Made in Croatia: Ksenija Jurinec

Moderni život štokrla
Profil
Projekt:
kolekcija Quadrupedia
Autor:
dizajnerica Ksenija Jurinec
Gdje kupiti:
MAR&VAL, Ul. Don Ive Prodana 3, Zadar; web shop www.ksenijajurinec.hr
Cijena:
dječji štokrlić 485 kn, standardni štokrl 714 kn, niski štokrl 542 kn

Nagrađivana dizajnerica unutarnje arhitekture i magistrica dizajna predstavila je kolekciju Quadrupedia, koju čine izuzetno elegantni klasični stolci i klupe čistih linija i nevidljivih spojeva koji su uz to jako udobni, višenamjenski i lako prenosivi.

Nakon povratka iz Milana i Toronta s intenzivne rotacije po vodećim svjetskim dizajnerskim studijima, dizajnerica unutarnje arhirekture i magistrica dizajna Ksenija Jurinec otvorila je u Zagrebu vlastiti studio za dizajn, gdje razvija samoinicijalne projekte, radi za privatne investitore, velike i male tvrtke. Ukratko, isprepliće više područja dizajna, od interijera i produkt dizajna preko ambalaže do vizualnih komunikacija. I svaki svoj projekt bazira na deset načela, kojima brine o sigurnosti, smanjenju troškova, optimizaciji energetske efikasnosti, zdravlju i okolišu…

O njezinom radu najbolje govore brojne osvojene nagrade i priznanja, i to ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu, a zadnja u nizu je prestižna Red Dot nagrada za dizajn ambalaže maslinovog ulja ”Oleum Viride”. Međutim, povod na naš susret bio je njezin nedavno realiziran projekt Quadrupedia, odnosno kolekcija stolaca i klupa nastala kao odgovor na par uzastopnih pitanja ”Gdje se može kupiti dobar štokrl?”.

Naime, kolekcija Quadrupedia inspirirana je tradicijskim štokrlom. Izuzetno elegantni, klasični proizvodi čistih linija, zahvaljujući nevidljivim spojevima, osvojili su nas na prvi pogled, a tek kad smo ih ugledali i opipali shvatili smo da je riječ o kvalitetnim, udobnim i, neočekivano, laganim predmetima, koji se mogu složiti te po potrebi.

Kolekciju čine setovi dječje visine, zatim za nisko sjedenje, standardno sjedenje, barsko i visoko barsko sjedenje. Svaki set, osim dječjeg, sastoji se od stolca za jednu osobu, klupe za dvije osobe i klupe za tri osobe te kvadratnog ili pravokutnog stola, što čini kolekciju od 21 proizvoda. Izrađeni su od najkvalitetnijeg drvnog materijala, vlago-otporne šperploče, tj. furnirskog otpreska breze.

– Elementi su međusobno spojeni lijepljenjem, bajcani i uljeni tvrdo voštanim uljem te udovoljavaju standardu dječjih igračaka. Proizvodi su ručno obrađeni i stoga variraju u detaljima. Konstrukcija je takva da omogućava slaganje jednog proizvoda u drugi. Tanko sjedište je elastično i udobnije za sjedenje od masivne ploče, a i čini proizvod laganim. Vlago-otpornost omogućava korištenje i u eksterijeru – kaže, dodajući kako su prve verzije bile oslikane, ali s obzirom na proizvodne poteškoće izbor je pao na natur verziju i tamniju smeđu varijantu te paletu boja namijenjenih samo dječjim Quadrupedima i štokrlima.

Standardne boje je ton breze, obrađen na poseban način tako da boja ima ton sirovog drveta te verzija u bajcu oraha. Uz to je razvijena paleta dvaju sivih tonova karakterističnih za koru breze, zatim tirkizna boja lišajeva i zlatno žuta boja cvijeta mahovine također standardno prisutnih na deblima breze, a uz to je izabran jedan koloristički akcent nježne cvjetno roze boje, kaže.

Iako ne može istaknuti koji su joj projekti ili područje iz sfere dizajna danas najdraži, Ksenija bez zadrške prepričava odakle uopće želja za radom u toj struci.

– Mislim da se želja za dizajnom rodila u najranijem djetinjstvu i rasla je zajedno sa mnom u okruženju arhitekata i građevinara, gomile knjiga i časopisa. Sjećam se jednog nedjeljnog poslijepodneva kada je mama primijetila kako listam monografiju Frank Lloyd Wrighta, digla se od stola na kojem je projektirala našu novu kuću i objasnila mi razliku između organske i geometrijske arhitekture. Od tada sam svojim sestrama počela izrađivati makete suvremenih kućica za njihove obitelji patuljaka. Ubrzo nakon toga je i srednja sestra, danas dr. arhitektica, počela izrađivati kućice za svoje lutke, a ja sam nastavila s projektima i modelima za mlađu sestru koja je danas također magistrica dizajna – govori Ksenija koja u svojem radu, dodaje, teži želji da oblikovana i prozivedena materija bude jednako logična i čovjeku primjerena, kao i sama priroda tijekom čitavog životnog ciklusa.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:31