Made in Croatia: Davorin Kulaš

Sferne lampe od kartona
Profil
Ime:
Stripe stolne lampe
Autor:
Davorin Kulaš
Gdje se može nabaviti:
www.tjednamsta.com

Kako sam došao na ovu ideju? Pa što ja znam… Mogao bih reći da je to bila kombinacija volje, viška slobodnog vremena i goleme mašte koja je konačno morala poprimiti neki oblik. Sve se događalo jako spontano, bez nekog unaprijed formiranog plana.

Totalno bez cilja, bez pritiska – objašnjava nam Davorin Kulaš dok istovremeno u naš studio na fotografiranje doprema lampe naziva Stripe koje su na Artomatu – sajmu unikatnih umjetničkih proizvoda, radionica, koncerata i aukcija koji se u prosincu prošle godine održao u Zagrebu, izazvale oduševljenje javnosti i struke. Iako je prošlo nekoliko mjeseci od toga, interes za njih ne prestaje.

I dalje se o njima naveliko priča, ekipa ih hvali na sva zvona, ali nitko sa sigurnošću ne zna tko stoji iza njih, od čega su točno napravljene, gdje se mogu kupiti, kako… i tu, naravno, nastupamo mi.

Kako bismo zadovoljili vašu, ali i svoju znatiželju “pročačkali” smo malo i mini istraživanje nas je dovelo do Davorina – simpatičnog kreativca koji je autor toliko spominjanih lampi i koji je, moramo vam odmah reći, jedan poprilično sramežljiv i drag čovjek. Vjerojatno zbog tih karakternih crta je i bilo teško doći do njega, saznati tko on uopće je i otkud dolazi.

– Ne volim se previše izlagati. Pričati o sebi i hvaliti se. Ja nisam produkt dizajner i nisam se školovao za to pa mi nije ni namjera govoriti ne znam što sada, naširoko objašnjavati i debatirati o dizajnu u Hrvatskoj i svijetu – odgovara nam Davorin na pitanje zašto je toliko inkognito kada ima proizvod koji očito svi vole.

Dobro, nećemo o smislu dizajna. A zašto baš lampa? – Bio sam kod kuće u Slavonskom Brodu i preuređivao svoju sobu. Kada sam nakon svega zastao i pogledao malo bolje, shvatio sam da je novo ruho sobe super, ali da u oči bode prazan prostor na stolu. Prostor idealan da ga popuni neka lampa.

Razgledao sam po dućanima što se nudi, a kada nisam našao ono što sam tražio, odlučio sam preuzeti stvar u svoje ruke i sam izraditi lampu – priča Davorin koji je dugo vremena proveo razmišljajući koji materijal da odabere za svoju lampu. Važući prednosti i nedostatke gotovo svih materijala, izbor pao na – kartonsku ljepenku. Čekaj, ove lampe su napravljene od kartona?! Mi smo, iskreno, mislili da je to neka vrsta žice ili drvene letvice…

– Ha, ha. Da, svi to misle. I kada kažem da je u pitanju karton, ne mogu vjerovati. Odlučio sam se za karton jer je među jeftinijim materijalima i jako je lagan za oblikovanje i za nošenje. Naposljetku, lako je doći do njega što je također od velike važnosti – naglašava Davorin dodajući kako je njegov proizvod kompletno ručni rad (drugim riječima, on radi sve – izrezuje, spaja, lijepi, pa čak i boja karton) i ekološki prihvatljiv što je izvrsno, jer svi znamo koliko je danas bitieko osviješten sjajna odlika.

Jasno, nismo mogli a da ne upitamo Davorina – može li lampa zapaliti samu sebe? Nekako nam je to logično ako je od kartona… – Ma ne može. Dizajnirana je tako da ima dosta prostora “za disanje”. Sva toplina koje se stvori unutar nje naprosto izlazi van, tj. ne zadržava se unutra. Tako da zaista nema straha – tvrdi Davorin kod čijih lampi se nama najviše svidjelo to što imaju oblik prave lampe. Ili možda bolje reći – imaju oblik lampe kakvu znamo od svojih najranijih dana. To je dvosjekli mač, kaže Davorin. Nekome se sviđa, a nekome ne.

Nisam dizajner i lampe su nastale slučajno, htio sam modernu i jeftinu lampu, a kad je nisam našao, odlučio sam je napraviti

Općenito cijeli dizajn lampe je jednostavan, bez prevelikih komplikacija i šema. Tako je u gornjem dijelu lampe ugrađeno grlo sa sijalicom na kojoj je spojen bijeli električni kabel s prekidačem dužine 2 metra. Lampa je stabilna i dobro osvjetljava prostor, a zbog svog jednostavnog, a opet zanimljivog izgleda izaziva pozornost i pogodna je za najrazličitije ambijente – objašnjava Davorin. Od dostupnih boja tu su – žuta, narančasta, crvena, tamno plava, svijetlo plava, ljubičasta i zelena.

– Na Artomatu mi je prišlo dosta ljudi i pitalo imam li crnu i bijelu lampu. Tako da je sada to moj sljedeći korak. Inače, u odabiru boja mi je pomogla sestra koja je završila Tekstilno-tehnološki fakultet i razumije te poznaje sve tajne koloriteta – kaže nadareni kreativac koji nije samo napravio ovako lijepe lampe, već je za njih osmislio i prigodnu ambalažu. Obukao ih je u šarmantnu odjeću koja tako dobro izgleda da ove lampe zajedno s njihovim kaputićima možemo slobodno proglasiti super poklonom za sve i svaku priliku.

– Žene kažu da ih ambalaža podsjeća na korzet, a muškarci da ih podsjeća na boksačke rukavice. Vidite kakve su to zanimljive asocijacije – komentira Davorin čije superfora lampe možete pogledati na stranici www. tjednamsta.com gdje možete pronaći i kontakt putem kojeg možete naručiti lampe, ali i gdje možete vidjeti čime se Davorin još bavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 11:00