Dizajnerska čahura za klince

Made in Croatia: Dorja Benussi

Ika i Mia stolci potiču razvoj senzorne inteligencije kod djece
Profil
Naziv:
Ika i Mia Chair
Info:
stolci koji potiču razvoj senzorne inteligencije kod djece
Autor:
Benussi and The Fish
Kontakt:
www.benussiandthefish.com

Sjedalica Mia namijenjena je osjetljivoj djeci, a u nju se mogu povući kada im vanjski podražaji postanu preintezivni. Kada su ponovno raspoloženi za interakciju, dovoljno je samo sklopiti gornji dio jednostavnim potezom.

– U područje senzorne integracije ušla sam slučajno prije nekoliko godina, u nekim osobnim preispitivanjima. Kao iskusni ‘Google doktor’ pokušavala sam doći do uzroka nekih teškoća u osjetnoj percepciji okoline s kojima sam se susretala. Zaključak do kojeg sam došla ujedno je i glavna inspiracija za senzomotorni namještaj – problem koji je u djetinjstvu sporedan ili se uopće ne primjećuje i ne tretira, može predstavljati rastući problem u daljnjem razvoju jer se fina motorika i složeni mentalni procesi mogu kvalitetno razvijati samo na temeljima dobre osjetne obrade – kaže Dorja Benussi, produkt-dizajnerica i autorica stolaca Ika i Mia chair koji potiču razvoj senzorne inteligencije kod djece.

Sjedalica Mia ima sklopivu “čahuru” u koju se dijete može povući kad mu vanjski podražaji postanu previše intenzivni, a kada je raspoloženo za interakciju, čahura se otvara jednostavnim potezom. Fiksirana je zatvaračem pa se može skinuti. Važna je funkcija sjedišta koje nije tvrdo i fiksno, nego od tkanine, pa se formira po djetetu i umiruje tehnikom dubokog potiska. Stolac Ika ima sjedalicu pričvršćenu žicama i funkcionira kao ljuljačka, a dizajniran je i za mirnu i za aktivnu djecu kojoj je potrebno više podražaja iz okoline da bi se koncentrirala. Benussi and The Fish je novopečeni obiteljski studio Dorje i Ivana Benussi u sklopu kojeg nastaje namještaj zajedničkog naziva Think Things. Tink Things je brand usmjeren na dizajn proizvoda koji potiču razvoj senzorne inteligencije kod djece. Studio obuhvaća različite kreativne smjerove pa paralelno rade u području vizualnih komunikacija i produkt-dizajna. Ti su stolci nastali u okviru Dorjina diplomskog rada na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu.

– Inkluzivni pristup u dizajnu senzomotornog namještaja u obzir uzima različite osjetne potrebe, koristeći terapeutska načela u oblikovanju javnih i privatnih prostora namijenjenih svima. Kvalitetno usmjerena interakcija s prostorom, pokret i igra, uvelike utječu na rast i razvoj, koncentraciju i pamćenje djece. Ako je senzorna obrada dobro organizirana u ranijim godinama života, dijete će lakše razvijati mentalne i socijalne vještine u nadolazećem vremenu – objašnjava Dorja.

Ta je serija napravljena od punog drva jasena, neoprena i pamuka, s metalnim spojnicama, a pohvalno je da ne koriste ljepila ni toksične premaze. Zanima nas i koji su planovi za budućnost studija Benussi and The Fish.

– Nadamo se skorom plasmanu Think Things namještaja na tržište. Trenutačno smo u fazi traženja proizvođača. Bitno nam je da brend ostane u našim rukama kako bismo mogli razvijati nove proizvode i širiti priču, što podrazumijeva i proizvođača kojem to odgovara, a koji je dovoljno velik za standardiziranu i certificiranu proizvodnju. Rado bismo u kontekstu proizvodnje ostali u regiji, ali smo otvoreni i za međunarodne opcije – kaže Dorja.

Dorja i dodaje da su im planovi za budućnost brojni.

– Dakle, planovi za budućnost ukratko se mogu svesti na: pronalazak idealnog proizvođača, prilagođavanje proizvoda u svrhu postizanja što pristupačnijih cijena, plasiranje na međunarodno tržište (zasad je u planu web shop) i u konačnici, razvoj novih proizvoda – zaključila je Dorja, a mi se nadamo da će se malom studiju ostvariti snovi o uspjehu.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:31