Made in Croatia: Drago Borić

Lampa koja će sutra biti polica
Profil
Naziv:
Objekt Light
Autor:
Drago Borić
Kontakt:
Facebook/objektlight; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Mnoge (najbolje) stvari u životu dogode se spontano, bez nekog velikog plana i višegodišnje pripreme. Dokaze da je to doista tako možemo pronaći svuda oko sebe, bilo da je riječ o prijateljstvu, ljubavi, djetetu, glazbi ili poslu, u kojem je više nego ikad potrebna brza i kreativna reakcija. Posebno govorimo li o izradi svakodnevnih predmeta za dom jer je to tržište prilično zasićeno. Jednostavno, u nekim situacijama, u kojima treba pronaći originalno, drukčije, domišljato i inovativno rješenje bez puno filozofiranja, nastane odlična ideja, koja se odmah ispostavi kao vrlo logično, realno i lako izvedivo rješenje.

To ne polazi za rukom baš svakome, ali tako je bilo sa svjetiljkama naziva Objekt Light. One su jednostavne, nepretenciozne, višenamjenske i sto posto hrvatske. Njihov je autor Drago Borić, kojeg su mnogi posljednjih godina upoznali i zapamtili kao dizajnera nakita, a kada nam se pružila prilika, nismo je htjeli propustiti pa smo pozvali Dragu u naš studio i ispitali ga sve o lampama koje su postale pravi hit, a nisu ciljano dizajnirane i izvedene.

– Zanimala su me kratkotrajna idejna i postavna rješenja pa sam pronašao posao dizajnera, odnosno aranžera izloga. Taj sam posao radio nešto više od šest godina, pri čemu sam počeo izrađivati nakit. U jednom trenutku htio sam izraditi display na kojem će nakit doći do izražaja ako ga budem izlagao na sajmovima, a ideja je bila izraditi funkcionalan, višenamjenski objekt koji se jednostavno prilagođava zadanom prostoru, estetskom afinitetu ili potrebi.

Prva svrha mu je bila da posluži kao display za izlaganje nakita, ali zbog jednostavne prirode Objekt Light lampe su postale puno više od displaya – kaže Drago i dodaje kako koketira s različitim poslovima i to mu leži. Voli, kaže, zalutati na film i reklame, gdje se ponekad očekuju brza rješenja i improvizacija, a u tome se odlično snalazi. Promatraju li se svjetiljke, primjećuje se da u njihovu dizajnu, u odnosu na nakit, nije bilo previše odmaka, a zanimljivo je spomenuti da je prvi Objekt Light kao prototip istovjetan posljednjem, uz minimalne preinake.

Lampe su izrađene od masovnog drva jele u obliku kutije, odnosno pravokutnika (40x30cm), jednakostraničnog (50x50x50cm) i raznostraničnog trokuta (60x50x30cm), dok je klizna prednjica lampe izrađena od pleksiglasa, a ona se može promijeniti po želji korisnika. S promjenom prednjice i položaja, svaki Objekt Light dobiva novu funkciju i oblik. Primjerice, može se koristiti kao rasvjetno tijelo, polica ili kutija za biljku. Nekoliko lampi u prostoru, pak, mogu djelovati modularno i tvoriti različite forme, strukture i oblike. – Ideja je bila stvoriti ambijentalno, nenametljivo svjetlo koje stvara ugođaj i sklad u prostoru.

Zbog geometrijskog izgleda one predstavljaju poligon za estetsko i modularno iživljavanje vlasnika – kaže Drago i dodaje da je Objekt Light proizvod namijenjen tržištu, što ne umanjuje njegovu estetsku kvalitetu. To je ručno izrađen dizajnerski proizvod proizveden u Hrvatskoj u suradnji s lokalnim zanatskim radnjama i pristupačan svakome. I za kraj, jedna važna informacija: krajem ljeta Drago pušta novu seriju lampi koje će imati sasvim novu funkciju. Jedva čekamo!

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:14