkt dizajna.

Profil
Ime:
Twister lampe
Autorica:
Ana Tevšić
Gdje se može nabaviti:
www.dizajnholik.hr

Jednog jutra dogovorili smo se s Anom da dođe u naš studio na snimanje njezinih najnovijih Twister lampi s kojima je oduševila brojne posjetitelje proteklog Quibique sajma u Berlinu. Prije snimanja dogovorile smo se da popijemo kavu, a par minuta prije 9 i 30 Ana je nazvala i rekla: “Oprostite, oprostite kasnit ću par minuta”.

I zadihana je sjela u kafić i ispričala mi kako je bila u radionici kod majstora, dogovarala neke sitnice za njenu seriju kućanskih gadgeta, ili kako ih ona zove recepata, i odmah sramežljivo pitala hoćemo li sa snimanjem biti gotovi do 13 sati jer mora trčati na posao u trgovinu Bo Concept…

Čekaj, ti radiš u dućanu, a zapravo si mlada uspješna dizajnerica, nasmijala sam se. – Da, već tri godine, još za vrijeme studija počela sam raditi. I hvala Bogu da je tako. Inače si ništa od ovih stvari koje radim ne bi mogla priuštiti jer sav novac koji zaradim zapravo ide za nabavku materijala i izradu prototipova – ispričala je Ana Tevšić dodajući kako su je na faksu isprepadali da neće imati posla, ni novca i da se treba trgnuti i razletiti na sve strane.

I ja sam to uistinu doslovno shvatila. Iz tog straha da ću biti još jedna osoba bez posla i bez novca, još sam na drugoj godini faksa poslala svoj životopis i radove na sve moguće adrese, što se zapravo pokazalo jako dobro jer su me baš zbog toga primijetili organizatori Clerkenwell Design Weeka u istočnom Londonu. Naime, ja sam im još prije par godina bila poslala svoje crteže i rekla da sam ja Ana iz Hrvatske, da se bavim produkt dizajnom i da ih molim da me stave u svoju bazu dizajnera.

I malo tko se od svih tih ljudi kojima sam bila slala mailove ikada javio, ali jednog dana nazvali su me organizatori Clerkenwella i pitali da li imam nešto novo za izložiti. Odmah sam im poslala stolić Crooked, vješalicu Chew on This i lampe Twister koje sam upravo bila završila za svoju sobu. I nakon par tjedana rekli su mi da sam ušla u zadnji krug te da mogu doći u London

– prisjetila se Ana svog prvog inozemnog izlaganja kojem je prethodila dvodnevna putešestvija u kombiju s dečkom na relaciji Zagreb – London, a koja je rezultirala novim kontaktima i pozivom za ovogodišnji London Design Week te nakon toga za skoraš-nju još jednu izložbu u Londonu. – Nekada me malo strah, kad vidim kako mi se dobre stvari događaju, pa se bojim da ne slomim nogu ili nešto slično zbog ravnoteže u svemiru – smije se Ana.

U Londonu su me gledali kao da sam luda, kada sam im pričala da sam dizajner i ujedno proizvođač, naručitelj, dostavljač

No, uistinu je ne treba biti strah, Ana je jednostavno jedna od predstavnika nove generacije mladih dizajnera koji grizu, puno rade, ne gunđaju, ne kukaju, koji žele jako puno te koji nas sve jednostavno oduševljavaju. Ono što je nas pak potpuno oduševilo su njene Twister lampe napravljene od aluminija, pažljivo varene u tri različita oblika te potom obojene u tri različite boje.

– Njih sam napravila za svoj budući stan, kao što sam stoliće Crooked napravila za svoju sestru. Genijalno je biti produkt dizajner jer si sam možeš napraviti sve ono što ti treba i što želiš, a ako se to poslije nekom svidi i ako to poželi kupiti, tim bolje – kaže Ana, objašnjavajući kako s obzirom da sama kupuje materijale te financira svoje prototipove gleda da su oni ekonomski što isplativiji kako bi proizvod mogao biti kvalitetan, a opet u proizvodnji što jeftiniji.

Poanta je imati što manje škarta, a recimo kod stolića Crooked nema ni centimetra škarta materijala. S obzirom da su stolići od medijapana te da za izradu jednog stolića morate kupiti veliku ploču, njih sam iskrojila tako da se od jedne ploče može napraviti sedam stolića, bez imalo škarta – kaže Ana. Po sličnom principu nastali su i drugi njeni radovi, dok su Twister lampe nastale iz želje da radi s metalom.

– Jako sam htjela raditi s metalom jer sam do sada većinom radila s drvom i zanimale su me njegove mogućnosti. Izrada lampi bila je vrlo zahtjevna i složena te smo uistinu dugo radili na tome jer sam htjela da to bude trilogija jedne te iste forme, zamrznute u određenom vremenu – objašnjava dizajnerica čiji se radovi mogu kupiti u Dizajnholiku. Za sada lampe postoje u žutoj, zelenoj i plavoj boji, a kaže kako je izrada plave lampe, sklupčane u pupoljak tehnički najzahtjevnija.

– U Londonu sam pričala s brojim svojim kolegama iz cijelog svijeta i svi su me pitali tko mi moje stvari proizvodi. Kada bih im rekla da ih zapravo radim sama u radionici s jednim majstorom, gledali su me kao da sam luda jer oni ne mogu shvatiti da mi u Hrvatskoj nemamo iza sebe tvornice koje od nas dizajnera naručuju proizvode, nego da smo mi ujedno i dizajneri, naručitelji, proizvođači, trgovački putnici, dostavljači… sve što treba – kaže Ana s nevjerojatnom spretnošću postavljajući lampe za set za snimanje te potom s veseljem pozirajući našoj fotografkinji Berislavi Picek.

– Već smo gotovi. Pa nemate pojma koliko mi je bilo lijepo i ugodno, a čak ću i stići na vrijeme na posao – zaključila je Ana isijavajući nekom dobrom pozitivnom energijom, baš kao što i njene koloritne lampe isijavaju čistom pozitivom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 10:42