Odlične lampe

Made in Croatia: Robert Štimec

Odlične lampe iza kojih se kriju matematički zakoni
Profil
Profil:
četiri Fibonacci lampe, od 80 do 240 cm, i jedna Orbital joint aluminijska lampa
Autor:
grafički i produkt-dizajn Robert Štimec
Kontakt:
www.crocrodeal.com.hr

Nekima je postolje u obliku savršene (Keopsove) piramide, a drugima u obliku polukugle. No, svima im je zajedničko što su izrađene od dijelova čije mjere čine Fibonaccijev niz. Njihov je autor Robert Štimec, a ovo priča kako su nastale

Po struci grafičar, u slobodno vrijeme publicist i streličar, a po statusu slobodni umjetnik, odnosno grafički i produktdizajner… Robert Štimec u svijetu dizajna radi već gotovo 40 godina, od druge polovice 70-ih godina, kada je počeo izrađivati satove, lampe i komade namještaja. U međuvremenu se okružio brojnim dizajnerima koji su se susretali s istim problemom – gdje pokazati i izložiti svoje ručno izrađene radove.

Sve to potaknulo ga je da prije nekoliko godina otvori galeriju zanimljivog naziva, Crocrodeal, u Zagrebu, koja se prvotno nalazila u nekadašnjoj voćarni u Ilici, zatim u Centru Cvjetni, a danas u Radićevoj ulici. Kroz galeriju je dosad prošlo 200 autora, a trenutačno ih je aktivno 145, koji ručno izrađuju uporabne i dekorativne predmete od stakla, keramike, drva, metala, bronce… Među njima se mogu pronaći nakit, šalovi, satovi, umivaonici, slike, zdjele, ogledala… Mi smo, pak, uočili šašave, tanke lampe, visine prosječnog čovjeka, koje potpisuje upravo Štimec. Jedna je šarena, iz druge vire raznobojne žice, treća je metalna… No, svima im je zajedničko to što imaju kuglaste zglobove pa se mogu, bez pomicanja postolja, okretati za 360° u svim smjerovima, tako da na kraju mogu osvijetliti svoje vlastito podnožje. No, još je zanimljivije da se iza njih kriju matematički zakoni.

– Lampe radim cijeli život i imam razne otkačene komade koje nisam prodavao jer sam ih radio za svoj gušt. Počeo sam izrađivati i Fibonacci lampe s kuglastim zglobom. Prvi prototip je bila manja stolna lampa, za koju sam izradio postolje u obliku piramide pod kutom od 54° i 44’. Takva se piramida naziva i Keopsova piramida, odnosno tzv. savršena piramida jer šest takvih istih piramida čini kocku. Zatim je uslijedilo nekoliko većih podnih lampi jednostavnijih, oblih postolja, a cilj je bio izraditi što stabilniju lampu. Nakon nekoliko takvih primjeraka izradio sam Orbital joint lampu, koja je zapravo najbolji primjerak, iako nije Fibonnaci jer ima proporcionalne nastavke – pojašnjava Štimec.

Naime, Fibonaccijevi brojevi čine niz u kojem je svaki idući broj zbroj dva prethodna. U lampama je to primijenjeno na način da je nosač lampe podijeljen u dijelove, a svaki dio čini zbroj dva prethodna dijela. Prvu Fibonacci lampu Štimec je, kaže, relativno brzo izradio od plastičnih cijevi i drvenih kugla, uslijedile su dvije od plastičnih kanalizacijskih cijevi i drvenih kugli, zatim od plastičnih cijevi obučenih u foliju i čeličnih kugli, a potom od aluminijskih cijevi s drvenim kuglama. Zadnju je, pak, Orbital joint lampu izradio od aluminijskih cijevi i čeličnih kugli, ona je ujedno najteža za izvedbu i samim time najskuplja, ali je zapravo najbliža onome čemu je težio od samog početka.

Također, svaka lampa ima drugačije sjenilo i žarulju, primjerice lampa obučena u prugastu foliju ima 14-watnu rasvjetnu ploču koja je ručno obojena ili, pak, na aluminijskoj vire šarene žice oko žarulje, a intencija je da se koristi LED rasvjeta. Štimec i dalje planira razvijati Orbital joint lampu te neke nove modele, a trenutno se bavi i izradom lampi u steampunk stilu, koji asocira na 19. stoljeće i industrijsku revoluciju. – To je stil koji u Americi postaje sve popularniji, od modnog do produkt-dizajna. Njega karakterizira puno bakra, kože, mesinga… Zapravo, materijala koji su se koristili za proizvodnju nekadašnjih lokomotiva – kaže Štimec, a mi se nadamo da ćemo ih, kada dovrši najnoviju seriju, također predstaviti u jednom od naših izdanja.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:47