Made in Croatia: filip gordon frank

Svijetleća igra davida i golijata

Lampe Mini me hrvatskog produkt dizajnera Filipa Gordona Franka svidjele su nam se na prvu. Male, u različitim bojama, baš prave stolne lampe koje bi vjerojatno svatko volio imati na svojem radnom stolu ili na ladičaru u spavaćoj sobi. Ili pak na polici u dnevnom boravku… Stvarno je svejedno gdje su. Takvog su dizajna da će se lako uklopiti u interijer bilo kojeg stila uređenja. A onda nas je Filip iznenadio još više. Na izložbi hrvatskog dizajna pod nazivom “Razum & Osjećaji” u Zagrebu ugledali smo veliku Mini me lampu. Gigantsku. Fora. Genijalnu. Totalno smo se oduševili i odlučili i vama u ovom broju pokazati kako cijela ta Mini me kolekcija izgleda. Usput smo i priveli njihovog autora na mini razgovor kako bismo saznali sve o kolekciji ovih zanimljivih lampi. – Često mi se po glavi motaju nekakve nepotpune ili nesuvisle zamisli koje onda u jednom trenutku same od sebe postanu kristalno jasne. To je kao kada nikako ne možete razaznati riječ ili riječi u nekoj pjesmi koju ste sto puta čuli, a onda odjednom, kao nekim čudom, riječ prepoznate i pitate se kako to prije nisam skužio?! Tako je bilo i s Mini me. Jedne sam večeri legao u krevet i šuma nepovezanih razmišljanja posložila se u prilično jasnu sliku. Zanimljivo je da sam zaspao, a da prije toga nisam skočio iz kreveta kako bih lampu skicirao što mi je inače običaj – priča Filip Gordon Frank kako je počela priča o Mini me lampama.

Zanimljivo je, kaže dizajner, da Mini me lampe svoje postojanje duguju nevjerojatnom spletu okolnosti. Naime, za vrijeme Filipovog boravka u Milanu na postdiplomskom studiju u jednoj je knjižari u časopisu Interni naletio na skicu identične fotelje kakvu je nekoliko dana prije i sam nacrtao. Zapamtio je nesvakidašnje ime dizajnera, a potom je tog istog dizajnera preko zajedničke poznanice i upoznao. Njegovo je ime Dodo Arslan i u to je vrijeme bio u velikom usponu na dizajnerskoj sceni. Na njegov je prijedlog Filip dogovorio sastanak sa vlasnikom tvrtke SpHaus s kojom je u to vrijeme Arslan surađivao i za koju je dizajnirao spomenutu fotelju.

Poslušao sam njegov savjet, dogovorio sastanak, pripremio mapu s radovima i, ne bih li mapu učinio bogatijom, na brzinu napravio render lampe koju sam doslovno sanjao još prije mog odlaska u Italiju. Render te lampe igrom sam slučaja stavio na prvu stranicu mape i otišao na sastanak. Vlasnik tvrtke Sp- Haus na prvi je pogled rekao da lampu može odmah početi proizvoditi, ja sam, ne moram to niti spominjati, skoro pao sa stolca, jedva prikrivajući oduševljenje. Uslijedili su mjeseci pregovaranja i natezanja oko proizvodnje sve dok u Zagrebu nisam dao izraditi prototip i stavio ga pred vlasnika firme na stol. Taj je trenutak bio presudan i već smo na sljedećem Salone del Mobile u njegovom showroomu izložili tri primjerka koje sam, da ne bi bilo zabune, ja dao izraditi u Zagrebu. Lampa se u Italiji proizvodila do 2009. godine, a ja sam se u međuvremenu vratio u Zagreb. Dugo mi se motala po glavi zamisao da proizvodnju pokrenem sam u Zagrebu, ali nisam nalazio “sugovornika” sve dok krajem prošle godine nisam stupio u kontakt s tvornicom rasvjete Dekor u Zaboku. Vrlo brzo smo dogovorili suradnju (daleko brže nego s Talijanima) i već u listopadu prošle godine bio je izrađen prototip, na moje oduševljenje puno bolji od gotovog proizvoda u Italiji.

Sada je prva serija lampi završena i uskoro će biti u maloprodaji. Iako se ne može govoriti o novom proizvodu, ipak sam sklon govoriti o promociji budući da se sada lampa ipak ponovno “rodila” u mojoj vlastitoj režiji. Inače, lampa je cijela izrađena od čeličnih cijevi i plastificirana. Nigdje nema vidljivog vara, šarafa ili spoja i upravo u tome leži “tajna” njene simpatičnosti i jednostavnosti – priča dizajner koji kaže kako o velikoj lampi nije razmišljao sve dok nije došao na ideju da bi za potrebe promocije male lampe bilo zgodno napraviti istu takvu, ali proporcionalno povećanu do grotesknih razmjera. Velika je lampa trebala biti još veća, ali zbog ograničavajućih faktora u proizvodnji od toga se odustalo. – Sada mi je čak drago da nismo pretjerali jer je lampa stvarno upotrebljiva, čak su, dapače, neki ljudi komentirali da im se velika sviđa više od male pa sada razmišljam i o komercijalizaciji velike Mini me. Velika lampa visoka je kao odrasli čovjek, gotovo 180 cm i nevjerojatno je simpatična upravo zbog te svoje “pretjeranosti” – otkriva Filip kojemu je glavni cilj bio napraviti lampu “bezvremenskog” dizajna, jednostavnu i dopadljivu, lampu koja bi se trebala svidjeti svima, bez obzira na uzrast. Zato je prvu seriju lampi izradio u devet boja. – Boje su prilagođene različitim ambijentima i mislim da će svaka boja imati svoje mjesto i svog poklonika. Žarke boje odabrane su s namjerom da pašu u dječje sobe ili vesele, žive interijere dok sam pastelne boje namijenio interijerima u kojima bi se Mini me pojavljivala kao logičan, simpatičan, nenametljiv, ali poseban i bitan detalj – otkriva Filip koji će Mini me kolekciju proširivati ovisno o potrebama i zahtjevima tržišta. Za sada mu je želja svake godine proširiti kolekciju novim bojama zaključuje Filip.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 14:57