Made in Croatia: Ivana Cvetković Lakoš

Svestrani transformer za dnevni boravak
Profil
Naziv:
STRECH.ME klub stolić
Autor:
Ivana Cvetković Lakoš, Ice studio
Kontakt:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kreativna i inovativna produkt-dizajnerica uvijek teži kreiranju jednostavnih i praktičnih predmeta koji imaju više namjena. Tako je i ovaj modularni STRECH. ME klub stolić nastao iz potrebe za funkcionalnim komadom namještaja

Od djetinjstva je bila puna ideja, skicirala je razne predmete i osmišljavala nova rješenja. Kako bi svoju dugogodišnju kreativnost pretočila u stvarnost, osnovala je ICE STUDIO te se unazad četiri godine, među ostalim, bavi i produkt-dizajnom. U svojem radu, dizajnerica Ivana Cvetković Lakoš teži jednostavnosti i praktičnosti, a sve njezine radove povezuje multifunkcionalnost, odnosno želja da jedan proizvod ima više primjena.

Očigledno je to u njezinom CroEcoSeat/HELIA outdoor proizvodu, koji se u dva poteza iz oblika aktovke pretvara u sjedalo za tlo, dok ga treći potez pretvara u ležaljku. Međutim, očigledno je to i u najnovijem Ivaninom produktu, a riječ je o STRECH.ME klub stoliću minimalističkog dizajna, koji se može prilagoditi potrebama i željama korisnika, od boje do krajnjeg izgleda. Naime, STRECH.ME stolić sastoji se od tri elementa: osnovne konstrukcije i dva elementa. Kao što i naziv stolića kaže, ta dva elementa predviđena su za interakciju s korisnikom, odnosno njihovim pomicanjem i razvlačenjem moguće je stvarati stolić različitih oblika i funkcija, ali i druge komade namještaja.

– U uvučenom stanju STRECH.ME štedi prostor, dok je ekstenzija stolića moguća i s lijeve i s desne strane, bez metalnih elemenata ili pomoćnih mehanizama – od 80 cm do 150 cm. Oba izvlačna elementa mogu se u potpunosti ukloniti iz glavne konstrukcije i prenamijeniti tako da samostalno služe kao svestrani prostorni elementi: klupa, dodatni stolić, noćni ormarić, stalak za časopise ili knjige – ističe Ivana i dodaje kako svim svojim proizvodima pristupa s jednakom dozom entuzijazma te željom za novim i drukčijim pristupom u kreiranju, gdje potrebe korisnika stavlja na prvo mjesto. Stolić ima kotačiće, dolazi u dimenzijama 80x60x42 cm, a izrađen je od HPL laminata koji ima otpornost na površinsko trošenje, mrlje i ogrebotine.

A otkud ideja za njegovo dizajniranje? – STRECH.ME je nastao prvenstveno iz moje potrebe za funkcionalnim komadom namještaja koji mogu transformirati prema trenutnim potrebama. Inspiracija je potekla nakon druženja s prijateljima kada mi je zatrebalo produženje stolića – kaže Ivana, dodajući kako je inspiracija za izvlačne elemente, pak, proizašla iz hrastovih “štokrla” – omiljenih stolčića iz djetinjstva koje je naslijedila od svoje bake. Za osnovnu konstrukciju Ivana je izabrala antracit sivu i bijelu, dok su izvlačni elementi, tj. “štokrli” u kontrastnim kombinacijama limeta zelene, aquamarine plave, crvene, narančaste, antracit i bijele.

Budući da se STRECH.ME izrađuje po narudžbi, boje ili materijal je moguće prilagoditi svakom interijeru naručitelja, sa ili bez kotačića. Također, zgodno je spomenuti da je dizajnerica, promišljanjem o racionalnom korištenju sirovine, dizajnirala klub stolić iz ravnih linija, pa tako prilikom proizvodnje stolića gotovo da i nema otpadnog materijala. Da iza ovog proizvoda stoji superioran dizajn, tehnologija i kreativnost dokazuje i ovogodišnja A’ Design Award nagrada u kategoriji namještaja, dekoracija i kućanstva, koja je simbol izvrsnosti u dizajnu i inovativnosti. Iako dizajnerica priznaje da je uoči proglašenja dobitnika nagrade očekivanje za istu bilo prisutno, ističe da je bila svjesna izrazito velike konkurencije u segmentu dizajna namještaja.

– Nagrade mi pomažu u potvrdi da sam za konkretan proizvod na pravom putu u razumijevanju potreba krajnjih korisnika. Znače mi veliku radost i potiču me na daljnje stvaranje jer je moj pristup kreiranju različitih produkata prepoznat kao inovativan – kaže Ivana, kojoj ovo nije prvo priznanje. Iza nje su nagrada za “Najbolju marketinšku kampanju Hrvatskog zelenog gospodarstva” te zlatna medalja za dizajn na salonu inovacija 38. INOVA.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:09