MADE IN CROATIA: Ivan Filković i Igor Mrakužić

Drvo i metal vole se javno
Profil
Autori:
Ivan Filković i Igor Mrakužić iz brenda dva I tri
Radovi:
dekorativni namještaj
Kontakt:
www.dva-tri.com

Oni ni od čega stvaraju nešto. Obojica su tehničke struke, ali za sebe vole reći da su u biti vješti majstori prerušeni u dizajnere, što i dokazuju svojim elementima namještaja. Iako su “u pogonu” tek nekoliko mjeseci, mogu se pohvaliti brojnim odličnim, funkcionalnim i dekorativnim komadima namještaja koji njeguju industrijski stil, a izrađeni su od prirodnih materijala, u kombinaciji drva i metala (najčešće cijevi), ponekad i stakla (boca). To su, primjerice, radni i blagovaonski stolovi, stolci, klupe, coffee stolići, police za knjige, vješalice, rasvjetna tijela…

A pronađu se tu i neki duhoviti komadi, primjerice skate izrađen od starih planjki koje su nekada bile dio stare hiže ili pak drvene nosiljke za pivo… Ovaj dobro uhodani dvojac, uvijek prepun ideja, krije se iza brenda naziva dva I tri, a riječ je o dugogodišnjim prijateljima Ivanu Filkoviću i Igoru Mrakužiću, koji su se u produkt dizajn upustili – kako to često biva – sasvim slučajno. – U biti je sve krenulo iz hobija i prilično “neozbiljno” jer smo sebi prvotno radili neke komade namještaja koje u današnjoj ponudi, na domaćem tržištu, nismo pronašli.

Onda smo jednostavno stvar odlučili uzeti u svoje ruke i krenulo je jedno po jedno i bili smo jako zadovoljni. Kada su prijatelji i poznanici vidjeli, poželjeli su da i njima napravimo nešto poput toga i tada se sve skupa jednostavno samo od sebe razvilo – spontano i prirodno… Shvatili smo da dobro funkcioniramo, da možemo stvarno izraditi sve i svašta, da imamo vrlo sličan, a opet nadopunjavajuć stil i gomilu ideja koje samo čekaju svoje stvarno uprizorenje. Tada smo zajednički odlučili da se ovo sve skupa treba pretočiti u ozbiljan projekt koji smo mi željeli postaviti na noge kako treba. I eto, jesmo… – kažu Ivan i Igor.

Dodaju kako su se odlučili za naziv brenda dva I tri jer su htjeli nešto jednostavno, zvučno, a opet pamtljivo. I da bude na hrvatskom jeziku. Industrijski dizajn nekako se nametnuo, a oni su ga prihvatili jer su, pojašnjavaju, od malih nogu bili u blizini nekih radionica, okruženi alatima, cijevima, kabelima… No, vratimo se na sadašnjost. Nijednom proizvodu ne prethodi izrađivanje projekta i nacrta, jer Ivan i Igor sve rade ovisno o inspiraciji, a namještaj se proizvodi u njihovoj radionici u Svetoj Nedelji. Stoga je i logično da ne mogu izdvojiti svojeg favorita. – Svaki nam je komad namještaja poseban na svoj neki način jer, možda će zvučati kao klišej, svaki nosi neku svoju priču. Posebno su nam dragi oni elementi koje smo prve osmislili uspješno, kao recimo prvi radni stol i stolna lampa.

Prvo je ipak prvo i uvijek ćemo to tako pamtiti. Istaknuli bi i nosiljku za pivu. Naime, u tom slučaju si jednostavno nismo mogli pomoći i morali smo onu “plastičnu verziju” zamijeniti za neku sofisticiraniju i oku ugodniju, a opet jednako funkcionalnu. Recimo, nosiljka za pivo je mnoge nasmijala, ali i podjednako oduševila. Sada je svi oko nas imaju, redovito koriste i njome se hvale – kažu te dodaju kako je bitna stavka na koju gledaju cijena proizvoda. – Iako se puno truda i vremena uloži u izradu svakog proizvoda, svjesni smo i općenite neimaštine u kojoj se svi nalazimo pa se po pitanju toga nekako pokušavamo prilagoditi da bude svima win-win situacija – zaključuju.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 18:10